Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Hajduk je spasio bod, ali je igrom opet razočarao
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk je spasio bod, ali je igrom opet razočarao

Rizična igra u obrani nije koštala 'bijele' pogotka u Rijeci, ali jest sada na Poljudu

Hajduk nas je u utakmici protiv Lokomotive opet podsjetio zašto se u finišu ove sezone bori za treće mjesto, te zaostaje čak 19 bodova za Rijekom koja još ima i utakmicu manje. Bilo je ovo još jedno blijedo izdanje 'bijelih', gdje su gosti u prvom dijelu bili bolji, da bi u nastavku momčad Joana Carrilla cijelo poluvrijeme imala igrača više i tek se u završnici spasila od poraza.

U prvih 45 minuta je jedine dvije opasne akcije pred golom gostiju režirao Nikola Vlašić. U 10. minuti je izvrtio svog čuvara, pa odigrao idealnu povratnu loptu, na koju je natrčao Memolla pa sa 16 metra topovskim udarcem uzdrmao gredu. Sedam minuta kasnije je idealno proigrao Futacsa, koji je s vrha šesnaesterca ciljao malo pored stative.

S druge je, pak, strane obrana 'bijelih' opet pokušavala uhvatiti gostujuće napadače u zaleđu. I odmah kažimo - gol Lokomotive u 37. minuti je čist kao suza, kod prvog dodavanja je ostao Ismajli, a kod drugog je Doležal iz ispravne pozicije gurnuo loptu u prazna vrata.

Ovako rizična igra u obrani Hajduka nije koštala pogotka u Rijeci, ali jest sada na Poljudu. No, za razliku od Rujevice sada barem nije na naplatu došla neforsirana pogreška, koju ovoga puta nije napravio Jefferson, nego Stipica, ali Cekici je nakon darovane lopte sa 25 metara gađao malo pored stative.

Ovdje je važno istaknuti da je igra na ofsajd zamke posebno riskantna za Hajduk jer Carrillovi veznjaci obično stoje daleko od igrača, tako da protivnik obično nije pod pritiskom, te, slično kao i u Rijeci, ima dovoljno vremena za kvalitetniji zadnji pas.

Drugo poluvrijeme je uvelike odredilo isključenje Bočkaja već u 46. minuti. On je prvi žuti karton zaradio nakon prigovora, a drugi zbog neopreznog starta. Što god o tome u analizi rekao Mateo Beusan, činjenica je da Lokomotiva više gotovo pa nije bila opasna, a najtežu situaciju zakuhao je sam sebi Terziev, koji je na izdisaju utakmice dozvolio da mu Grezda uzme loptu pa ga je nakon toga morao rušiti. Srećom, izvan kaznenog prostora.

S igračem više je Hajduk napadao, ali nije to bio onaj pravi pritisak kada sijevaju napadi sa svih strana. Pokretač akcije za izjednačenje u 87. minuti bio je Savvas (ranije je glavom pucao u gredu), koji je odigrao dupli pas s Vlašićem, da bi potom pucao, Šemper odbio, a Hamza iz blizine loptu poslao u mrežu.

Mogao je Hajduk u 96. minuti do pobjede, kada je nakon kornera Vlašić (opet on!) opalio s vrha šesnaesterca, a vratar Lokomotive maestralno obranio, iako je lopta na putu do vratiju udarila u Savvasa i promijenila smjer. Finiš utakmice je nešto popravio dojam, ali Hajduk ukupno definitivno nije bio na željenoj razini.      

Borba za treće mjesto s Osijekom ulazi u foto-finiš. Kako god ona završila, ovo će biti neuspješna sezona za 'bijele' jer to nije rezultat koji može zadovoljiti ambicije najvećeg hrvatskog kluba. Carrillova momčad nam je servirala dvije kocke šećera, pobjede protiv Dinama u Maksimiru i Osijeka na Poljudu, a s ukupno pet u nizu ulila je veliku dozu optimizma pred ljeto i Europu. Poraz na Rujevici nije bitno umanjio očekivanja, ali je, jednako kao i ovaj remi, dao dobar signal koliko su nužna prava pojačanja na određenim pozicijama.

I bez ove utakmice protiv Lokomotive je bilo jasno da su 'bijelima' nužna osvježenja na obje bočne pozicije, ali sada skrećemo pozornost da je čak i kad se vrati Juranović nužan još jedan desni bek. Jer Ismajli je ipak stoper, a Tudor ofenzivni vezni koji bi lako ovog ljeta mogao napraviti i transfer.

'Bijeli' su htjeli pobjedu, borili se do zadnje sekunde, ali sada će ključne poteze vući Mario Branco (ako ostane) i društvo zaduženo za struku jer osvježenja su nužna kako bi u sljedečoj sezoni bilo bitno manje amplituda nego u ovoj na izmaku. 

Vaša reakcija na temu