Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com DUPLIN OSVRT: Eurogol Tome Bašića došao je kao šlag na tortu povijesnog dana za 'bijele'
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Eurogol Tome Bašića došao je kao šlag na tortu povijesnog dana za 'bijele'

Jučer nas je napustio Mile Viđak, trener koji je odgojio brojne generacije 'crvenih'

Hajduk je puno teže od očekivanog došao do pobjede protiv Splita (2:1). Momčad iz Parka mladeži imala je bod u džepu sve do 81. minute i projektila Tome Bašića, koji je sedam minuta prije toga ušao s klupe. Rečenica 'igra koma, sve je spasio Toma' možda bi najbolje opisala ono što smo vidjeli.

U prvom dijelu Hajduk je bio bezopasan, s jalovom inicijativom, ali bez prilika. Split je vrebao situaciju kada će preko brzonogog Pešića doći do svoje prilike i tri puta je u tome uspio. Jednom je istrčavanjem spasio Kalinić, drugi put je igraču Splita malo pobjegla lopta, a u trećem navratu je bio - gol. U 42. minuti, nakon pasa Jakića, loptu je u mrežu pored Kalinića plasirao Pešić, koji je izgledao poput brzog vlaka pored Hajdukovih braniča.

Iz prvog dijela izdvojimo još i sporan detalj, kontakt vratara Duke i Saida u kaznenom prostoru. Nismo još pogledali snimku, ali prenosimo poruku jednog zagriženog hajdukovca, koji je pratio prijenos.

- Prije nije nego je, ali Dinamu bi ga svira.

Sudac Burilo je zapravo najviše zvižduka pobrao uoči početka utakmice, kada je uoči početka susreta pozirao s pomoćnicima u majicama potpore Brunu Mariću. Odgovor je dobio odmah na terenu, poruka Hajdukovih igrača 'stop nasilju nad hrvatskim nogometom' puno je dublja i ukazuje na uzroke, koji su doveli do ružnih posljedica.

Tijekom utakmice se dugo činilo da će festival emocija, koji se dogodio na Pjaci, u potpunosti zasjeniti blijeda igra 'bijelih', ali to se na kraju nije dogodilo. Said se silno trudio, borio, bacao, padao, a na kraju zaradio jedanaesterac iz kojega je Futacs poentirao za 1:1. Nakon Bašićeva topa za 2:1, 'crveni' su u nadoknadi imali veliku prigodu za izjednačenje, ali Fuštar nije pogodio volej.

Od navijača često čujemo kako rezultat i nije baš bitan, ali po nama je izuzetno važan jer generira ukupnu atmosferu oko kluba. Česti su bili primjeri kada bi u danima velikih navijačkih fešti izostao rezultat, no ovoga puta se to ipak nije dogodilo. Split je zadnji na tablici, ali pamtimo i koliko su teško 'bijeli' došli do pobjede u Parku mladeži, kada je Ohandza u posljednjim sekundama glavom zakucao loptu iza Dukinih leđa.

Hajdukove legende danas su na Pjaci dobile zasluženu počast, njihovi portreti istaknuti su po prozorima i balkonima na današnjoj svečanosti. No, moramo nešto kazati i o jednoj Splitovoj istinskoj legendi. Jučer nas je napustio Mile Viđak, trener koji je odgojio brojne generacije 'crvenih' a vodio je momčad početkom osamdesetih od Četvrte do Druge lige bivše države. Zaslužio je šjor Mile ne samo minutu šutnje i da igrači njemu u čast istrče na teren sa crnim florom, nego i neko trajno obilježje u Parku mladeži.

Priču gradskog derbija zaključimo konstatacijom kako se na kraju ipak sve odvilo u skladu s očekivanjima. Bodovi su ostali na Poljudu, ali ako 'bijeli' misle ozbiljnije krenuti po trofeje, morat će bitno podići razinu igre. Ovoga puta je izostala je tečnost, kreativnost, kombinacija, no bljesnuo je Bašić. Još jednom pokazao koliko jak i precizan udarac ima, te potisnuo u zaborav sve probleme 'bijelih' u ovom dvoboju. Njegov eurogol svakako je bio šlag na tortu ovog povijesnog dana za Hajduk.  

Vaša reakcija na temu