Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Je li moguće da reprezentacija zaigra u Splitu, a Mamić ostane u Zagrebu?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Je li moguće da reprezentacija zaigra u Splitu, a Mamić ostane u Zagrebu?

Hajduk ne bi trebao u sucu tražiti alibi za poraz od Splita

Iznenadni preokret, odnosno najava Davora Šukera kako će na predstojećoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a predložiti suradnicima da Split bude domaćin kvalifikacijskim utakmicama hrvatske reprezentacije protiv Italije i Bugarske, trenutno je tema broj jedan, koja je zasjenila novi Hajdukov podbačaj, odnosno prvenstveni poraz od RNK Splita (1:2).

Uz najavu povratka hrvatske reprezentacije u Split neizbježno ide i pitanje – kako će na tu temu reagirati Torcida, odnosno kakav će doček splitska publika prirediti izabranicima Nike Kovača.

Na prvu loptu lako je zaključiti da će neki od njih, poput Danijela Subašića, biti posebno toplo pozdravljeni. Bivši Hajdukov vratar na svoj je način putem interneta stao na stranu 30.000 ljudi koji su na splitskoj Rivi prosvjedovali tražeći promjenu odnosa prema Hajduku od strane HNS-ovih čelnika.

Ne sumnjamo kako će i ostali igrači, poput Modrića, Mandžukića, Perišića, Olića..., biti sjajno primljeni. Ni Darijo Srna nije problem, bez obzira na priopćenje Torcide. Splitski navijači su očito od njega očekivali da se izjasni u vrijeme najvećeg sukoba Hajduka i HNS-a, ali svima je i jasno da Srna osim kod biranja strana uoči utakmice, nema baš nikakvu drugu moć odluke.

Dakle, problem nikako nije na terenu, već – u loži.

Na snazi je, naime, još uvijek Hajdukova zabrana ulaska u svečanu ložu Zdravku Mamiću, dopredsjedniku HNS-a, koji još od sukoba s Ivom Begom nije pristupio Poljudu. Najprije je imao sudsku zabranu, a kad mu je ona istekla, ostala je ova koju su mu izrekli Hajdukovi čelnici.

Dolazak reprezentacije na Poljud vjerojatno bi značio i povratak Mamića u poljudsku ložu, a on je izrekao toliko uvreda na račun Hajdukove uprave i Nadzornog odbora, da je već i sama njegova pojava na Poljudu 'posjet visokog rizika'.

Hrvatska je od osvajanja trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj 1998. godine odigrala jednu jedinu službenu utakmicu na Poljudu (Gruzija), a u međuvremenu je Split u više navrata izvaran i izigran. U tih 17 godina na tribinama je odrastao i određen broj navijača koji više ne gaje poseban osjećaj prema nacionalnoj selekciji, a i za to HNS snosi odgovornost.

Ne, Modrić i Subašić nemaju nikakve veze s tim što je Šuker najprije obećao Italiju u Splitu, da bi potom došla odluka kako se igra u Maksimiru. Reprezentativci nemaju utjecaja na to što HNS uvodi vaučere, prekida derbi radi verbalnog delikta i odstranjuje s derbija navijače koji nemaju zabranu... Pitanje je svih pitanja kako Kovačevu selekciju riješiti balasta vodstva HNS-a, koje je nizom loših poteza unazadilo domaću ligu, a prema Hajduku se odnosi kao prema neželjenom djetetu, te u međusobnim odnosima nema 'ni slike ni tona'.

Postoji li način da, primjerice, Mamić, Brezni, Vlajčević i društvo ostanu doma u vrijeme utakmice protiv Italije ili Bugarske i time omoguće Kovačevim reprezentativcima nezaboravan ambijent, kakav su 'vatreni' imali protiv Italije prije dvadesetak godina... Po nama je to ključno pitanje jer 'bijeli' i Grad Split su suglasni kako žele velike nogometne spektakle na reprezentativnoj razini i na Poljudu.  

Cijela ova priča odvrtila se na dan novog neočekivanog Hajdukova domaćeg neuspjeha. Ovoga puta na Poljudu je slavio RNK Split, a utakmica je opet iza sebe ostavila repove. Sudac Bruno Marić ovoga puta je apostrofiran jer je sama činjenica da se delegira suca koji će izazvati salve zvižduka neprihvatljiva. Iako je nakon akcije Hrvoja Maleša tadašnji čelnik sudaca Željko Širić nepravomoćno osuđen, na sceni su ostali isti djelitelji pravde, pa otud i opće nepovjerenje kad su odluke sudaca u pitanju.

Primjerice, da je gradski derbi vodio neki mlađi arbitar, uvjereni smo da bi rezime bio kako je to bio težak susret, s nekoliko spornih situacija, te se daljnja pitanja ne bi povlačila. Hajduk je poveo iz situacije gdje se po snimci čini da je strijelac Milevski bio u zaleđu. 'Bijeli' su se bunili na jedanaesterac Ranilovića, ali ipak je vidljivo da vratar 'bijelih' rukama gura Bagarića u leđa... Stanko Poklepović ipak je najbliži istini, Marić nije pokazao osjećaj za igru, mahao je kartonima i kad je trebalo i kad nije, ali ne trebaju u njemu 'bijeli' tražiti alibi za ovaj poraz jer 'crveni' su većim dijelom utakmice izgledali bolje. Igra 'bijelih' ne ulijeva povjerenje ni za Kup, a to su utakmice ključne za spas sezone, kako 'bijelih, tako i 'crvenih', koji su s ova tri boda barem pobjegli od opasne zone...  

Vaša reakcija na temu