Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Petar Škorić prvi put opširnije objasnio zašto se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije

Petar Škorić prvi put opširnije objasnio zašto se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije

Predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću je praktički odmah rekao svoj stav

Na samom kraju rasprave o Istanbulskoj konvenciji Petar Škorić nam je otkrio svoja promišljanja. Po prvi put saborski zastupnik HDZ-a je detaljno obrazložio zašto neće podržati ratifikaciju, što je premijeru Andreju Plenkoviću rekao praktički odmah. 

- Apsolutno se zalažem za punu zaštitu prava žena i djece, zaštitu obitelji, drugih i drugačijih, uključujući nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, a osobito prema ženama - iznio nam je Škorić. 

Istaknuo je kako imamo dobre nacionalne zakone koji štite žene od nasilja, ali je problem u njihovoj provedbi i u neučinkovitosti institucija. 

- Jedini prijepor oko Istanbulske konvencije je u potpuno nepotrebnom uvođenje pojma roda. U konvenciji se pojavljuje čak 24 puta, a sugerira da su prirodne i urođene razlike između muškarca i žene tek društveni konstrukt. Po tome ispada da ljudski spol nije ni muški ili ženski, nego kontinuirani prijelaz od muškoga do ženskoga, odnosno da se ljudsko biće rađa spolno neutralno i da bi se tek naknadno kao 'društvena konstrukcija' socijaliziralo u neki od brojnih rodova - pojašnjava.

Kako kaže, upravo to otvara vrata uvođenju rodne teorije.

- A ona je u suprotnosti s temeljnim ljudskim, kršćanskim, svjetonazorskim, a u konačnici i civilizacijskim vrijednostima na kojima počiva naše društvo, što je i glavni razlog mog neprihvaćanja konvencije - obrazložio je.

Vjeruje da je svima u Hrvatskoj stalo do porasta standarada zaštite od nasilja nad ženama, a samim prihvaćanjem ovog dokumenta ono neće nestati.

-  Stoga smatram da nam je Istanbulska konvencija mogla poslužiti da popravimo i pooštrimo naše zakone, implementiramo sve njene standarde i norme u vlastito zakonodavstvo, osiguramo veća financijska sredstva i nadzor, te izbacimo pojam roda koji izaziva prijepore i dijeli hrvatsko društvo - zaključio je Škorić. 

Vaša reakcija na temu