Foto: MORH Otkriven spomenik trojici heroja Domovinskog rata

Otkriven spomenik trojici heroja Domovinskog rata

Ministar Damir Krstičević je rekao da nas žrtva poginulih obvezuje, ali i povezuje

U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas je otkriveno je spomen obilježje trojici poginulih pripadnika iz 116. brigade HV, 3. gardijske brigade i 4. gardijske brigade, Ivici Pruscu-Jumi, Niki Jerkoviću-PrimiMariju Nikoliću-Kišu.

Spomen obilježje je otkrio sin poginulog branitelja Ante Jerković, a otkrivanju su  nazočili izaslanik predsjednice RH ujedno i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić, inače dubrovačko-neretvanski župan, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, Hrvoje Vučković predsjednik UVDR 1991 'Krvavac' te ostali visoki civilni i vojni uzvanici.

Poginuli branitelj Ivica Prusac (1969.), rodom iz Metkovića u obranu se uključio u prosincu 1991. godine kao pripadnik 116. brigade HV, a poginuo je 30. svibnja 1992. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade. Nikola Jerković (1961.) iz Metkovića u Hrvatsku vojsku se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 1. bojne 116. brigade, a poginuo je kao pripadnik 4. gardijske brigade 10. rujna 1992. na južnom bojištu. Mario Nikolić (1964.) iz Metkovića bio je dragovoljac 1. satnije  ZNG-a, a poginuo je 29. siječnja 1993. u Paljuvu u operaciji Maslenica kao pripadnik 4. gardijske brigade.

Damir Krstičević je rekao kako na ovaj način Hrvatska pokazuje da ne zaboravlja svoje žrtve te im iskazuje dužnu počast i trajnu zahvalnost.

- Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, u slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog - zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost - rekao je ministar Krstičević, te dodao kako nas žrtva naših poginulih obvezuje, ali i povezuje te kako  ćemo je pamtiti, sjećati se i podsjećati - da se nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare