Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Dinamo bez glavnog igrača, Zdravka Mamića, ipak nije toliko ubojit
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Dinamo bez glavnog igrača, Zdravka Mamića, ipak nije toliko ubojit

Taktika trenera Damira Burića bila je presudna za osvajanje boda

Hajduk je osvojio bod u Maksimiru (1:1) u zreloj i odgovornoj partiji, gdje je momčad trenera Damira Burića svih 90 minuta odigrala koncentrirano i borbeno, te uspjela ostati neporažena protiv favoriziranog domaćina.

Opet su dva najbolje pojedinca bili Ohandza i Caktaš, koji su i kreirali akciju za vodstvo 'bijelih'. Kamerunac je velemajstorski prošao lijevom stranom, ostavio Pinta iza leđa, pa sjajno kroz noge Ademiju gurnuo povratnu loptu za Caktaša, koji je plasirao u mrežu pored nemoćnog vratara Eduarda.

Ohandzina asistencija je baš pravo remek-djelo, a kažimo i to da nas je i protiv momčadi Sillamae Kalev oduševio proigravanjem za Vlašića, čak i više nego postignutim golovima.

Caktaš je, pak, bio na visini zadatka cijelu utakmicu, a prava je šteta što mu nije bolje sjeo slobodan udarac iskosa s lijeve strane u završnici susreta, kada je poslao loptu visoko preko gola. Mijo je iz prekida poentirao kad je bilo najvažnije kontra Estonaca, a u Maksimiru je zabio za vodstvo i definitivno igra svoje najbolje utakmice od kada se vratio nakon teške ozljede.

Ovaj remi taktički potpisuje trener Damir Burić, koji je s varijantom 4-1-4-1 iznenadio domaćina u otvaranju utakmice. Jefferson je odigrao dosta dobro na poziciji zadnjeg veznog, a ukupno je u prvih pola sata Hajduk osim vodstva često imao i dobre izlaske na protivničku polovicu iz kojih se mogla roditi nova opasnost.

No, slika se na terenu preokrenula nakon 37. minute i Dinamovog izjednačenja. Konstatirali smo nakon dvoboja s Estoncima da Hajduk ima tri problematične pozicije, oba boka i onu zadnjeg veznog s obzirom da su Caktaš i Balić ofenzivci. Uvođenjem Jeffersona Burić je eventualni prolaz dinamovaca kroz sredinu jako dobro zatvorio. Čak je i Pejić uspijevao zatvarati svoju stranu, a kada bi Dinamo tamo nešto i odigrao nisu se rađale prilike za gol. No, Hajduk nije riješio problem desne strane, gdje se znalo da ordinira Pjaca, najbolji igrač domaćih.

Ključan trenutak za izjednačenje bio je kada je Pjaca ostavio Tudora iza leđa i doveo Soudanija u situaciju iz koje ne može promašiti. Ni Milović nije uspio blokirati njegov pas za gol, a od tog trenutka Dinamo je sve do kraja bio bolja momčad, koja je imala posjed lopte.

Početkom nastavka je opet Pjaca izvozao Tudora, ali je pucao pored gola. Fran nije bek, makar jako dobro čita igru, a zapravo je Dinamo jedino preko Pjace bio istinski opasan jer nitko drugi nije uspijevao stvoriti višak pored gusto postavljene Hajdukove obrane.

'Bijeli' su odigrali taktički zrelo, trener Burić nije dozvolio srljanje i pretjerano otvaranje. Čekao se neki kontranapad iz kojega bi opet zaprijetili, ali do prave prilike nisu došli.

Sve u svemu, ovo je velik bod za ovaj novi Hajduk na otvaranju prvenstva. Ne zaboravimo ni to da je Dinamo bio bez najjačeg igrača, a to je sigurno Zdravko Mamić, gospodar hrvatskog nogometa, čije je pritvaranje dovelo do toga da se derbi opet igra pred punim tribinama, odnosno da se na stadion vrate mnogi koji upravo zbog njega nisu dolazili na utakmice. Hrvatski nogomet bez Mamića značit će puno izjednačeniju i zanimljiviju ligu nego u proteklih deset godina, gdje se ipak ne može očekivati tolika dominacija Dinama u svim segmentima.

Eto, niti Bruno Marić više nije u prvom planu, makar se ne možemo oteti dojmu da je već u otvaranju susreta propustio kazniti Taravela žutim kartonom nakon preoštrog starta na Ohandzi, a također i Pinta zbog istog razloga.

Zaključak utakmice je da je trener Burić mudrom igrom ostvario cilj, odnosno ostao neporažen u Maksimiru, te da je 'bijele' problem desnog beka koštao možda i punog plijena protiv ipak bezidejnog Dinama.  

Vaša reakcija na temu