Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Boško Čavka: Nikolaju Pešalovu treba pomoć, ali ne financijska

Boško Čavka: Nikolaju Pešalovu treba pomoć, ali ne financijska

Osobno sam mu nekoliko puta posuđivao novac koji nije nikad vratio - kazao je Damjan Krklec

Predsjednik Hrvatskog saveza dizača utega Damjan Krklec odgovorio je danas na napade bivšem predsjedniku Ivanu Zoraji i Nikolaju Pešalovu:

- Kada sam došao u Savez, on ne da je bio mrtav, nego se nije radilo ništa. Proširili smo Ligu na pet kola, bilo je jako malo natjecanja, 3-4 tokom godine. Uveli smo dodatne medalje za trzaj, izbačaj, biatlon, organizirali smo Kup Europske unije. Počeli smo raditi na međunarodnom polju. Dobili smo i Europsko prvenstvo koje smo odradili.

Potom je nastavio:

- Ivan Zoraja me nekoliko puta prozivao u medijima. Nije se udostojio doći na zadnju skupštinu kada je trebao predati Savez, do danas to nije napravio. U 12 godina predsjedavanja nije se pojavlivao na Skupštinama, Izvršnim odborima, na nacionalnim prvenstvima. Nije kontaktirao s Europskom i Svjetskom federacijom, samo se jednom pojavio na kongresu u Parizu. Nije bilo opreme, šipki, utega, u određenom trenutku kada smo posložili Savez počela su njegova vrijeđanja, počeo je dodvoravanje s Nikolajem Pešalovim. Slao mi je sms poruke, nazivao me redikulom. U jednoj poruci je od mene tražio 300.000 kuna da mu je dužan Savez. Zatražio sam od našeg knjigovodstvenog servisa da se očituje, nigdje taj dug nije evidentiran. Potom mi je poslao poruku, koju ja ne mogu niti pročitati, s obzirom da se radi o sveučilišnom profesoru.

Uskočio je voditelj presice Joško Elezović i pročitao: 'Gospodine, nabijem te na katolički k...c.'

- Ta osoba danas nam daje kritike.

Potom je nastavio o Pešalovu:

- Njegova karijera je neupitna, kapa do poda, svaka mu čast za sve rezultate koje je postigao. Ono što su bili česti upiti je li on dobio pozivnicu za Europsko prvenstvo, ona je poslata na adresu Mosećka 52, poslali smo preko 350 pozivnica. Što se tiče izjava da je dobio otkaz nije točno, bio je na plaći HOO-a, a na temelju nepojavljivanja i neostvarivanja rezultata nije mu produžen ugovor. Hrvatski dizački savez ga nije otpustio. Uvijek smo ga podržavali. Osobno sam mu nekoliko puta posuđivao novac koji nije nikad vratio. Podmirili smo dug od 80.000 kuna za njegove privatne račune, dizački klub Split odrekao se gradskih sredstava. Uskratili smo dizačima pripreme. Poziva se na socijalu. Ako netko ima mjesečno 15.000 kuna, je li to socijala? Osobno sam nazvao predsjednika bugarske dizačke federacije. On ima mirovinu 1200 eura. Kod nas je konstantno imao 5500 kuna, a kada je to prestalo ide mu naknada za izvrsnost 5790 kuna. Platili smo mu licencu za suca, nije se pojavio na Europskom prvenstvu, u Litvi 2015.

To nije sve, Krklec je nastavio:

- Iza toga smo ga zaposlili u dizačkom klubu Solin. Platili smo mu dva mjeseca unaprijed. Pojavio se prvi mjesec, iza toga mu se izgubio svaki trag. Tražio je da se skinu njegove slike sa web stranice Saveza, da mi na njemu zarađujemo novac. Prestao je dizati 2006., svugdje smo ga gurali, ali očigledno ima problem. Država mu je dala 130.000 kuna, Grad je dao 200.000 kuna. Skupio sam naše iseljenike u Australiji, skupilo se 20.000 dolara za njega. Nikoga nisam proglasio alkoholičarem.

Nakon toga je riječ uzeo Boško Čavka 'tata i mama' svih uspjeha Pešalova pod hrvatskom zastavom... 

- Nikoli kao sportašu kapa do poda, ali nažalost poslije karijere se izgubio. Sve je imao, ali je postajao drugi čovjek. Što je tome kumovalo, to svi znamo. Nesportski život. Nije jedini. On je u Hrvatskoj zaradio stotine tisuća eura. Ja sam ga od početka financirao, tj. Goran Ivanišević. Kada sam ga doveo 1. 7. 1997. imao je 2000 maraka, a u Bugarskoj je tada prosječna plaća bila 60 maraka. Ja sam s njim prvi kontaktirao, našao sam ga u Opatiji, u Bugarskoj je tada imao 200 maraka. trenutno nismo u dobrom kontaktu, po informacijama iz Bugarske loše investicije je imao. Ovo što priča mu ne služi na čast. Ima velika primanja i danas. Širi neistine skupa s bivšim predsjednikom koji je vrlo malo doprinio njegovim rezultatima. Nikola je zaposlen kao trener 2009. godine, ali nije ništa radio, sve skupa 10-20 treninga. Otišao je na jedno prvenstvu u Peru, Silvio je bio osmi. Kada bi se pojavio ne bi mogao voditi treninge. Prošle godine je bio incident na pripremama Bugarske kada su ga izbacili iz dvorane. Nikoli Pešalovu treba pomoć, ali očito ne financijska. Žao mi je što ovo moram reći, ali to je tako.

Čavka je nastavio:

- U Solinu je dolazio mjesec dana, a onda je bio u kafiću na Gripama. Ja sam ga kupio kao da odete u bordel. Sigurno da je sve moglo biti drugačije da se snašao. I poslije Atene smo ga financirali. Imam u novčaniku, planirano je da će dobiti 60.000 eura samo za plasman u Peking, ali ga nije ostvario. Godine 2002. nije se pojavljivao na velikim natjecanjima, a dobio je 40.000 eura. Nećemo dozvoliti da pljuca po nama.

Potom je Čavka objasnio izbor za ovaj Euro:

- Što se tiče cura, odlučio sam se za mlađe. Mogao sam staviti starije cure koje bi bile isto plasirane. Mislim da je to u interesu dizanja. Što se tiče muškog dijela izabrao sam najbolje. Vezano za Enija, svi članovi Izvršnog odbora rekli su da se potegne stegovna komisija radi nedolaska na Europsko prvenstvo, to je bilo 25.5.2016. Tu su ljudi koji nisu u tijelu Saveza, nismo dobili očitovanje, vodili smo ga da je pod suspenzijom. On je moje dijete, ja sam ga stvorio. Ako bude trenirao, ako bude dobar, odnos prema njemu će se promijeniti. Nema zle namjere, Savez je preozbiljan da bi se bilo tko igrao sa njim. Olimpijski odbor nam još nije uplatio kune za Europsko prvenstvo.

Na kraju je zaključio:

- S ovime bih završio, više nikad ni riječi ne bih rekao o Nikolaju Pešalovu.

Krklec je još kazao:

- Europsko prvenstvo je donijelo veliku promociju Grada, 4000 noćenja, HRT je prenosio 20 sati, Eurosport 45 sati, bili su tu i najavni spotovi Grada, Županije prenijeto su u 90 država, cca 75 milijuna gledatelja. U Gradu je porasla potrošnja, taksisti su bili zadovoljni. Imali smo velike pohvale s otoka da u mrtvoj sezoni rade dobro kafići. Po broju natjecatelja i država ovo je bilo jedno od najvećih prvenstava, dobili smo pohvale od svih. Rusi, Francuzi, Talijani bi organizirali pripreme u Splitu. Na splitskim Gripama je oboren svjetski rekord u superteškoj kategoriji. Prije dva dana dobili smo pismo od predsjednika Svjetske federacije, ishvalio je maksimalno našu organizaciju, u svakom aspektu, jedni smo od najozbiljnijih kandidata za SP 2019. godine. Godinu kasnije su Olimpijske igre, to bi bile ujedno i kvalifikacije. To bi Gradu donijelo 12 000 noćenja, 1200 ljudi. 

Vaša reakcija na temu