Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak DUPLIN OSVRT: Hajduk redovito zakaže taman kad se ponadamo da momčad može ozbiljnije napasti vrh
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk redovito zakaže taman kad se ponadamo da momčad može ozbiljnije napasti vrh

Gotovo svi smo bili uvjereni da ćemo nedjelju dočekati sa šest bodova zaostatka

Hajduk je na Poljudu doživio poraz od Slaven Belupa (0:1) u trenutku kad se to najmanje očekivalo, odmah nakon pobjede u Maksimiru nad Dinamom. 'Bijeli' nisu dobro ušli u utakmicu, trener Kopić poslije susreta je više puta ponovio da su mu dva-tri igrača bila ispod prave razine, a nije teško pogoditi na koga je mislio.

U utakmicu je loše ušao Josip Juranović, a također je ispod potrebne razine odigrao Toma Bašić. Od Bašića u građenju igre očekujemo puno više nego od Radoševića i Savvasa, koji su u osnovi obojica defanzivni vezni igrači, no Toma se uglavnom oslanja na snažan šut iz daljine, a manjka mu jači duel i kvalitetniji zadnji pas. U pripremama je svaki Bašićev korner bio 'pola gola', danas su ih 'bijeli' izveli pet u prvom dijelu, ali prekidi nisu donijeli ozbiljnije prilike pred protivničkim vratima.

Izmjene na poluvremenu su bile logične, Tičinović je ušao na desni bok rastrčan i željan nešto napraviti, a jedna nepotrebno izgubljena lopta koštala ga je žutog kartona. U igru je ušao i Mađar Gyurcso, koji je bio efikasan u pripremnom periodu, ali sada je ispao tragičar. Izgubio je ključnu loptu u opasnoj zoni, nakon čega je Kitanovski proigrao Delića, a ovaj zakucao loptu u mrežu nemoćnog Letice.

Na visokoj razini nije bio ni Ismajli, koji je mijenjao Lopeza, također ni Said. Tragičar je zbog nepotrebnog isključenja u 73. minuti postao Franck Ohandza, ali treba istaknuti da je on u prvih 45 minuta opet bio najbolji od 'bijelih'. Bio je željan igre i kombinacije, nudio se, gradio, odigravao, pokušao izboriti jedanaesterac u 57. minuti, ali nakon primljenog pogotka je napravio istinsku glupost. Ničim izazvan udario je protivnika i oslabio svoju momčad.

Pošto Slaven Belupo ni s igračem više ne zna igrati ništa osim bunkera, Hajduk je zadržao pritisak i inicijativu, a u Hamzinim nogama su bili 'sukno i škare' izjednačenja. Imao je dva takozvana 'penala u pokretu', lopta mu je idealno sjedala na desnicu u sjajnoj poziciji, ali nije bio precizan. Hamza je, dodajmo i to, kod Carrilla bio jedan od glavnih igrača, a kod Kopića je očito u drugom planu.

Iako su samo najveći optimisti vjerovali da Hajduk može sustići minus od devet bodova u odnosu na Dinamo, gotovo svi smo bili uvjereni da ćemo nedjelju dočekati sa šest bodova zaostatka i iščekivati što može Rijeka napraviti protiv Dinama. Ovako se ponavlja stara priča, Hajduk redovito zakaže taman kad se ponadamo da je momčad uhvatila formu i može ozbiljnije napasti vrh.

Koji je tome razlog? Bi li pomogao psiholog, pedagog, vrač... Mijenjali su se proteklih godina igrači i treneri, a epilog bi u ključnim trenucima uvijek bio isti. Ivan Katalinić je često znao reći: 'Daj mi igrače koji su već osvajali trofeje', ali ne možemo sad reći ni da je razlog ovakvim posrtajima velik broj igrača koji nisu imali glavne uloge u svojim bivšim momčadima, a i nisu se naosvajali trofeja. Zapravo sve može preokrenuti Kup, gdje 'bijeli' 13. ožujka igraju polufinale protiv Lokomotive.

Par dana prije utakmice objavljena je vijest da iz Hajduka odlazi kondicijski trener Luigi Febbrari. Hajduk mu je nudio produljenje ugovora, ali Talijan nije mogao prihvatiti ulogu 'drugoga', s obzirom da po pitanju pripreme igrača zadnju riječ ima Kopićev pomoćnik  Zlatko Bašić. Bio je to prijateljski, uistinu džentlmenski rastanak. 

Priču ovog poraza zaključimo konstatacijom da su Koprivničani bili momčad koja 30 prvenstvenih utakmica nije znala za pobjedu na Poljudu, a Kopić je bio neporažen u svih osam susreta na klupi 'bijelih', s tim da je ostvario sedam pobjeda. Oba niza su danas srušena, ali još gore od toga je to što je Hajduk opet izgubio bodove od momčadi koja je realno dosta lošija od njega.

Vaša reakcija na temu