ECA: Naša preporuka je da budu tri europska natjecanja, to bi trebalo biti potvrđeno u prosincu

ECA: Naša preporuka je da budu tri europska natjecanja, to bi trebalo biti potvrđeno u prosincu

Bila je dobra odluka da dođemo ovdje - rekao je Michele Centenaro

Dva dana predstavnici 160 klubova diljem Europe našli su se u Splitu kako bi raspravili aktualne nogometne teme. Na skupštini Europskog udruženja klubova (ECA) raspravljalo se o formatu europskih natjecanja, a važna stavka bila je uvođenje video tehnologije na europsku scenu. Kako bi manji klubovi mogli konkurirati, odnosno kako bi bili u poziciji da se oni natječu više od jednog pretkola, razmišlja se o uvođenju trećeg europskog natjecanja, uz Ligu prvaka i Europsku ligu. Osim Hajduka, na skupštini su od hrvatskih klubova sudjelovali predstavnici Dinama i Rijeke.

- Ulazimo u zadnje detalje razgovora o razvoju europskog nogometa u sljedećim godinama. Liga prvaka neće se mijenjati, ali što se tiče manjih klubova sigurno će biti promjena. Sve je veća razlika u novcu između vodećih klubova i onih iz manjih liga. Imamo različite opcije, razmišljali smo o proširenju Europske lige na 64 momčadi. Naša preporuka je da budu tri europska natjecanja, to bi trebalo biti potvrđeno u prosincu. Jedna od važnih stvari bit će kako dogovoriti sistem kvalifikacija za novo natjecanje. Ima još detalja za riješiti, ali u ovom formatu bilo bi dosta novih momčadi - najavio je predstavnik Legije iz Varšave Dariusz Midouski.

Čelni čovjek ECA-e je predsjednik Juventusa Andrea Agnelli koji je na tu dužnost imenovan 5. rujna prošle godine u Ženevi. Agnelli je najavio uvođenje VAR-a u dva europska natjecanja. 

- Nadamo se da ćemo ih iduće godine uvesti u Europsku ligu i Ligu prvaka. Gledam brojke, po tome smo zadovoljni. Jasno je da treba vremena da se stvari dovedu do perfekcije - rekao je čelni čovjek Juventusa, a zatim se dotakao Marija Mandžukića

- Mario je odličan čovjek, volim ga. Velike čestitke zaslužili su hrvatski nogometaši s obzirom na postignuće u Rusiji. Imate odlične sportaše u svim sportovima.

Kakvi se problemi javljaju kod transfera igrača?

- To je kompleksno pitanje, prijelazak igrača u drugi klub nije problem, ali postoji cijeli niz ljudi uključenih u taj proces. Ima dosta aspekata. Internacionalni kalendar je postavljen već sada. Sigurno da postoji prostor da se neke stvari promijene. U Engleskoj se odigraju 53 utakmice, u Njemačkoj 43, deset utakmica je puno. Igrači nisu mašine, njima treba odmor - zaključio je Agnelli, a onda je predstavnika Reala, Pedra Lopeza Jimeneza sustiglo pitanje o Luki Modriću. 

Nadam se da će Modrić osvojiti Zlatnu loptu. Jako je dobar igrač, najbolji kojeg možete naći. Važan je dio Reala, on je graditelj naše igre i nadam se da će tako biti i u iduće dvije godine.

Za kraj je tajnik ECA-e Michele Centenaro podvukao:

- Volimo Split, svi su oduševljeni. Lijepo mjesto, dobra hrana, uživali smo u ribi. Bila je dobra odluka da dođemo ovdje.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare