Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Rukavina nije napravio karijeru sukladno talentu, a njegov transfer simbol je loših odnosa Hajduka i Šibenika
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Ante Rukavina nije napravio karijeru sukladno talentu, a njegov transfer simbol je loših odnosa Hajduka i Šibenika

Ne pamtimo kada je netko imao tako topao doček na Poljudu, ali Antina polusezona karijere ostala je ona šibenska

Ante Rukavina je objavio kraj karijere. Nekad najveći talent hrvatskog nogometa, koji je u siječnju 2007. godine odbio ponude Lyona i Dinama, te potpisao za Hajduk, u svojoj je 30-oj godini odlučio objesiti kopačke o klin. Vijest je iznenađujuća, bez obzira na to što Rukavina već neko vrijeme igra sporedne uloge, pa je najprije zajedno s Jerkom Lekom bio potpora mladim igračima u Lokomotivi, da bi potom otišao na posudbu u danski Viborg, što je najbolje opisao objavom na Instagramu.


- Došao sam kao kralj, a odlazim kao legenda. Statistika: 4 utakmice, 0 golova - našalio se na vlastiti račun.

Rukavina je svoj najbolji nogomet igrao u Šibeniku, u vrijeme kada mu je plaća bila 6.000 kuna i vozio je mamimu 'peglicu'. Na proljeće 2006. godine svojim je igrama doprinio ulasku kluba sa Šubićevca u 1. HNL, makar kod Ivana Pudara u početku nije bio standardan. U svojoj jedinoj prvoligaškoj polusezoni u Šibeniku postigao je osam golova, ali njegova brzina i lakoća driblinga su oduševljavali, pa je brzo privukao pažnju većih klubova. Iako je seniorski nogomet na Šubićevcu igrao jako kratko, Šibenčani ga drže među pokerom napadačkih asova od hrvatske samostalnosti. Uz njega su tu Illy Shehu, Joško Popović i Ermin Zec.

Dana 4. siječnja 2007. godine potpisao je za Hajduk. Uzeo je svoj sretni broj 21, a iz Šibenika je kao amajliju ponio svoje štitnike, koje je kupio u sedmom razredu osnovne i u više navrata ih krpao. Momčadi sa Šubićevca je od njegova prelaska pripalo 3 milijuna kuna i 40 posto od budućeg transfera. Rukavina je na Poljudu dočekan kao kralj, ali...

Debitirao je protiv Osijeka na Poljudu (3:0), te je dočekan dugotrajnim aplauzom. Kasnije će se ispostaviti da je taj pljesak bio najupečatljiviji dio njegova boravka u Hajduku. U devet nastupa do kraja te sezone, nije se upisao u strijelce, a nakon samo sedam proljetnih kola s klupe je otišao Zoran Vulić, kojega je naslijedio Ivan Pudar. Tadašnji predsjednik Branko Grgić bio je ponosan što je realizirao taj transfer, a smatrao je da će s Rukavinom najbolje znati trener koji ga je vodio u Šibeniku.

Sezona 2007/08 trebala je biti puno boljom, 'bijeli' su u napadu imali još Nikolu Kalinića, koji je vraćen s posudbe,  te iskusne Verpakovskisa i Bartolovića. No, uslijedio je pravi brodolom i jedna od najlošijih Hajdukovih sezona u HNL-u. U Europi su 'bijeli' prošli Budućnost, pa ispali od Sampdorije. Ubrzo je smijenjen Pudar, kratko su na klupi bili Ćutuk, pa Krešić, a sezonu je kraju priveo Robert Jarni. Hajduk je osvojio peto mjesto. Bila je to sezona u kojoj je iz kluba otišao i predsjednik Grgić.

Ante Rukavina je za Hajduk odigrao ukupno 35 utakmica i zabio 9 golova, a potom je uslijedio transfer u Panathinaikos vrijedan 2,8 milijuna eura. Od tog iznosa, kad se odbije ono što su 'bijeli' uložili u igrača, 50 posto je išlo agenciji Pharos sport, a od Hajdukova dijela još 40 posto Šibeniku. Arbitraže i sudski sporovi obilježili su naredni period odnosa dva dalmatinska kluba, gdje su Šibenčani tužili 'bijele', potražujući PDV i 1,5 milijuna kuna za koje su tvrdili da su im uplaćeni sponzorski, a ne na ime Hajdukova duga. 

Rukavina je u Grčkoj u dvije sezone skupio 36 nastupa (7 golova), nakon čega se vratio u Hrvatsku, u Dinamo, koji ga je želio još od šibenskih dana. Od 2010. godine u dresu kluba iz Maksimira je postigao ukupno 20 golova, ali u Dinamu nikad nije bio predodređen za glavne uloge. Najvažnije golove postigao je 2012. godine Ludogorecu (dvostruki strijelac) u kvalifikacijama Lige prvaka. Mogao se kasnije proslaviti i protiv Real Madrida, ali mu je Iker Casillas obranio zicer u situaciji 'jedan na jedan'.

Priču ovog velikog talenta nažalost moramo zaključiti jednom od scena koje su karakteristične samo za Močvaru. Ni u jednoj ozbiljnoj ligi jedan od glavnih sudaca ne bi opstao na sceni nakon videa u kojemu se usred sezone zabavlja s igračima. Upravo su Rukavina, tadašnji igrač Dinama Clayton i Bruno Marić zajedno na zabavi otpjevali 'Ai Se Eu Te Pego'. Na žalost, u HNL-u ne samo da je Marić ostao sudac za glavne uloge, već je uz derbije uspijevao pokvariti i manje utakmice, a zauzvrat je nagrađivan Oscarima.

Rukavina nije svirao samo u Marićevu društvu, glumio je i u spotu klape Brodarica, a s obzirom da  je u Dinamu imao velika primanja (50.000 eura mjesečno), smatrale su se takve stvari tek prijateljskim izletima i ništa nije dalo naslutiti da smjera objesiti 'kopačke o klin'. Nekakav Antin video s 'the best of' potezima karijere sigurno bi i danas bio prava nogometna poslastica, no realnost je da sa scene odlazi igrač koji u nogometu nije postigao ono što je po predispozicijama mogao.      

Vaša reakcija na temu