Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Je li Rog novi Rebić ili je usporedba još uvijek pretjerana?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Je li Rog novi Rebić ili je usporedba još uvijek pretjerana?

Još uvijek u Parku mladeži nisam gledao boljeg, moćnijeg i konkretnijeg igrača od Rebića

RNK Split i Dinamo odigrali su 0:0 u utakmici koju je opet obilježio Marko Rog, makar se nije uspio upisati u strijelce. Je li Rog novi Rebić? Eto pitanja koje se najčešće postavljalo nakon ove utakmice.

U 'osvrtu' nakon dvoboja Splita i Černomoreca (2:0) u kvalifikacijama Europske lige zapisao sam: 'Ako se po jutru dan poznaje, braća Žužul imaju novog Rebića, igrača koji će, nastavi li se ovako razvijati, brzo početi privlačiti pozornost stranih klubova, a sigurno je da već sada zaslužuje mjesto u mladoj reprezentaciji Hrvatske'.

Priča Marka Roga od prvih je službenih minuta bila bajkovita, oduševio je već u Armeniji nesebičnim dodavanjem za Matu Bilića i potvrdu prolaza protiv Mike, igrao je tada jako dobro, a bio je i prvo ime najbolje Splitove utakmice posljednjih sezona, one u kojoj su 'crveni' svladali Ukrajince.

No, nakon toga je Split iznenađujuće pao. Rijeka ga je do nogu potukla u Parku mladeži (0:3), a Rogova hitrina i neugodan dribling sve manje su dolazili do izražaja pored oštrih startova protivničkih čuvara. Marko je češće bio na podu nego s loptom u nogama i neko vrijeme ipak ničim nije iskakao u odnosu na ostatak ekipe.

Ovaj dio o mladoj reprezentaciji bih sada preskočio jer Rog u službenim utakmicama nikada nije bio među uzdanicama U-21 selekcije i otud je poziv Nike Kovača za Argentinu ipak bio iznenađenje. Za razliku od momenta kada je Ante Rebić ušao u A-vrstu.

Dakle, Rebić je u kontinuitetu rješavao najvažnije Splitove utakmice, te bio ključan igrač U-21 selekcije. Još uvijek mogu tvrditi da boljeg, moćnijeg i konkretnijeg igrača od Rebića, kad je u punom motivu i spremi, nisam gledao u Parku mladeži, ali Ante je prošao puno teži put do nacionalne vrste, bacao je prethodno na koljena i Dinamo i Hajduk, a ubrzo je napravio i najveći transfer u povijesti Splita.

Rog je bio najopasniji igrač Splita protiv Dinama, sjajna je bila njegova solo-akcija protiv momčadi iz Maksimira, ali kada je izašao 'jedan na jedan' s Eduardom, protivnički vratar ga je zaustavio u driblingu. Rebić je prije dvije godine na istu branku oduzeo loptu dinamovcu Puljiću, sjurio se poput brzog vlaka pored njega i matirao Kelavu. Split je tada prvi put u 1. HNL svladao Dinamo, a ovoga puta završilo je nula-nula. I da zaključimo ovu paralelnu priču: Rebić se potvrdio kao igrač odluke, a Rog je potencijal koji bi to mogao postati.

Imao je Rog u završnici utakmice još jednu mat-situaciju pred Eduardom, ali ovoga puta je vratar Dinama igrao rukom izvan šesnaesterca. Bila je to izgledna prilika, crveni karton po svima, osim po sucu Brunu Mariću, čije ime izaziva nepovjerenje čim je delegiran, pa je gotovo svaka njegova odluka izazivala reakcije s tribina, bez obzira na to bio u pojedinom slučaju u pravu ili ne.


Dobru partiju protiv Dinama odigrao je i Roce, kojemu nije bilo lako nositi se s protivničkim stoperima u ovako defenzivnoj Splitovoj varijanti. Trener Ivan Matić zaigrao je s liberom Galovićem, što je otvorilo mjesto Tomislavu Glumcu na lijevom stoperu, dok je Vrgoč bio desno. Notirajmo da je Glumac igrao bez greške i da je pravi grijeh držati ga da kopni na klupi, s obzirom da se radi o jednom od najboljih igrača proljetnog dijela, koji je također iskazivao reprezentativni potencijal (definitivno ima najbolji ofenzivni skok u Lijepoj našoj), ali je umjesto na Kovačevom širem popisu završio na klupi 'crvenih'. Uža obrana Splita funkcionirala je sjajno, a jedina prijetnja dolazila je nakon prekida, no raspoložen je bio opet i vratar Zagorac, čija obrana 'slobodnjaka' Ibaneza, pa i reakcija nakon odbijanca, zaslužuju epitet poteza utakmice.

Sve u svemu, Split se opet budi. Bod protiv Rijeke, pa Dinama, naznaka je berićetnijeg finiša jeseni, a baš će zanimljivo biti pratiti daljnji razvoj Marka Roga i još nekolicine mladih igrača koji kucaju na vrata. Ne, Rogu ne trebaju pohvale i pretjerivanje Zdravka Mamića, treba mu kontinuitet dobrih igara i RNK Split koji će kao momčad imati pobjedničku atmosferu sa samog početka sezone, a ne luzersku s kraja ljeta.    

Vaša reakcija na temu