Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com DUPLIN OSVRT: Hajduk uspio ne izgubiti dobiveno i sad se puno jasnije vidi Europa
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk uspio ne izgubiti dobiveno i sad se puno jasnije vidi Europa

Za Harija Vukasa je odlično što mu igrači izgledaju puni želje za novim dokazivanjem

Hajduk je pobijedio Osijek sa 3:2 u utakmici koja je opet rezultatski bila neizvjesna do samog kraja, iako su 'bijeli' stvorili čitav niz prilika, kojima su mogli ranije zaključiti utakmicu.

Hajduk je odlično otvorio susret, već u 5. minuti Mezga je sjajno asistirao, a Gotal pogodio za 1:0. Nakon toga je uslijedio čitav niz dobrih proigravanja i prilika, Milevski je sjajno pronašao Gotala, a ovaj je išao dodati kad je trebao pucati, potom je Sušić izbacio Vlašića u idealnu poziciju, zatim je Milović glavom nakon kornera tukao pored stative, da bi se potom i Mezga mogao upisati u strijelce nakon proigravanja Vršajevića. Sve se to zbilo u prvih 25 minuta, mogao je Hajduk već u prvom dijelu zaključiti utakmicu, ali je na odmor otišao samo s jednim golom prednosti.

Scenarij po kojemu Hajduk ne pobjeđuje u utakmici u kojoj je bolji protivnik gledali smo u više navrata ove sezone, a ovoga puta 'bijeli' su ipak prebacili u nižu brzinu nakon prinudne izmjene u 38. minuti, kada je umjesto Milevskog ušao Maglica.

Artemu je ovo bila jedna od boljih partija u bijelom dresu, a Maglica nije odigrao dobru partiju i uz Sušića je bio najlošiji na terenu u nastavku.

No, Hajduk je još uvijek imao dovoljno raspoloženih pojedinaca, a drugi bitan detalj dogodio se u 60. minuti, kada je umjesto Mezge ušao povratnik nakon ozljede - Andrija Balić. Već u prvoj minuti nakon ulaska našao se u dvije opasne situacije, a u 64. je postigao eurogol za 2:0. Balić je prije ozljede bio prvo ime u jedine dvije Hajdukove utakmice vrijedne spomena, zabijao je golove u pobjedi protiv Osijeka u gostima (1:0), pa zatim i kontra Dinama na Poljudu (1:1), a sada je opet bio svjež, rastrčan i efikasan.

Hajdukovci su se ove sezone u više navrata pokazali kao majstori gubljenja dobivenih utakmica. Ova momčad nema mirnoću kojom bi iskontrolirala igru do kraja, pa je tako samo tri minute nakon Balićeva gola Glavaš nakon centaršuta nadskočio Vršajevića i poentirao za 2:1.

Osijek je i inače izlazio s dovoljnim brojem igrača pred Hajdukov šesnaesterac, ali nisu imali kvalitetan zadnji pas, pa tako Lovre Kalinić i nije imao puno posla (tri udarca i dva gola je krajnja statistika gostiju). Nakon što je u 71. minuti Mijo Caktaš, u svojoj najboljoj proljetnoj partiji, povisio glavom na 3:1, činilo se da je priča napokon završena, ali opet se ponovilo isto, ispala je cijela obrana u 85. minuti, kada je Špoljarić gostima vratio nadu u izjednačenje, no ovoga puta Hajduk je ipak uspio sačuvati pobjedu do kraja.

Odlična okolnost za trenera Harija Vukasa je što mu igrači izgledaju puni želje za novim dokazivanjem. Dva najveća talenta Balić i Vlašić kad god nastupaju ukazuju na svoj potencijal, s tim da Vlašiću nedostaje gol kao šlag na tortu dobrih igara.

I ostali igrači su se digli u odnosu na najgore razdoblje nastavka prvenstva, ali nema sad mjesta velikim hvalospjevima jer ovakve domaće pobjede bi trebale biti nešto najnormalnije za Hajduk, 'običan dan u uredu'... No, ova generacija je tijekom sezone imala toliko oscilacija da je i plasman u Europu dovela pod upitnik, pa su stoga ova tri boda bila možda i od presudne važnosti za ostvarenje cilja. Hajduk još nije matematički osigurao Europu, ali napravio je bitan trokorak ka kvalifikacijama Europske lige i nakon vrlo dobrog prvog poluvremena protiv Lokomotive, odigrao još jednu suvislu partiju na Poljudu, koja daje nadu da će 'bijeli' u finišu barem malo popraviti ukupan dojam ovog tmurnog proljeća.  

Vaša reakcija na temu