Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čim se u familiji Kalinić rodi muško dite, Hajduk mu mora dati ugovor
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Čim se u familiji Kalinić rodi muško dite, Hajduk mu mora dati ugovor

Otišao je na posudbu u sinjski Junak, ali tamo je bio zamjena, da bi danas došao na prag rekordnog vratarskog transfera u Hrvata

Hajdukova vratara Lovru Kalinića još liječnički pregled i radna dozvola dijele od transfera u Aston Villu, čija će visina u svakom slučaju biti rekordna za hrvatske čuvare mreže.

- Čim u Solinu familija Kalinić dobije muško dite, Hajduk mu odma mora ponudit ugovor - čuli smo jutros od navijača, koji je podsjetio i na transfer Nikole Kalinića od 7,5 milijuna eura u Blackburn, što je još uvijek rekordan iznos kad je Hajduk u pitanju.

Ivica, Petar, Mladen, Matko, Kajo..., sve su to Kalinići solinskog nogometa, s tim da su Lovre i Nikola daljnji rođaci. Solinski kroničar Miro Podrug nam je kazao:

- Kalinići su podrijetlom iz Broćanca, odakle su došli u Starine, a Lovrina mama je iz stare solinske familije Barišić.

Lovrin stariji brat Ante, koji je bio junior momčadi s Jadra, dobio je ime po djedu koji je prvi s familijom doselio u Solin, dok Hajdukov vratar nosi ime po djedu s majčine strane - Lovri Barišiću.

Familjarnu priču zaključimo podatkom da je Lovrin tata Joško Kalinić kratko trenirao u Solina, još dok je mlađe kategorije vodio Stanko Poklepović, a potom je u malom nogometu bio aktivan od samog osnutka lige.

No, najbolji potez je povukao kada je malog Lovru odveo u Solin na treninge...

- Počeo je kao stoper, ali trajalo je to kratko, vrlo brzo je stao na vrata – prisjeća se tata Joško.

Dvije godine je branio uz jadro, a prvi trener bio mu je Nediljko Vrdoljak Zenga:

- Ključno je bilo što sam odmah zaključio da će puno narasti i pitao ga: 'Znaš li ti iti jednog igrača od 2 metra?' Potom je stao na gol i tu je još i danas. A kad su me iz Hajduka pitali za njega, odmah sam kazao: 'Uzmite ga, nećete pogriješiti'.

I tako je Lovre prešao u Dalmatinca, pogon za najmlađe uzraste, koji je tada bio pod Hajdukovom kontrolom. Kako je vrijeme dalje odmicalo, Lovre je izrastao u odličnog vratara, a njegov tata danas kaže da nema prigovora ni na jednog trenera s kojim je radio.

Bio je i mladi reprezentativac, doduše u jednoj od lošijih generacija, koja nije napravila zapažen rezultat. Zanimljivo je da je današnji kapetan Dinama Antolić u njoj igrao lijevog beka, a bili su tu Jozinović, Čop, Trebotić... Nastupao je za sve selekcije, od najmlađih, preko U-21, pa sve do A, gdje je danas redovito među tri pozvana vratara.

Njegov put u Hajduku bio je sve samo ne lagan. Vrata prve momčadi ni blizu mu nisu bila odškrinuta, pa je morao na tri posudbe. Na prvu je 2009. godine otišao u Junak, ali u jesenskom dijelu je branio jedva četiri utakmice. Tadašnji vratar Sinjana Ante Domjanović, kojemu je zadnji klub bio zagrebački niželigaš Jarun, može se danas pohvaliti da mu je Lovre grijao klupu. No, tada je on tek bio izašao iz juniora, a Antu Sinjani pamte kao također jako dobrog čuvara mreže.

- Nije branio u Sinju, pa sam intervenirao i preporučio ga mom prijatelju Datkoviću u Novalju - priča nam Tonći Gabrić, trener koji je s njim radio i u mlađim uzrastima, te kasnije ostavio jako dubok pečat u seniorima.

U Novalji je Kalinić imao kontinuitet, ali bio je daleko od 'bijelih'. Pamte se pripreme prije nego što će Hajduk izboriti skupinu Europske lige pod Stankom Poklepovićem. Prvi vratar je bio nedodirljivi Subašić, a Lovre je startao kao drugi vratar, da bi ga s te pozicije istisnuo Božidar Radošević, koji je tako imao čast braniti u ključnoj utakmici protiv Uniree.

Uglavnom, Kalinić se na Poljudu nije standardizirao i morao je na novu posudbu. Otišao je 2012. godine u Karlovac, koji je igrao zadnju prvoligašku sezonu. Tom klubu, koji je u međuvremenu nisko pao Lovre je nedavno darovao garnituru dresova...

Ključan trenutak Kalinićeve karijere dogodio se 2013. godine, u trenutku kada je odlučeno da će on dobiti prednost u odnosu na vrlo dobrog Gorana Blaževića. Hajduk je imao dva izvrsna čuvara mreže, no 'grah' je pao na Kalinića baš radi ovoga što se danas događa... Mlađi je, perspektivniji, na njemu se može zaraditi - razmišljalo se tada u klubu.

Lovre je tog ljeta 2013. branio izvrsno, a da su 'bijeli' napravili senzaciju i izbacili Dnipro, on bi sigurno bio junak jer je na Poljudu branio maestralno. No, za prolaz je falilo da Mezga 'osjeti' slobodnog suigrača u najizglednojoj prilici utakmice koja je završila bez golova (s 1:0 Hajduk bi ušao u skupinu EL).

Kalinić je branio tako da je Blažević brzo zaboravljen, no potom je usliedilo turbulentno razdoblje, koje će kulminirati smjenom Tonća Gabrića od strane Igora Tudora pred derbi s Dinamom. Uslijedili su kasnije problemi, a Kalinić je propustio SP zbog ozljede... Pamti se i ljeto 2014. kada je Tudor za prvog vratara postavio Dantea Stipicu, da bi tek za uzvrat protiv Šahtar Karagandyja opet Lovre preuzeo 'jedinicu'.

Zadnja bura dogodila se baš u vrijeme kad mu je Gabrić opet bio trener, obojicu ih je snašla prava paljba kritika nakon poraza u Puli od Istre od 4:1 na startu tekućeg prvenstva.

No, Lovre kao da se ponašao po onoj narodnoj - 'nije junak 'ko pukne, nego 'ko istrpi'. Odgovorio je sjajnim partijama, srušio Hajdukov rekord po minutama bez primljenog gola i prometnuo se u jednoga od glavnih junaka uzleta momčadi pod Damirom Burićem.

Lovre Kalinić iz Hajduka odlazi kao rekorder sa 775 minuta bez primljenog gola i dokaz da se u svakom pogledu isplati politika davanja šansi mlađima. U Hajdukovu blagajnu ulazi za vratare rekordnih 4 milijuna eura, no na rastanku se nekako ne možemo oteti dojmu da on još nije pružio svoju najbolju utakmicu karijere. Pa dok vratari u Serie A noću ne spavaju zbog Nikole Kalinića, tek ćemo vidjeti hoće li Lovre postati noćna mora strijelcima iz Premiershipa...

P.S. U menadžerskoj priči svakako bismo Tomislava Ercega, koji je prodao N. Kalinića, stavili na mjesto golgetera, a, primjerice, Tonća Martića, u vezni red, dok bi Siniša Šošo bio ona bekčina, 'kosilica'. No, u priči oko transfera u Aston Villu, Šošo je vukao poteze kao najplemenitiji igrač veznog reda, koji je Hajduk asistencijom izbacio u priliku iz koje se ne može promašiti...      

Vaša reakcija na temu