Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Ako se traži fikus koji će slušati Jozaka, onda nema idealnijeg od trenera Lokomotive
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Ako se traži fikus koji će slušati Jozaka, onda nema idealnijeg od trenera Lokomotive

Stranac? Pa naravno da ne dolazi u obzir. Možda ne bi sve dobro razumio...

Apsolutno sve je bilo gotovo, Ante Čačić dan prije sjednice Izvršnog odbora HNS-a bio je sigurni nasljednik Nike Kovača, a noć prije promocije sastali su se čelnici Lokomotive na temu raskida ugovora s aktualnim trenerom. No, odluka o novom izborniku ipak je odgođena do 21. rujna, prema nama dostupnim iformacija, da se stiša neviđen medijski pritisak, a i neki igrači su se počeli buniti, odnosno sve se teže nose s činjenicom da nisu nikakav nacionalni ponos, već grupa pijuna u Mamićevoj partiji šaha.

Vijest dana je, naravno, da će novog izbornika izabrati Romeo Jozak. Čovjek od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića, koji je uz njegovu potporu uplivao u vrh hrvatskog nogometa, a isto tako će trajati dok je ovaj u moći. Jozak se dokazao šefu kao voditelj škole Dinama, a onda je postupno smijenio sve kadrove u mladim reprezentacijama i postavio sebi odane ljude, koji dolaze na funkcije potpuno nepripremljeni i izvan sustava.

Kao takvi, naravno, ne znaju ni igrače, pa prihvate prvi popis reprezentativaca koji umjesto njih sastavi Jozak, a onda se polako uvode u posao. Ako imaju ikakvo nogometno ime ili osobnost, onda ih se brzo ispljune, što je bio slučaj s Ilijom Lončarevićem, ali zapravo se najviše dokazao eliminacijom Ivana Gudelja. Povijest se ponavlja, ali sada na višoj razini. Gudelj nije pustio Jozaka u svlačionicu na SP-u U-18 reprezentacija, a Niko Kovač ga nije pripustio na klupu. No, ostavimo sad mlade selekcije, okrenimo se aktualnom stanju.

Zdravko Mamić apsolutni je vladar hrvatskog nogometa i ne želi više sebi dozvoliti izbornika poput Kovača, koji je upao u neki svoj film. U Dinamu je taj problem lako riješio, postavio je za trenera svog brata Zorana, koji je, primjerice, usred slavljeničke utakmice na Maksimiru napustio klupu jer mu je stariji brat naređivao da uvede Vukojevića, a ne koga on hoće. Seljačka posla, ali s obzirom da je sve to u krugu obitelji, brzo su se oni smirili, pomirili... Kako drugi brat Stojko nije zainteresiran za funkcije u nogometu (a igrao je, nastupio za Hajduk i u onih 6:0 protiv Manchester Uniteda), trebalo je naći trećeg i četvrtog 'brata'. A to su – Jozak i Čačić. Nisu u krvnom srodstvu, ali su odani kao da jesu.

Čačić je aktualni trener Lokomotive, a prethodno je vodio Dinamo, Radnik Sesvete, Croatiju Sesvete, pa još u jednom mandatu Lokomotivu... Bio je čovjek od Mamićeva povjerenja, koji je imao i kratku epizodu u Mariboru, gdje se zadržao četiri mjeseca, a sama činjenica što je nakon Slaven Belupa, s kojim se prošle sezone borio za ostanak, dobio novu šansu u Lokomotivi, govori koliko ga se cijeni u Maksimiru.

Po novome će Romeo Jozak sjediti na klupi A-reprezentacije, te biti prvi kojemu će se dostavljati popis reprezentativaca. To što ga Niko Kovač nije želio na klupi, po Davoru Šukeru bio je jedan od glavnih razloga smjene ili, kako je predsjednik HNS-a kazao, izostala je komunikacija, pa valja vidjeti tko će biti taj koji će 'bolje komunicirati' s Izvršnim odborom.

Jozak je dobio mandat da do 21. rujna pronađe novog izbornika, a sad valja vidjeti hoće li majstor teorije (u praksi nikoga nikad nije trenirao) uspjeti pronaći rješenje koje bi utišalo medijsku paljbu, a istodobno zadovoljilo njegova gazdu. Ako se traži fikus koji će ga slušati onda nam se čini da u ovom trenutku nema boljega od trenera Lokomotive jer svaki onaj tko razmišlja svojom glavom doživjet će sudbinu Nike Kovača. Prije ili kasnije. Niki su dani bili odbrojani u trenutku kada mu je Mamić javno okrenuo palac dolje, a sad valja vidjeti s kim ćemo i kako dalje. Stranac? Pa naravno da ne dolazi u obzir. Možda ne bi dobro razumio Jozaka...            

Vaša reakcija na temu