Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com DUPLIN OSVRT: Hladan tuš za kraj neuspješne polusezone
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hladan tuš za kraj neuspješne polusezone

Sudac Zebec nije htio svirati prekršaj na Ohandzi, nakon kojega je Dinamo zabio

Hajduk je polusezonu završio porazom od Dinama (0:1) nakon gola Soudanija u 93. minuti utakmice. Najlošija momčad u povijesti Lige prvaka tako je zadržala priključak s Rijekom, a 'bijeli' jesenski dio završavaju na četvrtom mjestu.

Bit će i nakon ove utakmice polemike oko suđenja, prije svega na snimci treba pogledati je li akciji kod pogotka prethodio prekršaj nad Ohandzom, kojega Mario Zebec nije htio svirati. Ono što nam se čini nedvojbenim jest da je pomoćni sudac Tomislav Petrović već u 5. minuti pustio čisto zaleđe Soudanija, koji je pucao malo pokraj gola, a i njegov kolega s druge strane Miro Grgić je imao pogrešaka, nevjerojatno je da se on odluči mahati prekršaj za Dinamo nakon duela koji se dogodi daleko od njega na 17 metara od gola. Suđenje je ukupno opet bilo loše, valja na snimci vidjeti i kontakt Sigalija na Ercegu u 65. minuti, koji se na prvu činio kao kazneni udarac, ali i konstatirati da je od prve minute svaki start i zvižduk izazivao reakcije igrača i publike.

No, nije samo Zebec puhao u svirak. U više navrata je netko iz publike ometao igru zvižducima, čak su u dva navrata igrači zastali ne prepoznajući da zvižduk dolazi s tribina, a ne od suca. Posebno je delikatno bilo u 78. minuti, kada su svi zastali, ali je srećom Stipica ostao priseban i obranio udarac Hodžića. Kažimo i to da je Hajdukov vratar bio jedan od najboljih na terenu, a posebno se istakao u prvom dijelu, kada je u jednom napadu obranio udarac sa 17 metara, pa nakon što je odbio loptu i pokušaj Soudanija iz blizine.

Što se bakljade tiče, istaknimo još jednom da je definitivno publika ono najvrjednije što Hajduk ima, ali  ponovimo da smo definitivno protiv ubacivanja baklji na teren. Koreografija, čak i baklje na tribini, čine ambijent posebnim, ali ubacivanje na teren nema baš nikakvog smisla, samo klubu nanosi štetu u vidu plaćanja veće kazne.

Što se igre tiče, za hajdukovce se može reći da su ostavili srce na terenu, ali jednostavno 'bijeli' nemaju kvalitet da bi pritisnuli protivnika u njegov šesnaesterac. Pa makar s druge strane stajala i najgora momčad u povijesti Lige prvaka, kojoj je pomoć suca potrebna i za remi protiv Istre na njenom terenu. Dinamo je po oduzetoj lopti bio opasniji, a Hajduk je bio bolji tijekom 15 minuta drugog poluvremena, kada je Erceg pucao glavom nakon najbolje akcije utakmice, gdje mu je centrirao Vlašić, a zatim i Šimić glavom imao jako dobru priliku.

Gol Soudanija ostaje u sjeni duela nakon kojega Zebec nije htio svirnuti faul na Ohandzi, ali valja obratiti pažnju i na nastavak akcije, gdje je Kvesić prejeftino ispao nakon duge lopte, da bi strijelac izašao sam pred Stipicu.

Nakon utakmice presicu je imao Hajdukov trener Joan Carrillo, ali nećemo je ovoga puta posebno pisati. Apeliramo na 'bijele' da iznađu rješenje po pitanju prijevoda jer ovo je već drugi put da se na Poljudu presica u potpunosti odvija na engleskom jeziku. Prvi put se to dogodilo kada je Mario Branco (nakon derbija s Dinamom je sačekao suca po izlasku iz tunela i žestoko mu prigovarao) objavio smjenu Marijana Pušnika, ali nekako smo to doživljavali kao izvanredne okolnosti. Ako ovo s Carrillom postane praksa, prilagodit ćemo se, no nekako bi nam prirodno bilo da službeni jezik Hajdukovih presica ostane hrvatski.

Od onoga što je Carrillo govorio najinteresantniji je bio odgovor na pitanje zašto je u igru uveo Maganta. Kazao je da je želio pobjedu, a da se radi o tehnički jako dobrom igraču, koji je u stanju odigrati pravu loptu za Ercega ili Ohandzu. Još je podvukao da bi uvođenje Ismajlija značilo zatvaranje utakmice, a on je želio pobijediti. Pitamo se ako on u Magantu vidi igrača koji mu može donijeti pobjedu nad Dinamom može li to što preokrenuti, s obzirom da su ovog veznjaka na Poljudu već prekrižili i odlučili iskoristiti opciju raskida u prosincu.

U svakom slučaju ostaje mnogo otvorenih pitanja na kraju ove neuspješne polusezone, u kojoj su 'bijeli' na kraju osvojili nezadovoljavajuće četvrto mjesto i oprostili se od Kupa. Cijeli proljetni dio praktički će im biti uigravanje za Europu jer niže od četvrtog mjesta neće ići, a ono će biti dovoljno za kvalifikacije Europske lige, osim u slučaju da Kup osvoji Split, šta je ipak gotovo nevjerojatno. Ova je sezona, dakle, za Hajduk izgubljena, ali valja vjerovati i nadati se da će struka 'bijelih' iskoristiti period do kraja prvenstva kako bi se sklopila i uigrala momčad koja će moći s ozbiljnijim ambicijama krenuti u natjecanje u sljedećoj sezoni.

Vaša reakcija na temu