Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVE UTAKMICE OKONČANE FEŠTAMA: Završena i druga najjača otočka liga na svijetu!

SVE UTAKMICE OKONČANE FEŠTAMA: Završena i druga najjača otočka liga na svijetu!

Zbog početka turističke sezone neke momčadi u zadnjem kolu nisu imale dovoljan broj igrača

Znate li koje su dvije najjače otočke nogometne lige na svijetu?

Neupućenima će izgledati pretenciozno, ali poveznice dvije otočke lige su sasvim opipljive - Forska nogometna liga i liga i Premiership Engleske su, naravno, neusporedive, no vodeći klubovi i jedne i druge lige do samog kraja sezone 2018/19 bili su na jedan bod razlike i o prvacima su odlučivali ogledi zadnjeg kola.

Nakon uvoda evo i izvještaja s nogometnih terena otoka Hvara na kojima je ovaj vikend odigrano posljednje kolo u kojemu je potvrđen naslov prvaka NK Hvar iz Hvara, dok je Jadran iz Starog Grada osvojio drugo mjesto zaostajući jedan bod. Hvar se u proljetnom dijelu prošetao ligom, što potvrđuju rezultati i konačan ishod. Rezultati Hvarana uoči zadnjeg kola stvorili su ogromnu dozu samopouzdanja Hvarana, spomenimo samo pobjede protiv SOŠK-a  5-4, Mladosti 1-4, pa redom Levanda 1-5, Vatra 11-1, Varbonj 5-1, Vrisnik 9-1, Jadran 1-0, Sloga 4-2 - više nego zaslužena titula Hvara!


Hvar je u posljednjem kolu deklasirao Jelsu rezultatom 5-0, golovima Matijevića, Kovača i Josipa Radovanovića koji je s tri postignuta kola do samog kraja prvenstva vodio dvoboj za najboljeg strijelca lige s Antoniom Božikovićem iz Vatre. U posljednje kolo oba su strijelca ušla s po 17 postignutih golova, a na kraju je uspješniji bio Antonio Božiković iz Vatre koja je u utakmici protiv Sloge slavila rezultatom 0-8.

Božiković je u pobjedi Vatre sudjelovao s pet golova te je na kraju, od strane povjerenika lige Gordana Dragičevića zasluženo dobio priznanje za najboljeg strijelca. Unatoč činjenici da su i Radovanović i Božiković bili u utrci za najboljeg strijelca, poznavatelji otočkog nogometa složit će se da su i Antonio i Josip zasigurno među najboljim igračima koji su ovu sezonu odigrali na otoku.

Varbonj je golom Marija Lušića pobijedio Levandu i pobjedom po četvrti put uzastopno osvojio treće mjesto na prvenstvenoj tablici, SOŠK je pobijedio Vrisnik rezultatom 1-2 golovima Marija Šerića i Andra Carića, strijelac za Vrisnik bio je Mario Budimir.

Neslavno je okončana nogometna sezona u Starom Gradu jer je ekipa Mladosti iz Sućurja na prvenstveni ogled s Jadranom došla u nedovoljnom broju igrača, te je glavnom sucu preostalo da izvede momčadi na centar i odsvira kraj utakmice. Očit je problem 'sukobljavanja' turističke sezone i Forske nogometne lige, jer nije samo Mladost imala problema u zadnjem kolu, napomenimo da je SOŠK cijelu utakmicu odigrao sa 10 igrača, dok je hrabra Sloga protiv Vatre igrala sa 8 igrača.

No, naravno i da neodigravanja utakmica ili igranja u 'krnjim' sastavima nisu utjecala na ono najbitnije na otoku Hvaru, a to su druženja i prijateljstva - tako su sve utakmice okončane feštama, a u Starom Gradu  Jadran i Mladost su odigrali revijalnu utakmicu u kojoj je Jadran pobijedio i u kojoj se od aktivnog igranja oprostio jadranaš Aleksandar Andrić, da bi na kraju svi zajedno proslavili završetak još jedne sezone Forske nogometne lige.

Konačna tablica lige još nije i službena jer se očekuju odluke nadležnih u NS ŽSD zbog uložene žalbe na utakmicu Jelsa - Mladost odigrane u 16.kolu, te odluke o registraciji utakmice Jadran - Mladost u posljednjem kolu.

Tablica Forske nogometne lige (neslužbena) :

1. NK HVAR 18……. 45

2. NK JADRAN 17…..41

3. NK VARBONJ 18….. 29

4. NK SOŠK 18………. 27

5. NK VATRA 18……..27

6. NK VRISNIK 18……..23

7. NK MLADOST 16 ……19

8. NK JELSA 17………17

9. NK LEVANDA 18…….16

10. NK SLOGA 18……..5

Najbolji strijelci lige:

Antonio Božiković, HNK Vatra – 22

Josip Radovanović, NK Hvar – 20

Plenković Ivica, NK SOŠK -17

Carić Andro, NK SOŠK -11 itd..

Okončanjem Forske nogometne lige nisu završena i nogometna uzbuđenja na otoku Hvaru. Mlađi pioniri HNK Jadran u ll županijskoj ligi sami odlučuju o još jednom povijesnom rezultatu, nakon prvog mjesta u istoj uzrasnoj kategoriji ll žup.lige ostvarenog u sezoni 2013/14  i u aktulanoj sezoni Jadranova dica su na najboljem putu da postanu prvaci.

Nakon što je ovaj vikend jedini protivnik Jadran iz Supetra poražen u Hvaru od Hvara rezultatom 1-0, Jadran iz Starog Grada sljedeći vikend u Sinju protiv Tekstilca remijem ili pobjedom potvrđuje naslov, a da se povijest zna ponavljati dokazuje i to da je u sezoni 2013/14 za mlađe pionire najbolji strijelac lige bio Jadranaš Domagoj Planjar s postignuta 54 gola, dok je ovogodišnji laureat također član Jadrana iz Starog Grada - Benjamin Dulčić. Uoči posljednje utakmice vodeći je strijelac prvenstva s postignutih 22 pogodka.

Forska nogometna liga zadnjim odigranim kolom stavila je ključ na sezonu 2018/19 i klubovi već od danas kreću s pripremama za narednu, novu sezonu. Kao što smo u šali rekli na početku - najbolje otočke lige na svijetu. Za nas otočane ona to i jeste, jedini kohezioni faktor na otoku tijekom zime, prepoznat i od sponzora (Hrvatska elektroprivreda – HEP) i od NS ŽSD.

Na kraju se vratimo pobjednicima otočke lige: NK Hvar je dokazao da je korak iznad svih ostalih klubova na otoku, Jadran je pružio dostojan otpor, no nedovoljan za nešto više od drugog mjesta, dok je drugi otočki pobjednik Levanda, koja je još u siječnju osvojila naslov osvajača Kupa, pobijedivši upravo Jadran u Starom Gradu nakon boljih izvođenja jedanaesteraca.

Na svečanosti u Hvaru nakon završetka utakmice Hvar - Jelsa, tajnik NS ŽSD Dino Knezović i disciplinski sudac NS ŽSD Jakov Juretić, te povjerenik FNL Gordan Dragičević uručili su kapetanu Hvara Josipu Radovanoviću i igračima Hvara pehar i medalje za osvojeno prvo mjesto.


Vaša reakcija na temu