Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Andrijaševićev eurogol uništio Splitov europski san
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Andrijaševićev eurogol uništio Splitov europski san

'Crveni' bi morali napraviti čudo i osvojiti Kup za novi izlazak u Europu

RNK Split nije uspio uhvatiti zadnji vlak za priključak borbi za Europu. Nakon poraza na svom terenu od 0:1 protiv Lokomotive 'crvenima' ostaje osvajanje Kupa kao jedina šansa za ponavljanje prošlosezonskog uspjeha, ali to djeluje kao nemoguća misija, s obzirom da Vulićeva momčad najslabije kotira od četiri polufinalista.

Nakon lošeg ulaza u nastavak sezone, Split se podigao, uhvatio pozitivan niz, svladao Slaven Belupo i Zagreb, te iz Kupa eliminirao Zadar. Kad se očekivalo da bi mogao prići na samo šest bodova zaostatka za Ivkovićevom momčadi, Split je, poput one krave koja da najbolje mlijeko pa nogom prolije kantu, ostao kratkih rukava u Parku mladeži, te je sada Lokomotiva na plus 12.

Utakmica je zapravo bila izjednačena, a odlučio je eurogol Franka Andrijaševića, najboljeg igrača na terenu. Bio je to projektil sa 18 metara, nakon što mu je lopta došla poslije smušene reakcije obrane 'crvenih'. Ispalio je Andrijašević još jedan 'top' prema Zagorčevim vratima, ali drugi put se tresla greda. Lokomotiva je djelovala zrelo, a vratar Simon Sluga imao je i najbolju obranu utakmice, kada je iz rašlji izvadio loptu nakon opasnog udarca Bellea u nastavku.

Igračima Splita nema se što ovoga puta prigovoriti na želji, angažmanu i borbenosti. 'Crveni' nisu bili bezglavi, igra im je imala glavu i rep, ali Cikalleshi nikako da uhvati pravu golgetersku formu i sad to već postaje očiti problem. Sokol je imao najbolju priliku prvog dijela, kada je njegov udarac glavom iz čiste pozicije s deset metara obranio Sluga, a nakon vodstva Lokomotive izašao je u čistu situaciju jedan na jedan, ali mu je protivnički čuvar mreže pročitao namjeru u trenutku kada ga je ovaj krenuo driblati.

Bio je Cikalleshi u još dobrih pozicija, no u ovom ključnom susretu nije se upisao u strijelce. Split definitivno ima i puno problema s ozlijeđenim igračima. Nedostajali su Mršić i Radotić, s tim da je pogotovo Mršić falio kao najjači napadački adut u nastavku prvenstva. Eto, Blagojević je u Park mladeži stigao s reputacijom možda i najboljeg pucača lige, ali još to nije pokazao.

Treba reći i da je on ranije bio ozlijeđen, te da je pozitivni mini-niz bio napravljen i bez Woona. Splita je njihovo dovođenje koštalo čak 240.000 eura odštete Istri, ali za sada se to još nije pokazalo kao dobra investicija.

Kad pričamo o ozljedama, valja spomenuti i da je Barbarić neplanirano morao napustiti teren već krajem prvog dijela, te da se nakon duge pauze vratio Vrgoč.

No, nije ovo bila utakmica koja je odlučena nekom lošom pojedinačnom reakcijom, već su jednostavno Andrijašević, Rukavina i Leko djelovali dominantno u sredini (da, i Rukavina se često povlačio), dok s druge strane Rog i Erceg nisu niti jednom izravno ugrozili protivnička vrata (eto, i njih dvojica ulaze u ovosezonsku priču o ozljedama i izostancima).

Za razliku od prethodnih utakmica, Bagarić se ovoga puta nije upisao u strijelce, ali nije ni došao u situaciju da ide okomito prema golu. On se dosta trudio i radio po krilu, no bio je to susret u kojemu je ključeve odluke držao Cikalleshi.

Sad se već može zaključiti da je RNK Split definitivno razočarao u prvenstvu. U najavi sezone smatralo se u Parku mladeži da imaju kadar s kojim čak mogu parirati i Rijeci, no danas je bodovna razlika tolika da je jedini cilj do kraja mirno sezonu privesti kraju i ne dozvoliti klubovima s dna da se opasnije približe.

Jasno je i da Splitu ostaje Kup kao šansa za izlazak u Europu, te će stoga predstojeća dva susreta biti utakmice godine za Split i Hajduk, ali pogotovo za 'crvene' koji bitno lošije stoje u prvenstvu.

Spomenimo još na kraju i da su splitovci danas ostvarili dvije pobjede u gradskom derbiju pionira i juniora, ali ova priča ima i dodatak: što vrijede svi ti trijumfi 'Sablićevih beba' ako ni za koga od tih juniora nema mjesta u prvom sastavu, a na Poljudu su ulazni juniori Vlašić i Balić već glavne poluge prve momčadi. No, to je već više tema za najavu gradskog derbija, a s obzirom da nas u skoroj budućnosti čekaju čak tri, ima dovoljno vremena za analize te dvije momčadi... 

Vaša reakcija na temu