Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlatko Silobrčić: Sveučilište u Zagrebu je na najnižim granama, trguje se sobama, kupuju seminarski i diplomski...

Vlatko Silobrčić: Sveučilište u Zagrebu je na najnižim granama, trguje se sobama, kupuju seminarski i diplomski...

Bivši član saborskog Odbora za znanost i visoko obrazovanje i član Predsjedništva stranke Pametno je osudio najnovija zbivanja u hrvatskoj akademskoj zajednici

Član Predsjedništva stranke Pametno, akademik Vlatko Silobrčić, osvrnuo se na događanja na zagrebačkom Sveučilištu gdje kaže da traje stalni igrokaz spašavanja i rektora i prorektora, a najnovija sramota prve državne akademske institucije vezana je uz prorektora Antu Čovića i Etički kodeks Sveučilišta. Baš na dan kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, dodaje, on je obrazlagao izmjene tog istog Etičkog kodeksa, naravno sebi u korist.

 - Manipuliraju Etičkim kodeksom i Sveučilištem općenito kao da su instrumenti njihove osobne vladavine, moralno dno. Saborskom Odboru za znanost i visoko obrazovanje oduzeli su 'krovnu ulogu' pri odlučivanju o etičkim prijestupima u znanosti i visokom školstvu. Tako 'moćni prorektor', sa svojom koordinatorskom ulogom u Etičkom savjetu Sveučilišta 'uređuje' funkcioniranje Sveučilišta u Zagrebu, a pritom je Sveučilište na najnižim mogućim granama. Trguje se sobama u studentskim domovima, kupuju seminarski i diplomski tekstovi, završni radovi u srednjim strukovnim školama, prepisuje se na državnoj maturi. Znanje naših studenata postaje upitno, a sve radi njih koji to ne sankcioniraju već naprotiv, svojim ponašanjem potiču moralnu neetičnost - kaže Silobrčić.

Dodaje kako je postalo jasno i da Hrvatskom saboru uopće nije stalo do normalnog funkcioniranja Odbora za znanost i visoko obrazovanje jer uopće ne reagira na traženje da se popuni broj njegovih članova koji su pod raznim pritiscima odlučili dati ostavku.

- Po tome što se pitanje plagijata jednog od ministara u Vladi rješavalo u plenumu Sabora, dobro možete vidjeti kako Sabor zamišlja djelovanje vlastitog Odbora. Naime, ne znam za slučaj da se u bilo kojem parlamentu u svijetu odlučuje o tome je li netko plagijator u akademskoj zajednici – ističe Silobrčić.

U srpnju se dogodio novi poraz etike u hrvatskoj akademskoj zajednici kada je prorektor Čović, gotovo istovremeno kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta donijelo znakovito mišljenje o etičkoj prijavi protiv njega, kao koordinator sveučilišnoga Etičkog savjeta, zdušno obrazlagao nužnost izmjena Etičkog kodeksa zagrebačkog Sveučilišta. Članovi Etičkog savjeta, osim gospodina Uzelca, spremno su prihvatili predložene izmjene.

- Učinili su to kako bi osigurali osvojenu autonomiju Sveučilišta koje godinama posrće na svim svjetskim ljestvicama kakvoće. Izmjene Kodeksa primjenjuju se retroaktivno, što je protuustavno, a umjesto prokazanog neetičnog člana akademske zajednice sada će se pred Etičkim povjerenstvima moći pojaviti njihovi zastupnici. To je sasvim suprotno praksi u znanstveno razvijenom svijetu jer se pravnicima daje mogućnost da arbitriraju u pitanjima etike i morala – zaključio je Silobrčić. 

Vaša reakcija na temu