Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pametno: Status njegovatelja i osobama u životnom   partnerstvu

Pametno: Status njegovatelja i osobama u životnom partnerstvu

Zabrinjavajuće je koliko konzervativne struje u posljednje vrijeme utječu na političku situaciju u Hrvatskoj što dovodi u pitanje osnovne civilizacijske vrijednosti

Unatoč pozitivnim pomacima i tome što se mogućnost stjecanja statusa njegovatelja proširila na braću i sestre te bračne i izvanbračne partnere, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi i dalje je diskriminirajući prema određenoj skupini građana, smatraju u stranci Pametno.

- Predlažemo da se ostvarenje statusa njegovatelja omogući i osobama koje su u životnom partnerstvu, obzirom da je to propušteno u Nacrtu zakona. Riječ je o problemima osoba s invaliditetom, o osjetljivoj skupini građana koja sama po sebi teško ostvaruje primjerenu kvalitetu života – ističe Iva Žic, voditeljica Foruma za rad, socijalnu politiku i ljudska prava stranke Pametno i pojašnjava:

- Status njegovatelja/ice izrazito je važan za određen broj naših sugrađana jer im omogućava naknadu, status zaposlene osobe te prava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Naknada od 2500 kuna, nažalost je često ono što određene osobe odvaja od krajnjeg siromaštva.  I činjenica da životni partneri/ce ne ulaze u skupinu ljudi koja bi mogla iskoristiti to pravo je vrlo diskriminirajuća. Oni, kao i svi ostali građani RH, plaćaju porez i imaju jednake obveze te je stoga neprihvatljivo da im se uskraćuje jednak pristup pravima iz sustava socijalne skrbi. Takva politika predstavlja očitu nepravdu prema njima te ih stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na ostalu populaciju. Također, ovakav zakonski prijedlog nije usklađen sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Pametno predlaže i prebacivanje postupaka priznavanja prava na zajamčenu minimalnu naknadu iz centara za socijalnu skrb u urede državne uprave u županiji, odnosno nadležni ured Grada Zagreba. Traže poboljšanje sustava novčanih naknada, u smislu reforme i uspostave jedinstvenog centra za naknade. Potrebna je ističu i reorganizacija rada centara za socijalnu skrb kroz koju bi centri postali prilagođeniji, moderniji i kreativniji u rješavanju problema svojih korisnika. Cilj je kvalitetniji rad centara za socijalnu skrb koji su sada zagušeni administracijom i trenutno ne zadovoljavaju potrebe svojih korisnika.

Iz stranke čelnice Marijane Puljak istuču da se neke od navedenih mjera najavljivane i u izbornom programu HDZ-a 2016. godine, od čega se vrlo brzo, 'vjerodostojno', odustalo.

- Zabrinjavajuće je koliko konzervativne struje u posljednje vrijeme utječu na političku situaciju u Hrvatskoj što dovodi u pitanje osnovne civilizacijske vrijednosti - poručuju iz Pametnog.

Vaša reakcija na temu