Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLICIJSKI NADZOR Tijekom vikenda evidentirana 4454 prekršaja u prometu

POLICIJSKI NADZOR Tijekom vikenda evidentirana 4454 prekršaja u prometu

Protiv 15 recidivista proveden je žurni prekršajni postupak

I protekloga vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 11. veljače do 13. veljače 2022. utvrdili su ukupno 4454 prekršaja. Među njima izdvajaju: 448 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1656 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 514 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 270 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 95 takvih prekršaja, a najveća koncentracija alkohola u količini od 2,91 g/kg izmjerena je na području Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (100 takvih prekršaja). Najčešće im je izmjerena koncentracija od 0,51 g/kg do 1,00 g/kg, što je ujedno bila najčešća izmjerena koncentracija tijekom provođenja ovih aktivnosti.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava zagrebačka s 254 takva prekršaja. Najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske - 238 km/h.

Najviše vozača s područja Policijske uprave zagrebačke nije koristilo sigurnosni pojas, njih 74, a također su najviše nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje (72 takva prekršaja).

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečen 21 ponavljač teških prekršaja u prometu tzv. 'recidivist'. Recidivisti su počinili 25 teških prekršaja: nedopuštena koncentracija alkohola - 12, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom - 8, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom - 5.

Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 13. veljače 2022. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 47 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 15 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim nesrećama pet osoba je poginulo, a ukupno je ozlijeđeno 57 osoba.

- S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznesenog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život - poručuju iz policije. 

Vaša reakcija na temu