Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka Marijane, nismo vidjeli baš nikakav pomak u odnosu na poljudskih 2:4
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Marijane, nismo vidjeli baš nikakav pomak u odnosu na poljudskih 2:4

Domaćin je cijelu utakmicu bio bolji, stvorio puno više prilika, kreirao, kombinirao

Rijeka je pobijedila Hajduk sa 2:1, ali rezultat ne govori sve što se zbivalo na travnjaku Rujevice. Domaćin je cijelu utakmicu bio bolji, stvorio puno više prilika, kreirao, kombinirao, a Hajduka su vratar Kalinić i sreća spasili da već na poluvrijeme ne ode s ozbiljnijim minusom.

Dvoboj smo najavili i kao sraz dva slovenska trenera, pa u odjavi zaključimo: Kek je u potpunosti nadigrao Pušnika. Trener Rijeke je naredio presing od prve minute, pa je Hajduk bio prisiljen grčevito se braniti. Domaćin nije imao realizaciju, ali je imao igru.

Na trenutak se činilo da bi Hajduk i ovoga puta bez ozbiljnije igre i kombinacije mogao doći do pozitivnog rezultata, u 59. minuti je Šimić iz svog šesnaesterca ispucao loptu prema naprijed, da bi ona nošena vjetrom prevarila Eleza, kojemu je pobjegao Futacs i sjajno matirao vratara PrskalaMađar je od samog početka bio borben, trudio se onako usamljen u napadu, a jedinu pravu priliku je odmah realizirao.

Na semaforu je svijetlilo 0:1, ali i nakon tog gola nastavilo se igrati istim ritmom, Rijeka je napadala, kreirala prilike, a preokret je kreirao - Josip Elez.

Stoper rođen 1994. godine prošao je Hajdukovu školu i zato se nije radovao ni kod jednog pogotka. On je u ljeto 2013. godine bio na pripremama s prvom Hajdukovom momčadi na Pohorju, u vrijeme sportskog direktora Jensa Anderssona, kada je došla ponuda Lazija. 'Bijeli' su je prihvatili, dobili su 400.000 eura odštete, a imali su tada standardan stoperski par Maloča - Milović. Notirajmo još da je Elez generacija Radoševića i A. Milića, koji su također mladi otišli s Poljuda, a prije Rijeke Lazio ga je posuđivao Honvedu i Aarhusu. U tom prijelaznom roku kada je on otišao, dovedeni su Bukva, Iluridze, Anđelković i tada mladi Maloku iz Rijeke.

Cijela ova priča je uvod u 66. minutu, kada je Rijeka po tko zna koji put došla pred vrata 'bijelih', ali ovoga puta se Andrijašević nije odlučio na udarac, već na povratnu loptu, nakon koje je Elez tukao sa 16 metara, da bi lopta okrznula Šimića, promijenila smjer i završila u mreži.

Devet minuta kasnije opet je Elez ostao nečuvan i ovoga puta glavom proslijedio loptu u nebranjeni dio mreže. S dva gola je mladi stoper prvo ime derbija, čime je od tragičara kojemu je pobjegao Futacs, postao igrač odluke.

Rijeka je ovom pobjedom pobjegla Hajduku na 13 bodova prednosti, što je ipak neočekivano velika razlika nakon 15 kola. Pa nema Hajduk tako loš sastav da bi bio ovako nadigran i nemoćan. Izdanje na Rujevici je bilo baš razočaravajuće jer se dogodilo u trenutku za koji smo se nadali da može biti prekretnica, odnosno da 'bijeli' mogu uhvatiti kakav-takav priključak s vrhom.

Hajduk se često provlačio na individualnu kvalitetu pojedinaca, ali ovoga puta je toliko rijetko dolazio pred protivnički šesnaesterac da ona nije ni mogla doći do izražaja. Bila je to razočaravajuća predstava, gdje je najmanji problem bio Tudor na desnom boku, a puno veći Savvas i društvo koje stoji daleko od igrača i pogledom prati protivničke veznjake kako se ubacuju prema naprijed. Ostajemo pri zaključku da je u ovoj priči Kek nadigrao Pušnika. I nismo u igri vidjeli baš nikakav pomak u odnosu na onih ljetnih 2:4 na Poljudu.

Vaša reakcija na temu