Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Goran Filipović: Ostao je gorak okus za povijesnom prilikom koju smo imali

Goran Filipović: Ostao je gorak okus za povijesnom prilikom koju smo imali

Splićanin je bio prvi playmaker U19 košarkaške reprezentacije koja je osvojila svjetsko srebro, a bila je nadomak zlatu

Hrvatska košarkaška U19 reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na SP održanom u Grčkoj. Ne samo da je osvojila srebro nego je sve do posljednje četiri sekunde imala zlato u rukama, Luka Božić je mogao ubačajem iz slobodnog bacanja donijeti veliko slavlje protiv favoriziranih Amerikanaca, ali lopta je iskliznula iz obruča pa su u produžecima naši mladići poraženi.

Kakav bi to uspjeh bio da u njemu velike zasluge nemaju i dva Splićana. Izbornik Ante Nazor je od okrnjene reprezentacije za koju nisu mogli nastupiti trojica ponajboljih igrača, stvorio momčad vrijednu srebrne medalje, a playmaker  KK Splita Goran Filipović je dirigirao igrom naše reprezentacije.

A početak prvenstva nije bio obećavajuć, naši reprezentativci su uvjerljivo poraženi od SAD-a...

- Nadali smo se, vjerovali i čekali smo upravo dan kad ćemo ih ponovno sresti. Znali smo da se to može dogoditi samo u finalu i bio nam je jasno što trebamo napraviti da izborimo revanš - dobiti sve utakmice do finala - započeo je Filipović pa nastavio:

- Prvu utakmicu su nas jako iznenadili zonskim presingom preko cijelog terena, igrali su ga cijelu utakmicu nakon svakog postignutog koša. Znali smo da ako ih svedemo na 5 na 5 igru da će to biti potpuno druga utakmica i kako možemo doći u poziciju da pobijedimo.

Međutim, upravo za pobjedu je nedostajalo jedno ubačeno slobodno bacanje...

- Definitivno je ostao gorak okus za povijesnom šansom koju smo imali. Baš iz razloga što nas je jako malo dijelilo do toga, ali dali smo sve od sebe, igrali pametno zrelo i koncentrirano, upravo onako kako je trener inzistirao. To sve momke čini sretnim i ponosnim - smatra Filipović.

U momčadi je nedostajao jedan od ponajboljih igrača svijeta Dragan Bender, a još su bili ozlijeđeni su Toni Žižić i Lovre Mazalin.

- Naravno da je Bender nedostajao. Sigurno bi nam dao veliku dozu sigurnosti u reketu, kako u obrani tako i napadu. Imali bi igrača više u rotaciji, a u napadu bi bilo više mogućnosti kreacije, možda i više 'lakih' koševa. Međutim, moram reći kako smo nedostatak pojedinaca nadoknadili kroz našu timsku igru i zajedništvo. Kako je prvenstvo odmicalo bili smo uigraniji, svatko je svakome više pomogao u obrani i time smo dokazali kako je sama igra i tim temelj uspjeha momčadi na Svjetskom prvenstvu.

Filipović je imao veliku minutažu i ulogu prvog playmakera u momčadi...

- Nekim utakmicama sam više zadovoljan, nekim manje. Sigurno je da će mi ovo donijeti dozu sigurnosti i iskustva koje je jako bitno za moju poziciju u nadolazećoj sezoni. Ima tu stvari na kojima se mora raditi i popraviti i to san voljan činiti - rekao je Filipović

Nakon uspjeha reprezentacijom, vraća se na Gripe, hoćemo li ga i sljedeće sezone gledati u dresu 'žutih'?

- Iskreno, više sam se koncentrirao na ovo prvenstvo nego na klub u ovih mjesec dana. Čujem se sa suigračima u klubu i prijateljima i znam otprilike kakva je situacija na Gripama...

Vaša reakcija na temu