Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak DUPLIN OSVRT: Torcida je nakon Lokomotive zaslužila čestitke, a ne prazan Sjever
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Torcida je nakon Lokomotive zaslužila čestitke, a ne prazan Sjever

Kako je to kad u Močvari zaprijetiš Dinamu, polako se uvjerava i Rijeka

Hajduk je nakon utakmice s Lokomotivom kažnjen praznim Sjeverom za sljedeću utakmicu s Interom, što je za svakoga tko je tih 90 minuta bio na Poljudu bila šokantna odluka i zaključak nakon utakmice prije je mogao biti da Torcida zaslužuje čestitke nego kaznu.

Dakako da smo svjesni i određenih problema, Hajdukovi navijači bi definitivno za sva vremena trebali prestati bacati baklje prema terenu, makar samo njihovo paljenje ne smatram problematičnim. Pogotovo kada je u duhu koreografije i nitko nema poriv da je baci na travnjak i tako prekine igru.

A sve se to baš dogodilo protiv Lokomotive, gdje je delegat Lino Roša iz Vodnjana evidentirao:

- U 25. minuti je zapaljeno do desetak baklji s gorenjem unutar publike sjeverne tribine, u gorenju oko 6 minuta u bojama crven, bijeli i plavi, a stvorena je poveća dimna zavjesa koja nije ometala tijek igre.

Naravno, svi mi koji smo bili na utakmici, znamo da je to bilo u bojama hrvatske zastave i da je tako odana počast Vukovaru. To nije bilo sve, što se baklji tiče:

U 53. minuti ponovo je upaljena jedna baklja u gorenju od 1 minute, dok je u 55. minuti ponovno upaljeno cca, desetak baklji, te je ponovo stvorena poveća dimna zavjesa u trajanju od 7 minuta.

Dodajmo ovome, dakle, da ovoga puta baklje nisu letjele prema terenu i nije prekidana igra.

Zašto je onda Hajduk kažnjen praznim Sjeverom? Najviše zbog skandiranja 'Mamiću cigane, čakija ti ne gine', ali čak i za to je delegat napisao 'sva skandiranja su bila u dva do tri refrena'.

Hajduk je recidivist, ali je li zaslužio ovako strogu kaznu nakon Lokomotive? Pa naravno da nije, ovo je ipak svojevrsni presedan, koji će imati posljedice u nastavku prvenstva.

HNL je sam od sebe već kažnjen igranjem pred praznim tribinama, gdje jedino Hajduk ima pravi nogometni dekor, a donekle ga još mogu stvoriti Rijeka i Osijek. Ova kazna je i upozorenje pred dvoboj s Interom, gdje je za očekivati da se Torcida preseli na Istok, ali ne i da odustane od svojih rituala, koreografija i skandiranja. A eventualna kazna za tu utakmicu odnosit će se na derbi Hajduk - Dinamo, što svakako treba imati na umu...

Kako je to kad u Močvari zaprijetiš Dinamu, polako se uvjerava i Rijeka. Franko Andrijašević je nakon utakmice sa Slaven Belupom dobio crveni karton jer je rekao suigraču 'ostavi smrada jednog na miru', a što se odnosilo na suca Burila.

Disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić mu je 'rebnuo' tri utakmice kazne, pa će ponajbolji igrač Kekove momčadi preskočiti i dvoboj Dinamo - Rijeka. Pavličić Bekić se, dakako, samo držao pravilnika, gdje je za 'smrade jedan' to primjerena kazna. Ali tko će kazniti Burila kada brže-bolje odsvira kraj nakon predviđene tri minute nadoknade, iako je Belupov trener Kopić u nadoknadi izvršio čak dvije izmjene. Tko će kazniti suca Frkovića jer je nepotrebno produžio utakmicu Dinamo - Istra za čak 6 minuta, te izmislio penal za momčad Zdravka Mamića?

Nakon razgovora s Pavličićem Bekićem ne mogu reći da on nije postupio po propisima, ali dok delegati broje baklje, a disciplinci kažnjavaju, dotle se suci i kontrolori rugaju sa čitavom nogometnom javnošću i čim zaškripi, disciplinirano u stroju staju u službu jednog nogometnog gazde i jednog kluba.

I još nešto: ako je cijela Rujevica čula hukanje u susretu Rijeka - Hajduk, a delegat Bebić to nije htio zapisati, amnestira li to Rijeku i Bebića od kazne? Za sada - da. 

Vaša reakcija na temu