Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Terziev će odmah dobiti priliku, a Bosančić je vječno na čekanju
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Terziev će odmah dobiti priliku, a Bosančić je vječno na čekanju

Proljetni dio činio se idealnim da se mladom igraču da nekoliko utakmica u kontinuitetu i jednom zauvijek razriješi je li on pravo stopersko rješenje za Hajduk

Georgi Terziev u travnju puni 25 godina, a proljetni dio prvenstva igrat će za Hajduk. Sportski direktor Mario Branco želio je pojačanje na ovoj poziciji, prvenstveno zbog ljeta i europskih ambicija, pa ako Bugarin u sljedećoj polusezoni pokaže da je istinsko pojačanje 'bijeli' će ga Ludogorecu platiti 500.000 eura. Onako na prvu, referenca novog stopera 'bijelih' svakako je 9 nastupa za A-reprezentaciju Bugarske, a ono loše su samo tri nastupa za Ludogorec u jesenskom dijelu sezone. U kakvom je trenutno stanju, vidjet ćemo tek kad istrči na teren...

Petar Bosančić također slavi rođendan u travnju, kada puni 21 godinu. U Hajduk je kao velika nada doveden iz Solina. Nakon nekoliko odrađenih turnira s Teom Pirijom (trener U-17 momčad Al Nassra), došao je u kadete II kod Igora Tudora (ide u Galatasaray) i dalje prošao omladinsku školu 'bijelih'. Isto je godište kao Lorenco Šimić, s tim da je ljevonog. Vrlina mu je što je odličan u uređenoj igri, zna se postaviti i ima dobar pas i dugu loptu. Mana mu je što u 'neredu na terenu' nema veću brzinu za uhvatiti protivnika. Šimić je, ktome, energičniji i 'luđi', a Bosančić pravi primjer pristojnog momka koji ima sjajan odnos prema radu.

No, taj nogometni bezobrazluk često zna biti prednost, pa se prije godinu dana Bosančića gledalo kao veću perspektivu, a profitirao je - Šimić. Pisali smo već o tome, Bosančić je kao klupska perspektiva poslan da igra u Dugopolje, a onda će ga vratiti na Poljud u prvu momčad. Šimić ponajviše zbog svojih 'mušica' nije bio standardan u Hajduku II, a nisu ga vodili ni na pripreme prve momčadi (išao je Franić). No, Lorenco je ostao na Poljudu, a s obzirom da je Milović prodan, Nižić se u par navrata ozlijedio, a Bilji stalno griješio, trener Damir Burić gurnuo ga je u vatru.

Godinu dana kasnije, nakon ukupno 27 nastupa za Hajduk, taj isti Šimić, kojega lani niti jedan drugoligaš nije htio na posudbi, prodan je u Sampdoriju za 1,4 milijuna eura, a Bosančić je u istoj, ako ne i goroj poziciji od one u kojoj se nalazio. Nakon promjena u klubu Hajduk je ljetos doveo Marka Ćosića, poslije čega je Bosančić otišao na novu posudbu. Ovoga puta u Sesvete, odakle ga je Hajduk opet vratio tijekom zimske stanke.

Danas je stanje takvo da je Zoran Nižić na stoperu neupitan, a još je i kapetan momčadi. Mjesto do njega će zauzeti Bugarin Terziev, a treća opcija je, ako je suditi po pripremama, Ćosić. Tu je još vrijedni Ardian Ismajli, koji će krpiti rupu i na beku, a i Jeffersona se često vraća na stopera.

S koje, dakle, pozicije sada starta Bosančić? Raritet je što je nastupio za prvu momčad Hajduka još u travnju 2015. kada su 'bijeli' sa 2:0 pobijedili Slaven Belupo u Koprivnici. Trener je bio Hari Vukas, a Bosančić po svim izvješćima odličan, no to mu je sve do sada, dvije godine kasnije, ostao jedini nastup. Nikad više nije dobio priliku.

Proljetni dio tekuće sezone činio se idealnim da se mladom igraču da nekoliko utakmica u kontinuitetu i jednom zauvijek razriješi je li on pravo stopersko rješenje za Hajduk. Ovako će se to isto vrijeme potrošiti da se da prilika Bugarinu. A razlika je u tome što ako se Terziev iskaže valja platiti 500.000 eura (za posuđenog Ćosića 250.000), dok bi ulaganje u razvoj mladog domaćeg stopera klubu u perspektivi trebalo donijeti i određenu zaradu (Šimić je dobar primjer). Povijest je pokazala da se tržišno Hajduku uvijek najbolje isplate domaći igrači.

I još nešto: nije ovo priča o domaćim igračima i igračima sa strane. Neka nama stranaca, ako će biti prava pojačanja. Uvijek smo za to da igraju najbolji, ali nekakva strategija uvođenja mladih talenata u prvu momčad mora postojati.

     

       

Vaša reakcija na temu