Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Puljak: Hrvatska svaki dan dotiče novo dno, a predsjednica, premijer i Vlada se prepucavaju

Puljak: Hrvatska svaki dan dotiče novo dno, a predsjednica, premijer i Vlada se prepucavaju

Stranka Pametno osnovana je na današnji dan, prije tri godine

Od osnivačke Skupštine stranke Pametno prošlo je točno tri godine. Ranija građanska inicijativa 'Za pametne ljude i pametan grad' je 13. lipnja 2015. godine napravila iskorak u političku arenu i osnovala stranku Pametno. Jedini im je cilj, kako prvog dana, tako i danas, poručuju, borba za drugačiju Hrvatsku, za moderno i otvoreno društvo, slično onima u koje danas naša djeca bježe. 

- Hrvatska svaki dan dotiče novo dno, vrišti za pomoći, a hrvatska predsjednica, premijer i Vlada glume u lošem političkom igrokazu. Međusobno se prepucavaju, isključivo iz vlastitog interesa radi prikupljanja političkih bodova dok mladi odlaze i, što je najgore, ne misle se više vratiti. Nedavna istraživanja pokazuju kako čak 53 posto naših srednjoškolaca svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj, ne vjeruju u bolje sutra ovdje. To je porazna činjenica nakon koje je kompletan politički vrh trebao podnijeti ostavke i raspisati izbore – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno.

Dodaje da su se oni odlučili pokrenuti i raditi sve što mogu da od Hrvatske naprave modernu zemlju. 

- Već tri godine svakodnevno se borimo s klijentelizmom, nepotizmom i političkim pogodovanjima. Danas smo peta politička snaga u zemlji, a svaki dan nam se priključuju novi ljudi, aktivni, dobronamjerni i moralni, koji žele pomoći svojoj zemlji i zato Pametno s nadom gleda u budućnost – kaže Puljak.

Proces promjene našeg društva, navode u Pametno, ide sporo, ali je moguć. Sporo, objašnjavaju, jer je dugogodišnja vladavina velikih stranaka HDZ-a i SDP-a stvorila glasačku mašineriju koja im, na temeljima straha i bez kritičkog promišljanja, omogućava ovakvo ponašanje. Zato pozivaju sve građane Hrvatske na zaokret, na novi i drugačiji pristup u kojem javni natječaji imaju smisla, zakoni se ne donose kako bi pogodovali uskim interesnim grupacijama, koncesije se ne dodjeljuju rodbini i prijateljima već najboljim ponuditeljima itd. Sloboda tržišta i smanjenje nameta poduzetnicima dio su programa stranke Pametno koji je uoči parlamentarnih izbora 2016. godine proglašen najboljim od strane struke i javnosti. 

- Mi Hrvatsku vidimo kao zemlju znanja i razvoja, kao veliki potencijal koji poštuje temeljna ljudska prava i načela liberalne demokracije, ne priznajući model razmišljanja 'ti meni, ja tebi'. Konstantno radimo na poboljšanju hrvatske stvarnosti, od akcija na razini gradskih kotareva i četvrti gdje se borimo za rješavanje svakodnevnih komunalnih problema do prijedloga upućenih Vladi, Hrvatskom saboru i gradskim upravama, poput reakcija na obiteljski zakon, reformu obrazovanja, aferu Agrokor i Hotmail, Lex sheriff, Istanbulsku konvenciju, uvođenje građanskog odgoja u škole i brojne druge. Predstavili smo i vlastitu Platformu zdravstva za koju vjerujemo da bi riješila veliki dio problema hrvatskog zdravstvenog sustava. Duboko vjerujemo da Hrvatska može bolje i drugačije, na tome trebamo uporno i vrijedno raditi. Zahvaljujem svima koji nas prate, podržavaju naš rad i sudjeluju u njemu protekle tri godine, zbog čega pozivam i sve ostale da nam se pridruže i s nama grade moderno hrvatsko društvo - zaključila je Puljak.

Vaša reakcija na temu