Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Pobijedite Dinamo i pustite 'Hajdučku'
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Pobijedite Dinamo i pustite 'Hajdučku'

Svakako sam želio još jednom zapljeskati najvećoj legendi domaće glazbene scene

Jedina želja nakon prvog sučeva zvižduka u utakmici Hajduka i Cibalije bila mi je da 'bijeli' sve riješe u prvom poluvremenu. Početak drugog dijela preklapao se s prvim taktovima pjesme 'Novi život se rađa' u zgradi splitskog HNK-a, što nisam želio propustiti. Vinkovčani su bili taman protivnik po mjeri da se sve zarana riješi, čak ih je i Toma Bašić već u 6. minuti načeo eurogolom iz slobodnjaka, no prema zgradi HNK uputio sam se na poluvremenu kod stanja 1:1, uz nadu da se 'bijeli' dići u nastavku i doći do očekivane pobjede.

Ni sam više ne znam na koliko sam Oliverovih koncerata bio, ali svakako sam želio još jednom zapljeskati najvećoj legendi domaće glazbene scene, uz čije pjesme smo se rodili, zaljubili, odrasli, te sada s više ili manje uspjeha pokušavamo objasniti djeci da je to ono što vrijedi.

Naša generacija imala je privilegiju slušati pjesme Zdenka Runjića u Oliverovoj izvedbi na festivalima, gledati Borisa Dvornika u ulozi šjor Bepa, plakati za Ricom u vrijeme premijerne izvedbe Smojinog Velog mista, a baš u tom duhu protekla je veličanstvena večer u HNK koju bi najbolje oslikao naslov 'šaka suza, vrića smija', gdje su u glavnim ulogama bili još Tedi, Ban i Gibo.

O Oliverovu opusu neka pričaju glazbeni kritičari, pojma nemam koliko je nagrada i gdje osvojio, ali u glazbi to i nije ni najbitnije jer ne ide u Ligu prvaka samo prvoplasirani, već suprotno: često on najprije dospije do Lige zaborava, a narod s vremenom izabere ono pravo. 'Galeb' je tako bio sedmi na festivalu, 'Cesarica' ostala bez Grand prixa, a 'Picaferaj' ni u finale nije ušao, no sve su te pjesme ostale evergreeni jednako kao i meni najdraže 'Ključ života', 'Zelenu granu s tugom žuta voća', 'Nadalina', 'Imala je lijepu rupicu na bradi', 'Skalinada', 'Malinkonija', 'Prvo pijanstvo', 'Ništa nova', 'Poeta', 'Dišperadun', 'Romanca', 'Cvit Mediterana'...

Oliver je jedan od rijetkih koji je održao obećanje i nakon velikosrpske agresije nikad više nije otišao pjevati u Srbiju. Ostao je dosljedan, iako je i tamo bio jedan od najpopularnijih pjevača. Često je spominjao da mu je čast što je otvorio pjesmu 'Moja domovina', ali niti na domoljublju nije zarađivao, nije on bio taj tip. Ostao je pjevač sunca i mora, koji ljeti uglavnom ne radi jer tada lovi ribu u Vela Luci.

Koncert povodom 50. obljetnice Županijske lige protiv raka Oliver je zaključio stihovima 'Vjeruj u ljubav, u dobru i zlu'. Usprkos teškoj borbi s opakom bolešću raspjevao je, ali i nasmijao posjetitelje, našalivši se na vlastiti račun. Otišli smo s koncerta prepuni optimizma i pozitivnog dojma.

I da, Hajduk je na kraju dobio Cibaliju lijepim pogotkom Radoševića. Sve što sada želimo je da u idućem kolu na Poljudu padne i Dinamo. A onda neka puste baš Oliverovu Hajdučku. 'Bez pinezi i rišpeta rodilo se Dite puka' - neka zaori s razglasa.

Vaša reakcija na temu