Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Napokon pobjeda!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Napokon pobjeda!

Junak utakmice bio je vratar Ivo Grbić, koji je obranio jedanaesterac

Hajduk je svladao Slaven Belupo sa 2:0 i tako prekinuo negativan niz od četiri uzastopna prvenstvena poraza, na koje se još nadovezalo i ispadanje iz Kupa. 'Bijeli' su napokon došli do kraja crne serije u utakmici koja je iznjedrila i nekoliko junaka.

Prije svih to je vratar Ivo Grbić. On je imao seriju sjajnih intervencija, a obranjeni jedanaesterac bio je možda i prijelomni trenutak utakmice. U toj, 37. minuti, Tudor je bio neoprezan, iza leđa mu se prišuljao Delić, gurnuo loptu, nakon čega je intervenirao Grbić, čiji je start sudac Marić ocijenio prekršajem za najstrožu kaznu. Tukao je Mirić u njegov desni kut, ali Grbić je maestralnom intervencijom Hajduku sačuvao vodstvo.

No, nije samo ta obrana izbacila Grbića u prvi plan, nizom obrana i definitivno je potvrdio da zaslužuje biti ispred Ranilovića jer on je vratarska budućnost 'bijelih'.

Spomenuli smo da se u akciji kod penala loše gradio Tudor, ali on je ujedno i jedan od junaka pobjede. Tudor je osvježenje pristiglo iz druge momčadi, protiv Rijeke je bio vrlo dobar, kontra Splita slabiji, a sada opet živ, opasan i, što je najvažnije – efikasan.

Izvrsno se snašao u 49. minuti, kada ga je poslužio Vlašić. On je zaobišao svog čuvara, pa u malom prostoru i vratara Picaka, te poslao loptu u mrežu. Imao je Tudor još jednu sjajnu priliku, kada je izašao 'oči u oči' s vratarom Belupa, ali ovaj mu je taj pokušaj obranio. Tudor je tako, jednako kao i protiv Rijeke, od dvije velike prilike realizirao jednu.

Bez obzira što se nije upisao strijelce, nekako nam se u najboljoj, najkonstantnijoj formi u posljednje vrijeme čini – Nikola Vlašić. Ovoga puta asistirao je Tudoru za gol, a u prvom dijelu i Mezgu je izbacio u priliku, nakon što se sjajnom minijaturom oslobodio svog čuvara uz gol-liniju. Vlašić ima niz uspjelih driblinga i asistencija, te igra sve bolje i bolje. U sjeni cjelokupnih zbivanja uokolo ispadanja iz Kupa ostala je i njegova vrlo dobra partija protiv Splita, gdje je bio najbolji od 'bijelih', ali tada Milevski nije realizirao najbolju priliku koju mu je Nikola pripremio nakon maestralnog prodora.

Milevski je ovoga puta asistirao za prvi pogodak i definitivno je jasno kako njemu postizanje golova nije jača strana, već je u prvom redu uspješan kao asistent. Utakmica protiv Splita zorno je pokazala njegovu nemoć kad igra usamljen u špici, ali jednako tako on zna podvaliti loptu, izbaciti suigrača u priliku.

Eto novog izazova za Harija Vukasa i njegov stožer. U ovaj mandat startali su trijumfom, dragocjenom pobjedom koja oživljava nadu u ostvarenje cilja i plasman u Europu, a u zadnjih šest kola pokušat će iz svakog pojedinca izvući ono najbolje. A najbolje od Milevskog su definitivno asistencije, Hajduk mora s većim brojem igrača dolaziti u završnicu kako bi Ukrajinac mogao doći do izražaja.

Ovoga puta iz sredine se na vrijeme priključio Mezga i loptu u 17. minuti pospremio u mrežu za Hajdukovo vodstvo. Mezgu smo praktički već bili prekrižili što se važnih golova tiče, on je imao meč-loptu protiv Dnipra, zatim i veliku priliku protiv Dinama... U Hajduku ukupno nije pružio ono što se od njega očekivalo, ali ovaj gol je bio zlata vrijedan jer je postignut u vrijeme kada 'bijelima' opasno visi plasman u Europu.

Istaknimo još i palac gore za debi mladog Petra Bosančića na poziciji lijevog stopera. Stoperske pozicije posljednjih su sezona rezervirane za Maloču i Milovića, ali sada je Milović imao tri žuta kartona i šansu je dobio mladi igrač, koji je do sada uglavnom nastupao za drugu momčad. On je svoj posao odradio vrlo dobro, pa je, kao i cijela momčad, na kraju dobio zasluženi pljesak s tribina.

Ovaj trijumf za Hajduk je posebno značajan jer će zasigurno podići atmosferu u momčadi, ali jedna pobjeda ne donosi Europu, za plasman u kvalifikacije Europske lige trebat će proliti još dosta znoja do kraja, a jedna od najvažnijih utakmica na putu do ostvarenja tog cilja igra se u srijedu na Poljudu protiv Lokomotive.

Momčad Lokomotive simbol je svega negativnog u HNL-u, ali još uvijek drži treću poziciju, koja sigurno vodi u Europu. Utakmica 30. kola između Zagreba i Lokomotive više je izgledala kao nogometna parodija, nego ozbiljan susret, a vrh je bio trenutak kada se Lee Addy uhvatio za nogu u 90. minuti, a Stepčić neometan prošao pokraj njega i zabio za pobjedu. Baš nas zanima hoće li Addy ozdraviti do dvoboja s Hajdukom na Poljudu, ali, bez obzira na to, bilo bi lijepo kada bi 'bijeli' u direktnom sudaru nokautirali momčad punu igrača na posudbi iz Dinama, koja nikad nije ni trebala igrati Prvu HNL.

Hajduk nema uspješno proljeće, ali ima barem nadu da u samom finišu može izboriti plasman u Europu, što bi donijelo mirniji ulazak u sljedeću sezonu.         

Vaša reakcija na temu