Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
AKK Universitas postigao sjajan uspjeh u prvoj drugoligaškoj sezoni

AKK Universitas postigao sjajan uspjeh u prvoj drugoligaškoj sezoni

Projekt Sveučilišta u Splitu i Splitskog sveučilišnog sportskog saveza započeo je prije godinu i pol potpisivanjem sporazuma s KK Splitom

Susretom 18.kola A-2 lige Jug protiv Sonik Puntamike, završila je prva drugoligaška sezona Akademskog košarkaškog kluba Universitas, koji je ove sezone nastupao pod imenom Diplomus. U dvoboju protiv Sonik Puntamike Universitas je bio bolji rezultatom 74:64 a najefikasniji kod domaćina bili su kapetan Marin sa 18 te Vrgoč i Omrčen sa 15 poena. Ovom pobjedom Universitas je s omjerom 12:6 osvojio 3. mjesto koje najvjerovatnije sljedeće sezone donosi igranje u jedinstvenoj drugoj hrvatskoj ligi što je zaista sjajan uspjeh.

Projekt Sveučilišta u Splitu i Splitskog sveučilišnog sportskog saveza započeo je prije godinu i pol potpisivanjem sporazuma s KK Splitom u kojem je dogovoreno formiranje sveučilišnog kluba, ujedno i B ekipe Splita koja će biti kombinacija studenata, alumnia te najperspektivnijih juniora Splita koji bi na takav način dobili mogućnost afirmacije na seniorskoj razini te veliki broj jakih utakmica što je prepoznato kao iznimna važnost za njihov sportski razvoj. 

Trener juniora Splita i Universitasa, Milan Karakaš, prezadovoljan je odrađenom sezonom:

- Ove godine su bile manje ambicije i jedini cilj je bila afirmacija mladih igrača koji će u budućnosti nadamo se biti i studenti i prvotimci KK Splita. Osnovni cilj je bio njihov razvoj, da potpomognuti sa par studenta držimo sredine tablice. Zaista, iz trenerskog aspekta mogu reći da sam iznenađen koliko dobro smo odigrali ovu ligu te smo već nakon 4-5 kola uvidjeli da se možemo pozicionirati puno više nego su to inicijalna očekivanja sugerirala i u jednom trenutku kada se otvorila opcija da ganjamo treće mjesto koje nam dogodine vjerovatno donosi igranje u višem rangu tj A-1ligi koja će se promjenom sustava natjecanja HKS-a formirati od 5 drugih liga, odlučili smo da idemo ka tom cilju te smo u zadnjem kolu došli u situaciju da u izravnom susretu s Sonik Puntamikom odlučujemo o toj željenoj trećoj poziciji.

Daljnji nastavak projekta veže se, ne samo za sportski razvoj igrača koji su do sada nastupali za ovaj klub, nego i za njihov obrazovni, odnosno akademski razvoj. Krajnji cilj projekta je da svi trenutni juniori KK Splita studiraju na Sveučilištu u Splitu, nastupaju za Universitas Split u nacionalnim sportskim ligama, a za Sveučilište u Splitu na sveučilišnim natjecanjima.

U kontekstu sportskog razvoja idealan rasplet situacije u budućnosti bi bio da Split ponovno dođe na razinu koju to i svojim imenom i tradicijom zaslužuje te da igra regionalnu ABA ligu dok bi Universitas kao B ekipa igrao u prvoj ili premijer ligi (ovisno kako se već sustav natjecanja bude razvijao). U prošlosti se često događalo da igrači završe juniorski staž, a da još nisu ni košarkaški ni fizički zreli za najvišu razinu te da odu u obližnje lokalne klubove u kojima je nivo treniranja ipak malo niži te dođe do stagnacije u njihovom košarkaškom razvoju što u konačnici rezultira njihovim prestankom profesionalnog bavljenja sportom.

Na ovaj način bi KK Split na radaru imao igrače koje je odgojio kroz svoju omladinsku školu koji bi u trenutku kada dosegnu svoj puni potencijal mogli konkurirati za prvu ekipu.

Vaša reakcija na temu