Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Borut Pahor dolazi na Splitski polumaraton

Borut Pahor dolazi na Splitski polumaraton

Proteklih godina obveze su se ispriječile, no ove godine slovenski predsjednik stiže u Split

Na ovogodišnji Splitski polumaraton koji se u nedjelju održava u Splitu stiže predsjednik Slovenije Borut Pahor. Tu je vijest jutros otkrio prvi čovjek Splitskog polumaratona Kristijan Sindik.

- Proteklih godina obveze su se ispriječile, no ove godine slovenski predsjednik stiže u Split - rekao je Sindik.

Slovenski predsjednik trčati će polumaraton, a u Split bi trebao stići sutra u popodnevnim satima.

Splitski polumaraton je pred vratima. Trodnevni program krenuo je danas otvaranjem sportskog sajma Start na Gripama. Središnji događaj je u nedjelju kada u devet sati ujutro na splitskoj Rivi starta polumaraton, 19. po redu. Ukupno 2500 sudionika, od čega 1000 stranih državljana.

-  Poželio bi sretan polumaraton onima koji slave. Njih je popriličan broj, konkurencija je sve veća. Ovaj polumaraton je postao sportsko turistički brend, na to smo ponosni.

Imamo posebnog gosta, predsjednika Slovenije. Imamo priliku ugostiti predstavnike Europske centralne banke. Uspostavili smo odnos s Moskvom i njihovim maratonom. Oni dolaze u Split, a mi uzvraćamo posjet u rujnu. Napravili smo kartu maratona koja će biti na google maps, tako da netko može pomoću navigacije doći od točke a do točke b - rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Kristijan Sindik.


Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nastupiti će na utrci na pet kilometara.

- Organizacija je pokazala da je Split sportsko središte. Više od 500 volontera, posebno raduje. Sami gušt sudjelovanja ne materijalizira se kroz trku i prolazak kroz culj već i sudjelovanje. Ovo nema nigdje na svijetu, siguran sam da će i vremenski uvjeti biti idealni za trkače. Zadovoljstvo mi je sudjelovati na rekreativnoj utrci. 

Splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je važnost ovog događaja za grad i okolicu.

- Grad Split uistinu je fenomen u sportskom smislu. Ruši sve barijere u sportu jer uvjeti koji su ovdje nisu ni blizu. Imamo dišpet organizirati nešto što se rijetko tko usudi. I ove godine ćemo sudjelovati sa višim financijskim izdatkom nego prošle godine. Ne postoji veći altruizam u sportu nego u maratonu. Nisam još dovoljno spreman za ovu godinu, ali pripremit ću se za pravi maraton.

U ime turističke zajednice Splita govorila je direktorica Alijana Vukšić.

- Na najbolji način prezentiramo svaku našu ulicu, svaki naš kantun. To će biti najbolja reklama za naš grad. Kroz turizam prezentiramo sport i obratno. Svi smo mi kreatori turističke slike. Budimo dobri domaćini, mi ćemo i dalje biti podrška ovog lijepog događaja.

U ime Splitskog saveza sporta svoje je zadovoljstvo istaknuo Nenad Periš.

- Zahvaljujem svima na velikom trudu da ovaj događaj bude u našem gradu. Ovaj događaj pozicionira Split na karti svijeta gdje se održava maraton. Trčao sam jedan maraton i mogu reći da je to poseban osjećaj. Na kraju su svi pobjednici i to je ono što okuplja ljude. Poseban je ugođaj trčati ulicama gdje se pripremalo 75 nositelja olimpijske medalje. To se ne može pronaći nigdje, a Marjan i Dioklecijanova palača daju dodatnu dimenziju.

Glavni čovjek sajma Start Bogdan Šarić objasnio je zašto je baš u Splitu organiziran prvi sajam sporta.

- Organiziramo sajmove već 24 godine. Ove godine imamo prvi sajam sporta, rekreacije i fitnessa. Split je prepoznat kao grad sporta, drugi motiv je da želimo potaknuti naše građane da se što više bave sportom. Imamo izlagače u velikoj dvorani i ona je ispunjena. U maloj je u nedjelju bogat program, izlagači će biti i na vanjskom prostoru. Ima dosta toga, a ulaz na sajam je besplatan.

Vaša reakcija na temu