NEKAD SU TAMO IGRALI BOBAN I JARNI: Kako je propao klub star 110 godina i odselio u četvrtu ligu!

NEKAD SU TAMO IGRALI BOBAN I JARNI: Kako je propao klub star 110 godina i odselio u četvrtu ligu!

Klub je na kraju završio u rukama gazde Napolija Aurelija De Laurentiisa

Regularni dio sezone u talijanskoj drugoj ligi završio je 18. svibnja. Plasman u viši rang osigurali su Empoli i Parma, dok je u play-offu svoje mjesto osiguralo šest momčadi. Među njima je bio i Bari koji je završio na šestom mjestu i prema rasporedu trebao je ugostiti Cittadellu. Prvi dan prodaje karata bio je impresivan. U manje od osam sati planulo je 4000 ulaznica, euforija se osjećala na svakom kutu. Svi su bili skloni vjerovati u povratak u Serie A nakon sedam godina. No, nekoliko dana prije što se utakmica trebala odigrati iz vodstva lige objavili su da se početak play-offa odgađa. Naime, predsjednik Barija Cosmo Giancaspro našao se na radaru zbog neredovite isplate plaća te problema s dokumentacijom. Stroga pravila u Italiji nalažu da sve stavke vezane za poslovanje kluba moraju biti uredne i javno dostupne. Nakon nekoliko dana 'češljanja' uslijedila je odluka;

- Bariju se oduzimaju dva boda na ljestvici

To je značilo da će se susret play-offa sa Cittadellom odigrati u gostima. Navijači su bili ogorčeni, razočaranje nije krio ni trener Fabio Grosso

- Pripremali smo se za igranje pred našim navijačima, sigurno da nakon svega više nismo favoriti - izjavio je Grosso koji je u Bari stigao u ljeto 2017. iz Juventusa, gdje je vodio mladu momčad. 

I bio je u pravu. Bari je odigrao 2:2 kod Cittadelle, no zbog lošijeg plasmana u regularnom dijelu ispali su iz play-offa.

No, to nije bio kraj. Nedugo po okončanju sezone Grosso je najavio odlazak razočaran situacijom u klubu. Preuzeo je Veronu, a s njim je u paketu otišlo i nekoliko igrača. Predsjednik Giancaspro nije se pojavljivao u javnosti koju je zanimala sudbina kluba. Svi su bili zabrinuti jer je klubu za osiguravanje mjesta u drugoj ligi u nadolazećoj sezoni trebalo tri milijuna eura. Navijači su pozvali gradsku vlast u pomoć, angažirao se i gradonačelnik Antonio Decaro, no pomaka nije bilo. Nekoliko investitora je izrazilo želju za ulaskom u klub, no nije bilo dovoljno vremena da se pročešljaju sve knjige i ispitaju financije, rizik je bio golem. Vremena je bilo sve manje, iako su svi vjerovali u sretan rasplet sredinom srpnja, objavljeno je da Bari nije ispunio uvjete za igranje u drugoj ligi, a to automatski znači povratak u amaterizam. Točnije - u četvrtu ligu!

Uz to su svi igrači postali slobodni u potrazi za novom sredinom. Dva dana od objave da njihov klub, star 110 godina, za kojega su nekada igrali Zvone Boban i Robert Jarni, napušta profesionalne vode, nekoliko tisuća navijača okupilo se na stadionu San Nicola, među njima je bio i gradonačelnik Decaro.

- Nismo uspjeli u svojoj misiji, ali obećavam vam da nogomet u Bariju neće nestati - izjavio je Decaro koji je potom krenuo u potragu za vlasnikom novog kluba. Na njegov stol došlo je 11 ponuda, a onda je posljednjeg dana srpnja odlučio dati klub u ruke Aurelija De Laurentiisa, inače gazde Napolija. Novi klub imena SSC Bari tako je završio u rukama filmskog producenta koji je Napoli preuzeo 2004. i doveo ga od treće lige do Lige prvaka i borbe za naslov s Juventusom.

- Zahvaljujem svima, a posebno gradonačelniku s kojim nisam imao lagani početak. Nije mi se javljao na telefon, ali nakon što smo se našli i razgovarali sve je krenulo u dobrom smjeru  - rekao je De Laurentiis, a potom se dotakao činjenice da talijanski zakoni ne dopuštaju da jedan gazda ima više od jednog kluba u Serie A.

- Moram umiriti navijače, Bari neće biti satelit Napolija. Imamo dovoljno vremena da te regulative promijenimo kako bi u budućnosti to bilo izvedivo.

Odmah po preuzimanju kluba De Laurentiis je počeo okupljati tim ljudi, a jedan od prvih kojih se sjetio bio je bivši trener Napolija Edoardo Reja koji je dio karijere proveo i na Poljudu. No, Reja mu se zahvalio na ponudi, rekao je kako više nema ambicija baviti se trenerskim poslom, ali je moguće da bude jedan pd savjetnika struke. Navijači Barija podržali su dolazak De Laurentiisa, no navijači Napolija baš i nisu. Nezadovoljni transfernom politikom kluba, a i ulaskom u drugi klub

'Tvoj projekt je pravi promašaj, skupi se i odlazi iz našeg grada' - poručili su navijači Napolija svom gazdi, no De Laurentiis je na to samo rekao da se navijači prisjete gdje je klub bio kada ga je on preuzeo. Sada pak isto želi napraviti s Barijem, a najavio je ulazak u Serie A nakon tri godine. To bi značilo da će svake godine ići korak naprijed...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare