Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Nije u šoldima sve, ali Hajdukovi izgledi nakon Goodisona su minimalni
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Nije u šoldima sve, ali Hajdukovi izgledi nakon Goodisona su minimalni

Navijači se moraju iskontrolirati na terenima poput Dugopolja ili Goodisona jer 'bijeli' su već zaplesali na granici praznog stadiona

Everton je na Goodisonu svladao Hajduk sa 2:0 i stigao na prag prolaza u skupinu Europske lige. Pred nama su dani novih nadanja, iščekivanja i vjere u čudo u uzvratu, no, realno gledajući, šanse 'bijelih' za prolaz su minimalne. Englezi imaju klasu više i ostvarili su baš ono što je trener Ronald Koeman želio - pobijedili su bez primljenog gola.

Momčad trenera Joana Carrilla u prvom je dijelu izgledala impresionirano. Od početne jedanaestorke tek je Nikola Vlašić izgledao kao igrač za Premiership, bez obzira na lošu reakciju koja je prethodila prvom pogotku. Vlašić ima moć primiti loptu, obraditi je, proći jedan na jedan, osvojiti prostor... Opet je izgledao raspoložen za igru, ali nije stavio točku na 'i', loše je pucao u 82. minuti, kada ga je idealno poslužio Erceg za možda i najbolju priliku 'bijelih'.

Ante Erceg je ulaskom potpuno promijenio stanje na terenu. Hajduk je do tada naizgled djelovao kompaktno i organizirano, u svakom trenutku se svih jedanaest igrača držalo rasporeda, ali u takvoj, kontroliranoj igri, do izražaja je došla Evertonova kvaliteta. Englezi su kroz posjed i brzu promjenu strana lako dolazili do čistih centaršuteva. Erceg je, onako nepredvidiv i nogometno bezobrazan, povukao momčad prema naprijed i razbucao dosadnu geometriju rasporeda, što je uvelike išlo na Hajdukov mlin. Špaco bi rekao: 'Obrana je organizirana, a napad ne organiziran', Antinim ulaskom Hajdukov je napad postao nova enigma za disciplinirane Engleze, a samo su ih sreća i vratar Pickford spasili od pogotka koji bi uvelike promijenio šanse za prolaz uoči druge utakmice. 

Taj Jordan Pickford je pokazao zašto je postao najskuplji britanski vratar ikada. Everton ga je kupio za 25 milijuna funti od Sunderlanda, a jedan od najimpresivnijih trenutaka na Goodisonu bio je kada je uoči početka predstavljen Sigurdsson, najnovija akvizicija vrijedna 45 milijuna eura. Kada se sada sjetim intervjua sa Slavenom Marasovićem od prije par mjeseci, te s kolikim smo ushitom primili vijest da je osiguran budžet od milijun eura za pojačanja... A, kad je još Ivan Kos dao naznaku da ovoga ljeta neće biti prodaje, gotovo da smo odmah povikali: 'Europska ligo, evo nas!'. Točno je da nije u šoldima sve, ali kada naletite na momčad koja je u pojačanja uložila 147 milijuna eura, onda su vam šanse minimalne, makar one u nogometu uvijek postoje.

Ne zaboravimo i to da su 'bijeli' startali bez tri jako bitna igrača: Lopeza, Ercega te Futacsa, kojega neće biti na duži period. Ovdje moramo dodati da je Carbonieri dobro zamijenio Španjolca, a Nižić odigrao na standardno visokoj razini. Na žalost, ovakav je dvoboj bio prevelik zalogaj za Savvasa, kojega  struka 'bijelih' jako cijeni, ali on ni fizički, ni individualnom kvalitetom ne pripada ovoj razini. Za drugi gol Evertona je dva puta pogriješio. Imao je, s druge strane, Hamza u prvom dijelu problema sa zatvaranjem lijeve strane, gdje su njega i Memollu izludili Martina i Lookman. No, Barry je puno bolje izgledao u ofenzivi, pogotovo u nastavku kada se dosta digao. 

Dužan je ostao Ohandza koji je bio potpuno zatvoren. Mogao je ovo lošije izdanje potisnuti u zaborav, kaže da je u toj 61. minuti loptu već vidio u mreži, no vratar Evertona je i ovdje bio na visini zadatka.

Naravno da nismo zaboravili ni incident, četverominutni prekid tijekom kojega smo se prepali za novu drastičnu kaznu. Torcida je bila na donjoj etaži, jako blizu terenu i dijelu protivničkih navijača. Kada je došlo do međusobnog gađanja plastičnim bocama i manjim predmetima, nekolicina je u želji za obračunom čak i prešla ogradu. Na Poljudu je teren daleko, a protivnički navijači su na suprotnoj strani. Hajdukovi navijači jednostavno se moraju iskontrolirati na terenima poput Dugopolja ili Goodisona jer 'bijeli' su već zaplesali na granici praznog stadiona, makar su prve informacije da ne bi trebalo biti opasnosti od praznih tribina za uzvrat protiv Evertona. Budimo jasni, takvo što bi bilo prava tragedija za Hajduk koji je već rasprodao Poljud i ostvario rekordnu zaradu od blizu pet milijuna kuna, čime je nadmašio dvoboj protiv milanskog Intera iz Brbićeve ere.

Zaključak iz Liverpoola jest da je bio pravi gušt sudjelovati u ovako velikoj priredbi, no minimalne su šanse da će Hajduk prvi put nakon 1985. godine i eliminacije Torina, iz Europe u direktnom srazu izbaciti klub koji dolazi iz jedne od liga petice, ali treba vjerovati, nadati se...

Vaša reakcija na temu