Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Mario Musa ostaje glavna zvijezda prijelaznog roka
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Mario Musa ostaje glavna zvijezda prijelaznog roka

Hajdukova jesenska borba za ravnopravan tretman trenutno je u sjeni iščekivanja nekog milijunskog transfera

Priča Marija Muse, lijevog beka koji je u ovom prijelaznom roku prešao iz Lokomotive u Dinamo, nezasluženo ostaje u trećem planu, iako zapravo sjajno oslikava trenutno stanje Hrvatske lige.

Tekući prijelazni rok bio je posebno zanimljiv. Rijeka je prodajom Kramarića u Leicester napravila rekordan transfer, čime joj se višestruko isplatio dogovor s Dinamom oko dovođenja igrača za koje iz raznoraznih razloga nema mjesta u Maksimiru. Tih 9 milijuna eura rekordan je transfer, koji je ostavio u drugom planu prodaju Čopa u Cagliari, ali ne i transfer Brozovića u Inter.

Prelazak Sušića iz Hajduka u Inter praktički je bio gotova stvar. Čekao se samo završni poziv sportskog direktora Ausilija da cijela priča dobije happy end. Međutim, taj poziv još se čeka, a u međuvremenu je Dinamo svog veznjaka ugurao u redove momčadi sa San Sira. 'Platit ćete kad platite', ključan je bio stav čelnika kluba iz Maksimira. Dinamo je posao brzo dovršio, ali još nije stavljena točka na Sušićevu priču. Milan Rapaić je trenutno u Milanu i, tko zna, možda još ulja u svići ima...

'Bijeli' još čekaju transfer koji će nadmašiti onaj Andrijaševićev u Dinamo, kada se zaradilo 750.000 eura. U međuvremenu je Franko tražio premještaj u Lokomotivu, pa ga je prst sudbine opet spojio s Hajdukom, jer je njegova nova momčad zajedno s 'bijelima' smještena u hotelu Eden u Rovinju. Srdačno su se pozdravili i svak je otišao svojim putem. Andrijašević se nada povratku u formu, a Hajduk kako će barem u 'pet do dvanaest' ipak napraviti neki transfer koji će imati predznak milijunskoga. U ovom prijelaznom roku za sada je najveći onaj Milića u Oostende, gdje se zaradilo 500.000 eura.

Cijela priča brojki ipak odražava i odnos kvalitete u ovom trenutku. Možda netko misli da igrači Hajduka vrijede više, ali upravo je Milićev primjer indikativan s obzirom na ono što je pokazao u belgijskom debiju. Iz igre je izašao nakon 34. minute i velikog kiksa u utakmici u kojoj je njegova momčad poražena sa 1:7, a već drugu nije igrao...

No, tržište je jedno, a okolnosti hrvatskog nogometa nešto sasvim drugo. Činjenica je da je Dinamo Brozovića prepustio Lokomotivi, odakle ga je kupio za 2 milijuna eura, da bi se Marcelo brzo standardizirao u A-reprezentaciji i, evo, sad prodao u Inter. U istom tom HNL-u jesenas je trener Lokomotive Tomislav Ivković naredio Mariju Musi da dobije treći žuti karton protiv Osijeka, kako bi preskočio utakmicu protiv Dinama. Obojica su kažnjeni, Ivković s 10.000 kuna, a Musa s tisuću kuna. Trener Lokomotive je taj potez obrazložio '...poslije Dinama nas čeka čitav niz teških, gotovo kvalifikacijskih susreta. Možda ovo nije bila sportska, ali jest pragmatična odluka'. A poslije Dinama ih je čekao Zagreb, pa Hajduk.

Logična je bila Dinamova odluka da umjesto Ibaneza angažira Musu, koji se dokazao u Lokomotivi. Pregovori su navodno bili dugi i iscrpljujući. Možemo ih i zamisliti...

- Šikiću, reci Musi da je popodne kod nas na treningu – kao da čujemo razgovor Zdravka Mamića s prvim čovjekom Lokomotive.

U tim i takvim okolnostima iščekuje se nastavak 1. HNL. Hajduk se tijekom jeseni glasno borio za ravnopravan tretman u hrvatskom nogometu, ali sada kao da se sve to skupa stišalo u okolnostima nemogućnosti da se napravi značajniji transfer. A već prvo kolo nastavka donosi oglede Rijeke i Hajduka, odnosno Dinama i Lokomotive. Trebala bi to biti dva derbija za vrh, ali Rijeka ionako prvo mjesto nikad nije ni spomenula, dok je zagrebački gradski derbi tradicionalno dosadna utakmica glavne momčadi Dinama protiv 'klinaca' koji sanjaju dan kad će biti na suprotnoj strani. O da, svi se oni nadaju da će jednoga dana završiti tamo gdje i Musa, a neki novi klinci će zauzeti njihova mjesta u Lokomotivi kako bi se dokazali braći Mamić. I Hajduku zbilja nije lako igrati HNL u spomenutim okolnostima, ali priča 'sami protiv svih ide dalje'... I kraj joj se ne nazire.            

Vaša reakcija na temu