Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk DUPLIN OSVRT: Ohandzina demonstracija moći i visoka pobjeda ulijevaju povjerenje pred okršaj s Dinamom
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Ohandzina demonstracija moći i visoka pobjeda ulijevaju povjerenje pred okršaj s Dinamom

Bitna promjena je i da navijanje nije otvoreno skandiranjem 'igrajte, pičkice' pa je izostala i ona nelagoda koja bi se javljala u trenucima kada momčad igrom zaslužuje ovacije, a dobiva pogrde

Nakon što je Hajduk u Vinkovcima pregazio Cibaliju (0:5) glavna tema opet je - Franck Ohandza. Bio je igrač utakmice, asistent i strijelac kojega je užitak bio gledati čak i kad ne bi zabio. Odnosi se to, naravno, na njegovu majstoriju iz 9. minute, kada je prsima primio loptu pa potegao s više od 30 metara u Sigurdssonovu stilu, ali se vratar domaćih Brkić u zadnji trenutak uspio vratiti koji korak unatrag i odbiti loptu preko grede.

Teško je ocijeniti je li ljepši bio njegov prodor koji je prethodio asistenciji Caktašu, pogodak kada je topovski 'iz koljena' ljevicom poslao loptu u nebranjeni dio mreže ili onaj prije njega kada je izvrtio čuvara pa je desnicom od grede poslao preko crte. Bila je to demonstracija moći velikog majstora koji na terenu čini razliku i još jednom ponovimo da bi bila prava šteta izgubiti ga na kraju ove sezone.

Utakmicu je prelomio prvi pogodak koji je pao u 40. minuti iz prekida nakon prekršaja na Caktašu. Nabacio je Toma Bašić, a najveći dio posla odradio Nižić, koji je prevario svog čuvara pa idealno poslužio Saida, a ovaj je iz blizine poslao loptu u mrežu.

U ovakvim utakmicama je najvažnije 'otvoriti špinu', a kada je procurilo, domaćin je nestao s terena i na kraju otišao s najvećim domaćim porazom od kada je HNL-a. No, otvaranje susreta nije dalo naslutiti takav epilog, Cibalia je bila ravnopravan protivnik i stvorila dvije prilike, ali nije došla do vodstva. U oba navrata je ispao Fomitschow, ali u drugoj minuti je Lopez spasio siguran pogodak nakon udarca Kordića, da bi isti igrač deset minuta kasnije loše pucao nakon prodora Karamarka po desnoj strani.

Za Hajduk je velika stvar što se Mijo Caktaš odmah po povratku u bijeli dres upisao u strijelce, trener Kopić imao je u momčadi niz raspoloženih prvotimaca, a čak se i Fomitschow na asistenciju sjajnog Ohandze upisao u strijelce. Obećavajuća je to najava za dvoboj s Dinamom, koji je uvalio 'četvorku' Osijeku i također je, predvođen Soudanijem, otvorio drugi dio u velikom stilu, s tim da je imao uobičajeni poguranac u vidu nedosuđenog čistog jedanaesterca za domaćine u 50. minuti.

Sve oči su tijekom dvoboja bile uprte i prema tribini s Hajdukovim navijačima, gdje bilježimo ipak određene promjene u odnosu na finiš jeseni. Nije ovoga puta bilo transparenta s pticom kosom na raketi, a također ni baklje nisu letjele u teren. Bitna promjena je i da navijanje nije otvoreno skandiranjem 'igrajte, pičkice' pa je izostala i ona nelagoda koja bi se javljala u trenucima kada momčad igrom zaslužuje ovacije, a dobiva pogrde. A tako je od trenutka kada je preuzeo Željko Kopić kojemu se za dosadašnji učinak može reći jedino - kapa dolje. Navijači su, doduše, novim transparentima i porukama podsjetili kako ništa nije zaboravljeno, a izostalo je i zajedničko slavlje nakon susreta, no ukupno nam se ozračje činilo ipak bitno pozitivnijim nego u periodu od Rudeša pa do zadnjeg kola jeseni.

Dvoboj s Cibalijom će pamtiti i Michele Šego, napadač rođen 5. kolovoza 2000. godine i najmlađi igrač u rosteru prve momčadi. No, on sa svojih 17 i pol nije ni blizu nekakvim rekordima, Josip Bašić je svojedobno na gostovanju protiv Dinama debitirao sa 16 godina, šest mjeseci i 27 dana, a čak i da je zabio pogodak na asistenciju Almeide ne bi bio najmlađi strijelac u HNL-u jer je Nikola Vlašić protiv Zadra pogodio kada mu je bilo 17 godina i 29 dana (još ranije je postao najmlađi strijelac 'bijelih' u Europi).

Visoka pobjeda Hajduka nad Cibalijom nije smanjila bodovni zaostatak u odnosu na vodeći Dinamo, ali ulijeva povjerenje u mogućnosti 'bijelih' uoči međusobnog okršaja u Maksimiru. Dvije vodeće momčadi su se dva puta sastale ove sezone i oba puta su 'bijeli' bili drastično oštećeni, s tim da je neoznačeno zaleđe tri igrača 'plavih' za izjednačujući pogodak u Splitu bilo najgora od svih odluka na Hajdukovu štetu. Spominjemo to jer bi razlika na vrhu u normalnim uvjetima ipak bila manja, a ovako 'bijelima' ostaje da pokušaju u izravnom okršaju potvrditi dobru formu i pokazati da trenutno stanje na tablici nije objektivan pokazatelj razlike u kvaliteti ove dvije momčadi.

Vaša reakcija na temu