Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com Gdje prestaje Močvara, počinje nogomet: Evo zašto navijač Hajduka treba doći na utakmicu s Varteksom!

Gdje prestaje Močvara, počinje nogomet: Evo zašto navijač Hajduka treba doći na utakmicu s Varteksom!

Hajduk, udruga Naš Hajduk i Torcida naši su uzori, gotovo da bih rekao da ih želimo kopirati u svemu, jer taj put garantira uspjeh - kaže dopredsjednik Varteksa

Varteks i Hajduk veže prijateljstvo zbog sličnog modela upravljanja; oba su, naime, socios klubovi gdje su članovi ti koji čine esenciju kluba i koji biraju Upravu ili Nadzorni odbor. Model je to koji odlično funkcionira u Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu i još nekoliko europskih zemalja, a njegovu vrijednost prepoznala su i UEFA i FIFA. Naime, krovne nogometne organizacije ovaj model zagovaraju kao najispravniji u kontekstu velike komercijalizacije nogometa koja navijača svodi na običnog konzumenta, na čiji se povećani angažman gleda kao na smetnju. Upravo taj veći angažman navijača glavni je nazivnik koji povezuje Varteks i Hajduk.

Dok je Hajduk financijski ozdravio i nalazi se na zdravim temeljima, Varteksu je potrebna financijska pomoć šire nogometne javnosti, a prvenstveno svojih sportskih prijatelja iz Splita. Potrebni iznos nije veliki, uz nešto veći dolazak Hajdukovih navijača na sutrašnju prijateljsku utakmicu (nedjelja, 13h) njihovi financijski problemi bili bi praktički riješeni.

Klub je to koji se natječe u 3. HNL ligi Istok i koji naglasak stavlja na svoju nogometnu školu u kojoj trenira preko 150 djece. Najjednostavniji način za pomoći je dolazak na sutrašnju utakmicu na Poljudu gdje će biti omogućene donacije, učlanjenje i kupovina Varteksovih artikala. 


O ambicijama Varteksa govori Neven Medved, dopredsjednik kluba...

Sredinom rujna 2017. pokrenuli ste crowdfunding kampanju  s ciljem prikupljanja sredstava. Kako ste zadovoljni odazivom i koji iznos je još potrebno skupiti? 

- Obzirom da taj model financiranja još nije dovoljno poznat u našem podneblju, sretni smo što smo među prvima pristupili istom. Nismo stavili neki poseban cilj, nama je najbitnije da naši fanovi kojih ima širom zemlje, ali i Europe mogu pomoći svom klubu na najjednostavniji način, putem internetskih načina uplata. Zadovoljni smo početkom kampanje, no kako ona nema neki krajnji cilj i rok, sretni smo što raste iz mjeseca u mjesec, te što se mnogi odlučuju na mjesečne pretplate, koja nam u konačnici znače stabilan iznos financiranja kluba.

Nadate li se da će i splitska publika prepoznati simboliku sutrašnjeg susreta i doći u što većem broju? 

- Vjerujem da se publika zaželjela nogometa, vjerujem da žele vidjeti svoj Hajduk, ali i konačno upoznati to malo čuda sa sjeverozapada Hrvatske. Dobili smo velik broj poruka potpore iz Splita i okolice, te nam to daje za pravo da očekujemo ono neočekivano u domaćem nogometu; velik broj navijača dvaju klubova na istoj tribini, navijanje i bodrenje nogometaša oba kluba i pljesak na otvorenoj sceni za svaki dobar potez. Uostalom, to je ono za što se borimo, mi sa sjevera i vi s juga, za drugačiji i sretniji nogomet.

Ima hajdukovaca koji su učlanjivanjem u Varteks dali podršku varaždinskom klubu. Kolika je članarina i kako se može učlaniti? 

- Iskreno nas veseli svaki novi upit za učlanjivanjem od fanova Hajduka, a članom može postati svatko tko uplati 150 kuna članarine, što može učiniti već na sutrašnjoj utakmici podno tribine, uplatom na žiro račun kluba ili putem stranice www.supportvarteks.com. Sve informacije mogu se naći i na službenim stranicama kluba, kao i dobiti putem upita u inbox Facebook stranice.

Koje su sve prepreke s kojima se susrećete u radu zbog kojih niste u mogućnosti zatvoriti budžet za tekuću sezonu?

- Najveći problem je sistem financiranja lokalne zajednice, koja u našem kraju nije baš naklonjena sportu. Gospodarstvo našeg kraja je uglavnom niskoprofitabilno, pa je teško doprijeti do sponzora. Dovoljno o tome govori činjenica da je sport grada Varaždina od 22 prvoligaška kluba u raznim sportovima spao tek na nekolicinu, koji se financiraju većim djelom izvorima sportskih entuzijasta. 

Jedini ste klub sa sjevera Hrvatske koji je podržao Hajduk nakon neodigranog derbija 2014.?

- Siguran sam da nismo jedini, ali smo jedini koji je Hajduk javno podržao. U našem kraju, kao i u većem dijelu Hrvatske, kipti nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja u nogometu, pogotovo među malim klubovima, no oni se ne usude javno izjašnjavati kako ne bi trpjeli određene posljedice. Nama je odmah bilo jasno da moramo podržati borbu za pošten i transparentan sport, te nismo niti trenutka dvojili treba li pružiti podršku Hajduku. Na kraju, prepoznali smo se u problemima Hajduka, jer mi se s istima susrećemo u svom radu, samo možda u nešto manjem intenzitetu nego je to na prvoligaškim terenima.


Kako ste zadovoljni suradnjom s Hajdukom i u čemu se konkretno očituje pomoć s Poljuda?

- Suradnja je izvrsna, slobodno mogu reći, svakim danom sve bolje. Nama je najveća pomoć javna podrška koju nam Hajduk iskazuje i jedna potvrda da smo na ispravnom putu kao sportski kolektiv. Gostovanje Hajduka prije tri godine na našem skromnom igralištu dalo nam je jedan veliki impuls u svakom pogledu, kojim smo vrlo brzo napredovali rang više, u 4. Međužupanijsku ligu. Danas smo novopečeni trećeligaš, a sutrašnja utakmica dat će nam, siguran sam, vjetar u leđa ka sigurnom statusu u ligi, te novi zamah u daljnjem napretku u viši rang domaćeg nogometa.

Mislite li da je zahvaljujući Našem Hajduku i Varteksu otvoren put i drugim navijačkim skupina da na ovaj način sudjeluju u razvoju i životu svojih klubova?

- Apsolutno, mislim da smo mi dobar primjer da socios model funkcionira, kako na najvišoj razini, tako i u razini županijskog i lokalnog nogometa. Ta povezanost između navijača, članova uprave, igrača i prijatelja kluba je neusporediva s klubovima koji funkcioniraju po standardnim modelima, gdje se klubovi financiraju kroz dotacije gradova i županija. Oni novac uzimaju zdravo za gotovo, dok mi zaista cijenimo svaku kunu. Pri tome ne treba smetnuti s uma prijateljstvo i druženje koje se stječe u tom obliku upravljanja. Na kraju krajeva, klub bez navijača nije klub, a nogomet bez publike nema nekog smisla.

Koliko vam znači ovaj način izražavanja podrške Hajduka, udruge Naš Hajduk i Hajdukovih navijača?

- Neprocjenjivo iskustvo, još se malo tražimo u svemu, nismo stigli upoznati sve drage ljude koji nas podržavaju i svakom stisnuti ruku u znak zahvale, ali s obzirom na to da je ovo tek početak velikog prijateljstva, vjerujem da će biti prilike. Hajduk, udruga Naš Hajduk i Torcida naši su uzori, gotovo da bih rekao da ih želimo kopirati u svemu, jer taj put garantira uspjeh. Mislim da je to dovoljan znak koliko uistinu cijenimo Hajduk i ljude oko njega - zaključio je Medved.

Na kraju kažimo da će se na istočnom dijelu (kod galeba) nalaziti infopult Odjela za članstvo Hajduka na kojem će se moći učlaniti i u Varteks. U Fan shopu će se moći kupiti dres Varteksa i razni rekviziti, sve od 20 do 200 kuna, dok se dres s vlastitim imenom na leđima  može naručiti upitom u inbox ili na klupski mail). A na otvorenim ulazima na istoku umjesto prodaje karata moći ćete donirati proizvoljni iznos. 

Vaša reakcija na temu