Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Savez udruga stanara podnio kaznenu prijavu protiv RH, traže da se istraži gdje je završilo više od 4 milijarde kuna

Savez udruga stanara podnio kaznenu prijavu protiv RH, traže da se istraži gdje je završilo više od 4 milijarde kuna

Drže da treba spriječiti daljnju praksu samovolje u državnoj i lokalnoj administraciji, utvrditi i kazniti osobe koje su provodile protuzakonitu praksu

Savez udruga stanara Hrvatske podnio je USKOK-u kaznenu prijavu protiv 'nadležnih tijela RH i lokalnih uprava te odgovornih osoba u njima' jer smatraju da postoji osnovana sumnja da su sredstva prikupljena prodajom stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo utrošena suprotno zakonu.

- Oštećeno je više od 4000 obitelji, hrvatskih građana bivših nositelja stanarskih prava u privatnim stanovima danas tzv. zaštićenih najmoprimaca. Od nadležnih institucija se traži da utvrde gdje je završilo preko 4 milijarde kuna koje su prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo trebale biti utrošene za rješavanje pitanja nositelja stanarskog prava u stanovima na kojima postoji privatno vlasništvo – poručila je Iva Tukić, predsjednica Saveza udruga stanara.

U prijavi su naveli da je prema službenim podacima nekih hrvatskih gradova od prodaje stanova u njihovom vlasništvu prikupljeno 1.325.027.798,63 kuna, ali su i naglasili kako su se neki gradovi, poput Zagreba, Osijeka, Pule, Vinkovaca i Siska oglušili na njihovo traženje informacija o prikupljenim sredstvima te da mogu samo procijeniti da ona ukupno iznose više od 4 milijarde kuna.

- Od ubranih, strogo namjenskih sredstava, za njihovu namjenu - rješavanje problema privatnih stanova u kojima borave zaštićeni stanari - nije se utrošila ni jedna lipa. Sredstva su potrošena nenamjenski. Dakle, pronevjerena su. Posljedica samovoljnog i protuzakonitog postupanja pojedinaca i organiziranih skupina u državnoj i lokalnim upravama je i krizna situacija u kojoj se hrvatska država ovog časa nalazi u vezi stanova u privatnom vlasništvu u kojima borave zaštićeni stanari – naveli su, između ostalog, u prijavi.

Od DORH-a traže da pokrene istragu prije svega zbog sprječavanja daljnje prakse samovolje u državnoj i lokalnoj administraciji, kao i zbog utvrđivanja i kažnjavanja osoba koje su tu protuzakonitu praksu provodile. 

- Čak i ako se utvrdi da su neka od ovih razdoblja otišla u zastaru, neka još uvijek nisu, a i svako pokretanje istrage te utvrđivanje i kažnjavanje počinitelja imat će pozitivan učinak kako u javnosti tako i na budući modus operandi pojedinaca i organiziranih skupina u državi – zaključila je Iva Tukić u prijavi.

Vaša reakcija na temu