Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Boban i Hajduk su autsajderi u današnjim nogometnim okolnostima
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Boban i Hajduk su autsajderi u današnjim nogometnim okolnostima

Hajduk se bori sam protiv svih, a jedan nogometni velikan poput Bobana postaje problem nakon iskrenog i točnog 'skeniranja' glavnih likova Močvare

Jučerašnja priča dana je - otkaz Zvonimira Bobana na mjesto predsjednika uprave Sportskih novosti. Povukao je taj potez nakon brutalno iskrenog intervjua u Jutarnjem listu, pritisnut spoznajom da ne živi u državi u kojoj se cijene brutalna iskrenost i pošteni pristup, već sasvim obrnuto. Nagrada za, po nama intervju godine, bila je cenzura, protiv koje je majstor veznog reda pronašao sjajan dribling, ali ipak u ovom trenutku ne može ništa kontra čvrstog obrambenog tandema Hanžeković-Mamić, jakih uzdanica momčadi HDZ-a na putu do pobjede.

Bobanovo ime još uvijek izaziva strahopoštovanje i stoga njegova izjava u Jutarnjem 'glasat ću za Milanovića, a nisam mislio nikad' ima posebnu težinu. Jednako kao i kad za Šukera kaže da je 'genijalna devetka i pokorni izvršitelj muteža koji nam je oteo sebe na najbrutalniji način' ili za Mamića 'odavno je taj čovjek sam sebi tragedija, ali to bi se i dalo prihvatiti da nas ta tragedija toliko ne košta. I nogomet i Hrvatsku u cjelini. I to je naša sramota.'

U današnjim hrvatskim nogometnim okolnostima Boban je autsajder. Njegov pomalo romantični nogometni stil ne prolazi u vrijeme HNL bezobrazluka i pozicija najlegendarnijeg hrvatskog kapetana sve više nas podsjeća na Hajdukovu. Ostalo je veliko ime, ali sve što se u postojećim okolnostima može napraviti jest poneki žešći medijski istup. S tim da Boban ima taj luksuz da se može pokupiti i otići gledati i komentirati Serie A, dok je Hajduk osuđen na Močvaru, a na životu ga je održala fanatičnost navijača koji su mu pogonsko gorivo u borbi za ravnopravne uvjete natjecanja.

Hrvatskom nogometu trebaju Boban, Hajduk, ali i zdrava reprezentacija, s kojom će se svaki naš građanin 'od Prevlake do Dunava' moći poistovjetiti. Umjesto toga imamo Mamićev Dinamo i 'repku' koja sve više na njega podsjeća, te Hajduk bez iti jednog predstavnika u izvršnoj vlasti HNS-a, na kojemu se iživljavaju nogometni, disciplinski i tko zna koji još suci...

Boban odlazi iz iste firme kao i Aleksandar Holiga, koji spominje i pritiske kojima je bio izložen. Sve se to događalo u danu u kojemu je šef hrvatskih sudaca Dušan Kukić, koji je naslijedio nepravomoćno osuđenog Željka Širića, ocijenio suđenje Bruna Marića u derbiju Hajduk - Dinamo zadovoljavajućim, dok je splitski sudac Goran Gabrilo iz nepoznatog razloga svirao jedanaesterac za Dinamo kod 2:0 za domaćine u Zaprešiću radi neke ruke, koju ja niti nakon deset puta pregledane snimke nisam vidio (Kukić će je vjerojatno već negdje pronaći).

Negativnu ocjenu ovog vikenda zaradio je jedino Boban jer njegov je intervju očito 'pogreška koja bi mogla utjecati na rezultat', dok ove sudačke nikako ne mogu utjecati na prekid Dinamove serije bez poraza u domaćim natjecanjima. Dok je tako, suci mogu mirno spavati, a to što Hajduk danas mora hvatati četiri boda zaostatka, umjesto da ima priliku pobjeći tri boda Dinamu, nikoga nije briga. U nekim drugim okolnostima 'bijeli' bi bili bodovno poravnati s Dinamom već nakon derbija u kojemu su zakinuti za čisti jedanaesterac, a Mamićeva momčad, grogirana nakon 0:5 protiv Bayerna, ne bi dobila priliku vratiti se poslije 0:2 iz nepostojećeg penala u Zaprešiću. No, pričamo o HNL-u, ligi u kojoj se Hajduk bori sam protiv svih, a jedan nogometni velikan poput Bobana postaje problem nakon iskrenog i točnog 'skeniranja' glavnih likova nogometne Močvare. 

Vaša reakcija na temu