Predsjednica AIC Foruma Mirjana Čagalj na okruglom stolu o EUSAIR strategiji u Europskom parlamentu

Predsjednica AIC Foruma Mirjana Čagalj na okruglom stolu o EUSAIR strategiji u Europskom parlamentu

Ivan Jakovčić je najavio formiranje skupine 'Prijatelji EUSAIR-a', koja će se sastojati od 17 zastupnika iz različitih političkih grupa i država članica

U organizaciji hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića održan je  u Europskom parlamentu u Bruxellesu okrugli stol s ciljem rasprave o napretku Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i uspostavljanja neformalne skupine 'Prijatelji EUSAIR-a' pri Europskom parlamentu.  

Jakovčić je naglasio potrebu za ubrzavanjem provedbe akcijskog plana i političkih ciljeva EUSAIR-a, te je najavio formiranje skupine 'Prijatelji EUSAIR-a', koja će se sastojati od 17 zastupnika iz različitih političkih grupa i država članica. Jedno od 'ubrzanja' je platforma za promicanje strukturiranog dijaloga i učinkovitije suradnje između ključnih dionika jadransko-jonske regije, nazvana AI-NURECC inicijativa, koju je predstavila Eleni Marianou, generalna tajnica Konferencije perifernih pomorskih regija Europe (CPMR). Europska komisija je za jadransko-jonsku regiju odobrila 800.000,00 eura za realizaciju sljedećih planiranih aktivnosti: mladi jadransko-jonskog područja; kreativne i kulturne industrije; turizam i kulturno naslijeđe; jačanje kapaciteta EUSAIR-a i društva znanja; Opservatorij upravljanja na više razina; Sveobuhvatna baza podataka za traženje projektnih partnera, te za promidžbu.

Sudionica okruglog stola je bila i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) i v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split, Mirjana Čagalj, koja je tom prigodom predstavila AIC Forum i mogućnosti za suradnju s ovom mrežom gospodarskih komora. AIC Forum, koji su prije 16 godina pokrenule ŽK Split i Gospodarska komora Ancone, danas broji 46 komora i institucija iz osam zemalja jadransko-jonskog područja, te je jedan od bitnih dionika provedbe EUSAIR-a.

Na stolu je sudjelovao i predsjednik Jadransko-jonske euroregije, Nikola Dobroslavić, zastupnici Europskog parlamenta, Europske komisije, te predstavnici ostalih međunarodnih udruženja koja djeluju na području jadransko-jonske makroregije - Foruma jadransko-jonskih gradova, mreže sveučilišta UniAdrion, institucija i nevladinih organizacija, koji predstavljaju raznoliku mrežu dionika koja može pokrenuti realizaciju zajedničkih projekata u područjima prometa, energije, zaštite okoliša, turizma i poduzetništva.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare