Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Kako je vrijeme odmicalo nakon 'letećeg mobitela', to je bilo jasnije da je transfer najbolje rješenje za Balića i Hajduk
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Kako je vrijeme odmicalo nakon 'letećeg mobitela', to je bilo jasnije da je transfer najbolje rješenje za Balića i Hajduk

Andriji želimo da u Udineseu napravi novi veliki iskorak u karijeri

Nemojmo se lagati, još od utakmice Hajduk - Slovan Liberec (0:1) izmjene trenera Damira Burića u 34. minuti utakmice i 'letećeg mobitela' oca Ivice uz glasne povike: 'Ovo je gotovo', bilo je jasno da će priča Hajduka i 18-godišnjeg Andrije Balića trajati do prve prave ponude.

Do kraja jesenskog dijela Balić je čak uspio ispasti iz početne jedanaestorice, a s treninga su dolazile vijesti kako se stanje ne popravlja. Što je vrijeme dalje teklo i Burić ga je sve manje vidio u udarnoj postavi, pa je razlaz, rekli bismo, uslijedio na obostrano zadovoljstvo, Hajduk će zaraditi 3+1 milijun eura, a Andrija će imati šansu pokazati se u Serie A.

Ne tako davno izdvojili smo 18 najupečatljivijih detalja Balićeve karijere, pa ponavljamo sve ono po čemu će se pamtiti njegova, ipak kratka hajdučka epizoda uz želje da u Udineseu napravi novi veliki iskorak:

1. Gol protiv Stromsgodseta na Poljudu: Andrija je rijetko viđenim eurogolom gurnuo Hajduk prema play-offu Europske lige, po nama je ovo bio najveličanstveniji trenutak njegove karijere.

2. Pogodak za vodstvo protiv Dinama: Andrija će reći kako mu je ovaj gol jednako drag kao onaj Norvežanima, pogodio je proškog proljeća za vodstvo od 1:0, ali je Dinamo, na žalost, izjednačio u sudačkoj nadoknadi

3. Debitirao protiv Splita: Za prvu momčad je debitirao sa 16 godina i 245 dana, Hajduk je tog 14. travnja 2014. godine pobijedio sa 1:0 golom Marija Pašalića, a on je ušao u igru u 75. minuti umjesto Abdukholikova

4. Strijelac za pobjedu nad Osijekom: U očajnom Hajdukovu proljeću 2015. rijetko zrela partija dogodila se u Gradskom vrtu, gdje je Balić zabio za pobjedu od 1:0 nakon akcije svog vršnjaka Vlašića

5. Prvijenac kontra Zadra: Prvi pogodak za seniore Hajduka zabio je protiv Zadra na Poljudu, na kraju je ostalo 2:2, pri čemu su 'bijeli' sustigli minus od dva gola.

6. Ponuda Valencije: Ljetni prijelazni rok obilježio je interes Valencije za njega, pri čemu se spominjala odšteta od 5 milijuna eura. Do službene ponude nikad nije došlo.

7. Odbili Tottenham: Prije godinu i pol dana pojavio se Tottenham s ponudom od 1,5 milijuna eura plus milijun mogućih bonusa. Tu je sve bilo službeno, ali ga Hajduk za tu cifru tada nije htio prodati. Danas odlazi za puno više.

8. Pogodak protiv Sillamae Kalev: Probio je led u golijadi protiv Estonaca. Nakon akcije Vlašića po lijevoj strani, Balić je s vrha šesnaesterca zakucao loptu pod gredu za 1:0. Poentirao je u svom Dugopolju. Na kraju je ostalo 6:2.

9. Šok u kući Balićevih: Detalj koji je također ostao zapisan je da je policija na kraju utakmice privela na razgovor Andrijinog tatu, kojemu je u ruke pala lopta koju su nabili igrači, da bi potom prema njemu intervenirali redari. Sve se sretno završilo, uz veliku feštu i bakljadu u domu Balićevih, koji su proslavili prolaz protiv Estonaca.

10. Izbačen iz kadetske reprezentacije: Uvijek u ovakvim prilikama treba podsjetiti koliko loš tretman su znali imati najbolji Hajdukovi igrači u mlađim reprezentativnim selekcijama. U U-17 reprezentaciji, kod tadašnjeg izbornika Vranješa, Balić nije bio na popisu kandidata za kvalifikacije za Euro. Vraćen je kući, iako se znalo da su on i Vlašić najveći dragulji u tom godištu. Upravo u to vrijeme tražio ga je i Dinamo.

11. Zamjena broja s Milevskim: Andrija je bio Hajdukov broj 10 sve do prošle zime, kada mu je sugerirano da bi bilo dobro da taj dres prepusti Milevskome. Stoga je Balić nosio broj 99.

12. Prvi put u seniorima protiv Bešiktaša: Tog 10. listopada 2013. Balić je ušao u igru u 80. minuti utakmice. Bio je to prijateljski ogled, u kojemu je momčad Slavena Bilića pobijedila sa 2:1, a Hajduk je ostavio dobar dojam i prvi put predstavio Poljudu svog velikog talenta, koji je došao i u dvije dobre prilike.

13. Došao iz Dugopolja: Imao je 9 godina, kada ga je tadašnji trener u Dugopolju Saša Glavaš usmjerio prema Poljudu. Zanimljivo da je tada s njim u Dugopolju trenirao i Boris Rapaić, Mikijev sin, koji je u isto vrijeme došao u Hajduk.

14. Počeo kao vratar: Andrija je karijeru počeo kao vratar, kopiravši tatu Ivicu Balića, koji je branio za Dugopolje, RNK Split, te kasnije u Belgiji... Nakon što je trener Glavaš vidio da igra bolje od drugih, zamolio je Andriju da više ne oblači rukavice.

15. Najbolji igrač u Međugorju: Trenutak kada je Balić kao početnik proglašen najboljim igračem turnira u Međugorju posebno je upečatljiv jer se tada nekadašnji izbornik bivše države Ivica Osim doslovce zaljubio u njega i kazao da treneri moraju iskidati diplome ako ovaj mali ne postane igrač.

16. Duga kosa zaštitni znak: Zanimljiv je podatak da se Andrija nije nakratko šišao još od trećeg razreda osnovne škole. Duga kosa očito mu donosi sreću, a već je po njoj i prepoznatljiv.

17. Jedini crveni karton u Šibeniku: Nastupao je prije više od godinu dana za Hajduk II, gdje je zaradio i jedini crveni karton u dosadašnjoj karijeri. Po izlasku s terena još je i napadnut, tako da se u završnici utakmice bila stvorila velika gužva.

18. Ima toga još: Balić je zabio eurogol u proljetnoj domaćoj pobjedi nad Osijekom od 3:2, zatim je asistirao Milevskom u trijumfu 5:3 nad Istrom, pa dva komada utrpao Vinogradaru u Kupu...

Vaša reakcija na temu