Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SDP: Zbog priziva savjesti zdravlje ne smije biti dovedeno u pitanje!

SDP: Zbog priziva savjesti zdravlje ne smije biti dovedeno u pitanje!

Reagirali su na slučaj ljekarnice koja je ženi u Zagrebu odbila dati anti bebi pilule

SDP reagirao je na slučaj ljekarnice koja se pozvala na priziv savjesti i jednoj ženi nije htjela izdati anti bebi pilule i ukazao na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti.

Ne odričući nikome njegovo pravo i slobodu na ulaganje priziva savjesti, ističu u SDP-u, kako zbog toga pravo na zdravstvenu zaštitu građanki i građana ne smije biti ugroženo, niti bi se bilo koja pacijentica ili pacijent zbog toga trebali naći u neugodnoj i indiskretnoj situaciji ili se osjećati osramoćenima, kako u zdravstvenoj ustanovi, tako i u ljekarni. 

- Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje. Činjenica je da je područje priziva savjesti navedeno u relevantnim propisima i aktima pa, ako govorimo u konkretnom slučaju, regulirano je i Kodeksom ljekarničke etike i deontologije. No, također je regulirano i to da ustanove moraju osigurati u svakom trenutku mogućnost da uslugu pruži ili lijek izda, osoba koja nije uložila priziv savjesti - poručili su iz SDP-a .

Traže od Hrvatske liječničke komore da iznese svoj službeni stav po pitanju priziva savjesti, a od Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekuju da regulira akte kojim se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor. 

- Naime, u Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti. Ne trebamo posebno ukazivati da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće. U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo veliki broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj - smatraju SDP-ovci.

Vaša reakcija na temu