Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlatko Silobrčić: Ne vjerujemo da prepisivanje oko 10 stranica teksta može biti 'previd'

Vlatko Silobrčić: Ne vjerujemo da prepisivanje oko 10 stranica teksta može biti 'previd'

Na istaknutim položajima i dalje sjede prepoznati plagijatori i plagijatorice

Kao da im nedavna afera Plagijat već nije bila dovoljno sramotna, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, i dalje šuti o novom, očitom plagijatu. Naime, autor(i) Strateškog programa Hrvatskih studija u Zagrebu prepisali su nekoliko stranica Strategije znanosti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pri tome nisu čak niti ispravili pogreške iz prepisanog dokumenta, na što su reagirale dekanica Fakulteta Lidija Kos Stanišić i ministrica Blaženka Divjak, no od rektora Borasa nema odgovora, poručuju iz stranke Pametno.

U priopćenju stranke na čijem je čelu Marijana Puljak navode i da su studenti Hrvatskih studija zatražili ostavku pročelnika njihovog studija Marija Grčevića koji, pokušavajući 'opravdati' prepisivanje i plagiranje, kaže kako je riječ o previdu. Njemu se, dodaju iz Pametnog, nažalost, priključio i gospodin Mislav Kukoč koji je, posve u skladu sa svojim shvaćanjem etike u znanosti, rekao kako to '...nije ništa dramatično...' jer da je '... ključni dio našega programa originalan tekst'.

- Svako je prepisivanje i plagiranje dramatično za etiku u akademskoj zajednici. Nikako ne vjerujemo da prepisivanje oko 10 stranica teksta može biti 'previd', kako to pokušava opravdati pročelnik. Niti nam  je prihvatljivo, kako g. Kukoč, koji je prepoznati autoplagijator, ima obraza reći da to 'nije dramatično'.  To i jest posebno dramatično jer se time samo nastavlja nekažnjena praksa plagiranja u hrvatskoj akademskoj zajednici koju trenutna vladajuća skupina i u politici i u akademskoj zajednici nije nikada doista priznala i dolično sankcionirala - istaknuo je akademik Vlatko Silobrčić, član predsjedništva Pametnog i bivši predsjednik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

- Događa se to, nažalost, u društvu u kojem o plagijatima i plagijatorima odlučuje Sabor dizanjem ruku disciplinirane većine, i u kojem na istaknutim položajima i dalje sjede prepoznati plagijatori i plagijatorice - dodao je.  

Pametno stoga osuđuje takvo ponašanje i protivi se bilo kojem obliku prisvajanja tuđih zasluga i znanja, besramnom prepisivanju i plagiranju jer je to iznimno loša poruka mladima. Obrazovanje je zaključuju, bez dvojbe, temelj uspješnog društva zbog čega sve svoje snage trebamo usmjeriti na stjecanje stvarnog znanja i kritičkog promišljanja svakog pojedinca ponaosob.

Vaša reakcija na temu