Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Ivan Lovrinović Promijenimo Hrvatsku: 'Zakrpa' koju je Vlada dodala na Istanbulsku konvenciju nema nikakvu pravnu snagu, a u njoj je ipak prisutno pitanje roda i spola

Promijenimo Hrvatsku: 'Zakrpa' koju je Vlada dodala na Istanbulsku konvenciju nema nikakvu pravnu snagu, a u njoj je ipak prisutno pitanje roda i spola

Ni konvencije ni zakoni nisu dovoljni da se zaštite žene i obitelji od nasilja, problem je u političkim strukturama i pravosuđu, poručili su iz stranke kojoj je na čelu Ivan Lovrinović

O Istanbulskoj konvenciji koju je Vlada danas jednoglasno podržala oglasila se i stranka Promijenimo Hrvatsku. Oni drže da je ona samo jedan u nizu dokumenata kojima se potiču i produbljuju ideološke podjele u hrvatskom društvu i upozoravaju kako se krucijalni problemi gospodarstva i društva poput: Agrokora, Uljanika, Petrokemije, INE, Đure Đakovića, nezaposlenosti, blokiranih građana, zbrinjavanja otpada, zaustavljanja iseljavanja i niza drugih, ne rješavaju. Napomenuli su da međunarodne konvencije ne rješavaju probleme i da bi oni Istanbulsku konvenciju podržali kada bi ona zaista riješila problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Po njihovom je mišljenju najveći problem u provedbi zakona.

- Ni konvencije ni zakoni nisu dovoljni da se zaštite žene i obitelji od nasilja. Problem je u političkim strukturama i pravosuđu koje ne sankcionira odlučno i brzo takva nasilja. Tražimo nultu toleranciju za nasilje nad ženama i obitelji, poboljšanje, a posebno provođenje zakona. HDZ i SDP se nisu mogli složiti oko modela hrvatske samostalnosti, a oko dokumenta Istanbulske konvencije, koji je jedan u nizu onih koji nam se nameću, imaju isti stav. Ako znamo da je njihova vladavina, bez obzira tko od njih vladao, dovela na rub egzistencije, a mnoge građane u dužničko ropstvo, ne možemo se oteti dojmu da i ova Konvencija nije još jedna karika prema potpunom slomu vlastitog suvereniteta i identiteta - naveli su iz stranke kojoj je na čelu Ivan Lovrinović.

Dodali su i da im je žalosno gledati kako HDZ i SDP omalovažavaju vlastitu suverenost, tradiciju i kulturu u svim segmentima, a naglasili su da se oni po pitanju zaštite žena i obitelji od nasilja zalažu za najrigoroznije zakonske odredbe i njihovu provedbu.

- Vidljivo je da je u Istanbulskoj konvenciji ipak prisutno u light verziji pitanje roda i spola, a sami prijepori oko te nje dodatno to potvrđuju. Pokušaj smirivanja članstva HDZ-a dodavanjem 'zakrpe' na Istanbulsku konvenciju, koja nema nikakvu pravnu snagu, samo govori da je prije svega cilj pošto-poto ostati na vlasti, a ne brinuti o ženama i obiteljima, drugim ugroženim skupinama i razvoju gospodarstva. U Hrvatskoj smo zbog ovakve politike svi postali ugrožena skupina, jer se prazni životni prostor zbog izostanka razvoja, zapošljavanja i većeg životnog standarda. Čak i izbjeglice s Istoka izbjegavaju naš životni prostor. Budući da HDZ i SDP nisu znali do sada riješiti te prave probleme koji ugrožavaju sve, stalno potežu za ideološkim pitanjima i na njima dijele narod kako bi sebi osigurali ostanak na vlasti - drže u stranci Promijenimo Hrvatsku i najavljuju da će učiniti maksimalan napor u sprečavanju nasilja nad ženama i obitelji i to konkretnim mjerama i zakonima.

Vaša reakcija na temu