Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Je li moguće navijati za reprezentaciju, a protiv HNS-a?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Je li moguće navijati za reprezentaciju, a protiv HNS-a?

Cijela priča stane u tekst onog transparenta koji se pojavio u Osijeku na utakmici protiv Malija uoči SP-a - 'I sa zlatom iz Brazila ostat ćete Savez debila'

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je u gostima Bugarsku sa 1:0 u utakmici bez puno prilika, koja je odlučena autogolom Bodurova u 36. minuti. Momčad Nike Kovača tako je s osvojenih šest bodova startala u nove kvalifikacije i s ovom gostujućom pobjedom napravila bitan korak ka plasmanu na Europsko prvenstvo. No, to je samo jedan dio priče...

Kako Kovačevu momčad gledati izolirano, tretirati je izvan konteksta HNS-a, koji se nizom loših odluka potrudio od našeg nogometa napraviti lakrdiju. Uvjereni smo da bi velik broj Hrvata rado proslavio ovu pobjedu s Modrićem, Rakitićem, Perišićem i društvom, ali malo tko sa Šukerom, Mamićem, Miškovićem, odnosno čelnim ljudima krovne nogometne organizacije, koji su se potrudili da ove godine imamo priče od vaučerizacije, preko zabrane igranja finala juniorskog Kupa i prekidanja derbija Dinamo – Hajduk radi verbalnog delikta, pa sve do previsokih cijena za ulaznice protiv Malte i rijetko slabe posjete kad je reprezentacija u pitanju...

Cijela ta priča stane u tekst onog transparenta koji se pojavio u Osijeku na utakmici protiv Malija uoči SP-a u Brazilu. 'I sa zlatom iz Brazila ostat ćete Savez debila', pisalo je, a u cijelu priču uklopio se i izbornik Kovač, za kojega se smatralo da će na kormilu reprezentacije tada ponuditi više od rehabilitacije Sammira, koji je spreman bio otprilike kao Milevski danas ili poziva Zeleniki, koji danas više nije niti prvi vratar Lokomotive. No, tu tužnu brazilsku priču ostavimo sada po strani, Kovač je razočarao tada, pa i u tom prvom ogledu kvalifikacija protiv Malte, kada je uveo Halilovića u prvih 11, ali nije dobio igru koju je želio pa je skromni protivnik svladan uz puno više muke nego što se očekivalo.

Utakmica protiv Bugarske zapravo je prva na kojoj mu se nema puno za prigovoriti, s obzirom da nas je poštedio eksperimenata, poput onoga kada je Meksikancima suprotstavio momčad s Vrsaljkom na lijevom beku i Pranjićem na zadnjem veznom. A ni Olić, koji još uvijek trči za trojicu, nije ostao na klupi kao protiv Malte. Hrvatska je u Bugarskoj bila kompaktna i jaka cjelina, koja nije ostavljala protivniku ni centimetar prostora za organizaciju suvisle akcije. S druge strane, nisu ni Kovačevi igrači stvorili puno prilika, ali jedan prekid i loša reakcija obrane na Perišićevu loptu glavom bili su dovoljni za pobjedu. Trenutno je problem što očito Kovač ne želi vidjeti da je Kovačić avion za Brozovića, koji se, eto, standardizirao u momčadi.

Hrvatska će sljedeću utakmicu igrati u Osijeku jer je očito da potezi HNS-a sve više odvraćaju ljude od nogometa. Dinamove pobjede odavno gleda šačica ljudi, pa ne bi bilo da se to dogodi i s izabranom vrstom. Upravo je Perišić nakon Bugarske izjavio da bi volio da se uskoro reprezentativna utakmica odigra i u Splitu, ali i tu se opet otvara isto pitanje: kako navijati zajedno sa čelnicima HNS-a, organizacije koja se doslovce iživljava na Hajduku, čiji IO radi Rijeke mijenja propozicije Kupa (doduše, Riječani su tada još i platili cca 200.000 kuna Zmaju iz Blata za promjenu domaćinstva), a Dinamove prvenstvene utakmice odgađa s jeseni na proljeće (Istra prošle sezone), dok se 'bijelima' ne dopušta odgoda niti kada taj zahtjev traže u dogovoru s protivnikom, u ovom slučaju momčadi s Kantride.

Za gostovanja u Splitu Davor Šuker je najavio da će se kvalifikacijski dvoboj s Italijom igrati na Poljudu. Prošla splitska utakmica, ona prijateljska protiv Švicarske, protekla je u mučnoj atmosferi, što i nije bilo iznenađenje s obzirom na maćehinski odnos HNS-a prema Hajduku, a nismo optimisti ni glede budućih sličnih akcija. Zapravo, spomenuto društvo, Mandžukić, Olić, Modrić, Perišić, Srna, Pranjić, Rakitić... i te kako je dobrodošlo na Poljud, a za refrene poput onoga 'HNS pederi, nogomet ste sjebali' oni su najmanje krivi. I teško da će se, u spomenutim okolnostima nešto po tom pitanju popraviti, bez obzira na šest startnih bodova i čvrstu igru kontra Bugarske.      

Vaša reakcija na temu