Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA FILIPA STELIANOA: Tražili su ga iz Maksimira, zadovoljio je u Juventusu, ali do reprezentacije je dogurao preko Dinama Bukurešt

PRIČA FILIPA STELIANOA: Tražili su ga iz Maksimira, zadovoljio je u Juventusu, ali do reprezentacije je dogurao preko Dinama Bukurešt

Ove je zime za njega bio zainteresiran Qarabag, no na koncu ipak dolazi u Hajduk

Buzau je grad u jugoistočnoj Rumunjskoj. Broji oko 130.000 žitelja, a prije nepune 24 godine tamo je rođen Steliano Filip. Prve nogometne korake napravio je u Temišvaru, u LPS Banatul školi nogometa. Na samom nogometnom početku igrao je na krilu, da bi se s protokom vremena 'spustio' na lijevog beka. Kada je imao 17 godina odlučio je otići iz Temišvara. Iako ga je Poli želio ostaviti u Temišvaru, Steliano je odlučio otići u Maramures Baia Mare, klub koji je osnovan godinu dana prije njegova dolaska, a ugasio se godinu dana nakon njegova odlaska. Igrajući za Maramures, koji je igrao u drugom rangu rumunjskog nogometa, skrenuo je pažnju na sebe. Odigrao je 16 susreta, zabio dva pogotka te zabilježio šest asistencija. 

Tada je bio u fokusu zanimanja nekoliko klubova; tražio ga je zagrebački Dinamo, Getafe, a ozbiljan je bio i Juventus. Steliano je proveo nekoliko dana u Torinu gdje je zadovoljio, no na koncu je iznos odštete povećan, što se Talijanima nije svidjelo, te se Steliano vratio u Rumunjsku.

Na koncu je završio u Dinamu, ali ne zagrebačkom, već onom iz Bukurešta koji je za njega platio 100.000 eura. Za svoju novu momčad debitirao je 26. kolovoza, u domaćoj pobjedi protiv Petrolula odigrao je posljednjih 15 minuta. Te je sezone ukupnio skupio 19 nastupa, a upisao je tri asistencije. 

Sljedeće sezone odigrao je 26 susreta u kojima je ubilježio jednu asistenciju. U sezoni 2014/15 odigrao je 27 susreta, zabio je pogodak u polufinalu Kupa, a imao je i dvije asistencije. U studenom 2015. debitirao je za seniorsku reprezentaciju Rumunjske. Prošao je sve selekcije Rumunjske, a debi među seniorima ubilježio je 17. studenog u prijateljskom susretu s Italijom u Bologni. U igru je ušao u 83. minuti kada je zamijenio Razvana Rata

U sezoni 2015/16 odigrao je 30 susreta za Dinamo, postigao je dva pogotka i tome dodao još dvije asistencije. Prošle sezone odigrao je najveći broj susreta u sezoni, 38; zabio je dva pogotka i tri puta asistirao. 

Proteklog ljeta bio je na korak od odlaska u kijevski Dinamo koji je ponudio 800.000 eura odštete. No, predsjednik Dinama Ionut Negoita tražio je milijun i pol, te su se Kijevljani 'ohladili'. Imao je kombinacija i za odlazak u Tursku, no na koncu je ostao u Dinamu koji ga je nagradio povišicom. Do proteklog ljeta igrao je za 4500 eura mjesečno, da bi mu predsjednik podigao ugovor na 10.000 eura. Postao je tako drugi najplaćeniji igrač u momčadi, samo je slovački napadač Adam Nemec imao više (11.000).

Ove je sezone odigrao 21 susret, no puno je više prašine podigao 'igrama' izvan terena. Nakon kup susreta igranog 26. listopada u gostima kod Bacaua (Dinamo je pobijedio 1:0), Steliano je s još nekoliko igrača odlučio izaći u noćni život, na koncu je buru podignula činjenica da se u hotel vratio teturajući u pet sati ujutro. Steliano je kasnije u svojoj obrani kazao kako mu je prijatelj slavio rođendan, te smatra kako nema ništa loše u tome da je izašao u noćni život.

Ove je zime za njega bio zainteresiran Qarabag, no na koncu je ipak završio u Hajduku. Nakon šest godina Dinama odlazi u Hajduk. Iz Bukurešta u Split. Novi početak...

Vaša reakcija na temu