Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Znate li što su Hrvati prvo osnovali u Malmöu? Pa nogometni klub!
Dalmatinski portal izvještava iz Švedske Piše: Antonia Pešić i Anamarija Alebić

VIDEO Znate li što su Hrvati prvo osnovali u Malmöu? Pa nogometni klub!

'NK Croatia za nas je više od kluba, mi smo kao jedna velika obitelj', poručili su iseljenici u Švedskoj

Croatia Malmö je jedan od naših najstarijih hrvatskih iseljeničkih klubova koji je u proteklom razdoblju bio i puno više od samog nogometnog kluba, a koji i dalje aktivno i uspješno na svakodnevnoj bazi svjedoči o postojanju hrvatskog duha, kulture i jezika na sjeveru Europe.

Počeci ovog kluba sežu do 16. studenoga 1962. kad se skupina Hrvata našla i dogovorila ime društvu - Croatia. Naša ekipa, koja prati Eurosong u tom švedskom gradu, ih je posjetila i družila se na jednoj utakmici s članovima kluba.

- Dolaskom Hrvata na ove prostore pojavila se potreba druženja, s obzirom na to da smo mi Hrvati eksperti za nogomet - logično je bilo to da osnujemo nogometnu ekipu - kazao nam je predsjednik kluba Blago Begić, koji nam je otkrio da u klubu ima najviše navijača Hajduka.

- Međutim, to je manje važno. To je zov domovine, mirisi, sve je to nama ostalo negdje daleko. Trudimo se da generacije, čak već četvrta ovdje u Švedskoj, iza nas to zadrže i kroz ovaj rad im to želimo usaditi - zaključio je Begić koji je u Švedskoj trideset i pet godina, a tu je stigao zbog ljubavi.

Jedan od osnivača kluba, Ante Kardum, koji se prije 62 godine doselio u Švedsku kazao nam je da su to napravili kako bi njegovali identitet.

- To smo napravili da znamo tko smo i što, za ovaj klub igrao sam preko 20 godina i ni za jedan drugi nisam. Nikada nisam igrao za novac, samo sam dao srce za klub. 

S njim se složio i Mile Cindrić.

- Klub je imao puno ekipa svih uzrasta, pa čak i žensku. Najljepši trenutak bio je kada nas je posjetio Hajduk, bio je tu i Ivica Šurjak. Feštali smo i bilo nam je super. Kada bi nama netko došao iz Hrvatske bilo bi kao da je došao ne znam ni ja tko - rekao je Mile, a na njegov odgovor nadovezao se Ante Kardum.

- Nije važno tko je hajdukovac ili dinamovac, mi smo svi samo Hrvati. 

Nekada je u ženskoj ekipi igrala Maria Kolak, koja je stigla na utakmicu i pokazala nam kako se navija za NK Croatiju.

- Ja sam tu najglasniji navijač. Kada sam igrala, bili smo prva ženska ekipa među iseljeničkim klubovima u Europi. Mi cure smo dobile malo veća bedra, pa su nas muškarci zezali da ćemo izgledati kao nogometaši. Volim ovaj klub jer smo svi jedna velika obitelj - poručila je Maria.

Zatim smo sreli bivšeg igrača Hajduka Romea Šarića, Hrvata rođenog u Švedskoj.

- Živio sam u Splitu deset godina, a to je bilo između moje desete i dvadesete godine. Sada sam tu trideset i dvije godine. Kao mlad sam pet godina igrao za Hajduka, bila je to generacija Alena Bokšića, a zaigrao sam i za hrvatsku reprezentaciju. Hajduk mi je uvijek pri srcu i pratim ga, imam i pretplatu - rekao je 53-godišnji član uprave NK Croatije i dodao:

- Ovaj klub je više od nogometa. Tu se družimo, smijemo, guštamo, feštamo i tu nam je dobro.

A proćakulali smo i s Nenom Luburić, koja je rođena u Švedskoj, a porijeklom je iz Karlovca. Mama je četvorice nogometaša, blizanaca Lukasa i Markusa, Williama te Marina.

- Dvoje sinova mi igraju u Croatiji i uvijek dolazim pratiti utakmice i navijati. Međutim, ovo je meni više od sporta. Tu se družimo, veselimo i smijemo. Naša mladost treba znati svoje porijeklo i da među ovim ljudima imaju nešto zajedničko.

Tom prigodom, predstavnici hrvatskog iseljeničkog kluba upoznali su nas s bogatom poviješću kolektiva osnovanog 1962. godine, natjecateljskim rezultatima, važnom ulogom kluba u povezivanju Hrvata Švedske i očuvanju nacionalnog identiteta.

- Dolaskom ovdje željeli smo da naši dečki osjete domovinu, da osjete porijeklo roditelja, djedova i pradjedova, jer već sada se rađa četvrta generacija Hrvata u Švedskoj  - zaključio je naš domaćin Blago Begić.

Na poklon smo dobili knjigu Josipa Zorice koji je izdao u povodu pola stoljeća od osnutka i djelovanja kluba, kao i šalove kako bi toga dana mogli navijati za njihov omiljeni klub - Nogometni klub Croatia Malmö.

Djelić atmosfere donosimo u videozapisu.

@dalmatinskiportal Posjetili smo Croatia Malmö, jedan od naših najstarijih hrvatskih iseljeničkih klubova, a tamo sreli i jednog bivšeg Hajdukovca #croatia #malmo #football #eurosong #babylasagna #fyp #hajduk original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu