Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Splitski SDP-ovci o mirovinskoj reformi: 'Ovakva mjera ostavlja manje mogućnosti za zaposlenje mladih'

Splitski SDP-ovci o mirovinskoj reformi: 'Ovakva mjera ostavlja manje mogućnosti za zaposlenje mladih'

Posljedica je stare opteretit, mlade izgubiti, a razvoj ekonomije zaustaviti - poručili su iz SDP-a

Socijaldemokratski forum žena SDP-a  Splitsko-dalmatinske  županije zalaže se za socijalnu sigurnost koja se ne može postići bez rasta plaća, a rast plaća dovodi i do povećanja mirovina.

Predsjednica  dr.sc. Maja Krčum, ističe  da će žene koje ulaze u svijet rada kasnije i često rade na prekarenim oblicima rada (rad na određeno, prekid staža…) imati manje mirovine jer imaju manje radnog staža i manje plaće.

- Za vrijeme rodiljskog dopusta naknade i uplaćeni doprinosi su niži  što utječe na iznos mirovine. Žene također obavljaju veliki dio neplaćenog rada vezano za skrb i njegu što mirovinski sustav ne prepoznaje pa se Forum žena SDP-a Hrvatske a tako i ovaj zalaže za „mirovinske kreditne bodove“. Želimo stabilne  i sigurne uvjete rada jer oni garantiraju socijalnu sigurnost. Mirovina nije trošak - kazala je Krčum.

Potpredsjednik SDP-a Split Damir Barbir smatra da podizanje dobne granice sa 65 na 67 godina starosti, dovodi do višestrukih negativnih posljedica za društvo. 

- U prvom redu, ovakva mjera ostavlja manje mogućnosti za zaposlenje mladih, a sa samim time mladi kasnije ulaze na tržište rada te puno teže ostvaruju uvjete staža za vlastitu mirovinu. S obzirom na dinamiku rada 21. stoljeća i utjecaj tržišta, ovom mjerom se tjera mlade da posao traže u drugim zemljama i svoje najbolje godine ostavljaju razvijajući gospadarstva uglavnom zapadnih zemalja umjesto da država iskorištava njihov puni potencijal. Nadalje, ljudima starije životne dobi se ne dopušta zasluženi odlazak u mirovinu sa 65 godina starosti nego ih se dodatno iscrpljuje u godinama kada nemaju ni motiva ni snage za dodatno doprinjeti društvu za razliku od mladog čovjeka koji svakako može lakše stvoriti dodatnu vrijednost. Ukratko, posljedica je - stare opteretit, mlade izgubiti, a razvoj ekonomije zaustaviti - zaključio je Barbir.

Vaša reakcija na temu