Foto: Predsjednica.hr Pročitajte glavne poruke nakon sastanka Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića

Pročitajte glavne poruke nakon sastanka Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića

Složili su se, istaknula je hrvatska predsjednica, da je potrebno da se pitanje nestalih riješi što prije

Tijekom službenog posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zajedno su se obratili javnosti nakon zajedničkog sastanka. Održao se, podsjetimo, sastanak u četiri oka te sastanak delegacija.

- Posjet je pripreman mjesecima, željela sam da se sastanak održi u drugačijoj klimi, ali nakon posljednje eskalacije odlučila sam prekinuti to što se odgađa oko nas i pozvati ga. Naša je obaveza kao predsjednika nalaziti se i razgovarati, nalaziti dodirne točke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti put u budućnost, sigurnost i blagostanje. Vezuje nas i zajednička odgovornost za jugoistok Europe - kazala je hrvatska predsjednica izražavajući i zahvalnost Vučiću što je pristao doći.

Istaknula je i da su se dotaknuli mnogih pitanja.

- Oko mnogih stvari se nismo složili, negdje smo se približili, negdje ćemo se približiti u narednim razdobljima, ali smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati - ustvrdila je.

Složili su se, istaknula je, da je potrebno da se pitanje nestalih riješi što prije. Osim toga,  složni su da se pitanje manjina mora unaprijediti.

Hrvatska tako traži da se poboljša položaj hrvatske manjine u Srbiji, zajamči politička zastupljenost u pokrajinskom parlamentu u Vojvodini i državnom u cijeloj Srbiji.  

Što se tiče pitanja granice, imaju dijametralno suprotne stavove, ali dogovoreno je da se još dvije godine pokuša postići dogovor. Ako se u tome ne uspije, rješavat će pitanje pred nekim od međunarodnih sudova.

Zahvaljujući se na dobrodošlici Vučić je naveo da zna da nije bilo lako ni Grabar-Kitarović, imajući u vidu atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Istaknuo je da Hrvatska i Srbija moraju razgovarati i da će doći u situaciju u kojoj su Norveška i Švedska.

- Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao. Ja sam spremio popis dokumenata koje smo vam spremili jer svaki put neki dokument donesemo. Ovo je popis matičnih knjiga. Ne mogu obećati da ćemo sve riješiti, ali ćemo se potruditi - govorio je Vučić.

Što se tiče pitanja nestalih, vjeruje da su danas uspjeli riješiti pitanja nekih od osoba koje je zadesila takva sudbina. Poručio je i da će razgovarati s udrugama nestalih, kao i pokušati u arhivima detektirati neke od sudbina nestalih. Bilo je riječi i o obnovi pruge koja povezuje ove dvije države.

- Ovakve smo ideje oko pruge imali prije pet godina, ali netko nije bio zainteresiran za istočne izlaznice, ako se to tako kaže. Mi jesmo zainteresirani za prugu prema Zagrebu, to je važno, za naše povezivanje, za ekonomski napredak, za povezivanje s centralnom Europom. S premijerkom Brnabić sam se dogovorio da pokušamo promijeniti atmosferu. To će biti obaveza svih predstavnika srpske politike bez obzira da li će hrvatska vlada odgovarati na to pozitivno ili ne. To je s naše strane ne zato da bismo se nekome dodvoravali, nego smatramo da je naš odnos ključan za cijelu regiju - iznio je.

Usuglasio je, kaže, s predsjednicom da će poticati dijalog između Srpske pravoslavne crkve i pripadnika Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Zahvalio se Grabar-Kitarović i što mu je dogovorila sastanak s kardinalom Josipom Bozanićem.

Jedno od pitanja novinara iz Srbije je bilo i zna li koliko je bilo ljudi u prosvjedu  protiv njega tijekom dana u Zagrebu.

- Ne znam koliko je ljudi. Vidio sam neke s transparentima na kojima je pisalo: 'Konju, ne laži', 'Četnik-početnik', 'Barabo, vrati se u Srbiju'. U demokraciji to tako funkcionira. Nisam se uznemirio. Nisam nikakav četnik i nitko mi u obitelji nije bio četnik. I u prošlom i u pretprošlom ratu obitelj Vučić stradala je i nikad nije ubijala - odgovorio je.

Grabar-Kitarović je rekla da je neotuđivo pravo na prosvjed, ali da ne odobrava vrijeđanje te poslala još i poruku srbijanskoj javnosti.

- Ne smijemo dopustiti da nam marginalci diktiraju politički smjer, već to rade političari, državnici i većina građana koja odobrava posjet srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj - poručila je.

Na upit srpskih novinara kako to da je ipak došao u Hrvatsku, iako su ustaše spalili tijekom Drugog svjetskog rata selo kod Bugojna u kojem je živjela njegova obitelj i da je bilo sigurnosnih problema jer je hrvatska strana objavila njegovu rutu kretanja, uzvratio je da nije bilo propusta.

- Došao sam razgovarati o budućnosti, a ne o prošlosti - završio je s tim pitanjem.

Vučić je naglasio još i da je svjestan da Hrvati i Srbi neke događaje iz prošlosti vide na drukčiji način.

- Nemam nikakav problem s tim da uvijek otvoreno pričamo o svemu. Nemam nikakav problem ako sam konj, četnik, ili početnik ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živjeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica - zaključio je.

Na pitanje je li Srbija spremna ustupiti dokumente iz vukovarske bolnice, Vučić je kazao da će pronaći sve što može pomoći u pronalasku nestalih i obećao pomake po tom pitanju u predstojećem razdoblju.

Izdvojimo i da je još medijima kazao što se tiče Alojzija Stepinca i Jasenovca da je to za Srbe iznimno bolno pitanje.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare