Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvatska je tri puta igrala protiv Portugala i sva tri puta izgubila

Hrvatska je tri puta igrala protiv Portugala i sva tri puta izgubila

Cristiano Ronaldo je rekorder portugalske reprezentacije i po broju pogodaka i po broju nastupa

Hrvatska će u subotu od 21 sat igrati protiv Portugala utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. U petom nastupu na Euru, 'vatreni' će treći put igrati susret eliminacijske faze smotre najboljih momčadi Starog kontinenta, a nijednom naša reprezentacija nije slavila u tom dijelu natjecanja. Podsjetimo, 1996. u Engleskoj Hrvatska je u četvrtfinalu poražena od Njemačke, dok je 2008. u Austriji kobna bila Turska.

Sada će treći pokušaj 'vatreni' imati protiv Portugala. Momčad sa samog zapada Europe ni po čemu ne odgovara našoj reprezentaciji. U tri međusobna dvoboja, Hrvatska je upisala sva tri poraza i to bez da je zabila ijedan pogodak. Jedan od ta tri susreta je bio službeni, na Euru 1996. Portugal je slavio sa 3:0, a u preostala dva prijateljska dvoboja, 2005. i 2013., bilo je 2:0 i 1:0. Zanimljivo, taj dvoboj odigran prije 11 godina, igrali su kapetani Darijo Srna i Cristiano Ronaldo.

Upravo Cristiano Ronaldo, jedan od najboljih svjetskih nogometaša, apsolutni je rekorder portugalske reprezentacije i po broju pogodaka i po broju nastupa. Portugalci se nadaju kako će ih on voditi do prve titule na jednom od velikih natjecanja. Naime, iako kroz povijest Portugal slovi za jednu od najnogometnijih nacija svijeta, mogu se pohvaliti tek sa šest nastupa na svjetskim prvenstvima, dakle dva više od Hrvatske, te isto toliko europskih prvenstava.

Iako današnja momčad Portugala ima megapopularnog Ronalda, ona ne vrvi, kao nekada, zvijezdama svjetskog nogometa. Primjerice, 2004. Euro se održavao upravo u Portugalu, a oni su osvojili drugo mjesto što im je najveći doseg u povijesti. Međutim, Portugalci su to smatrali neuspjehom, uz to što su bili domaćini, te u finalu igrali protiv Grčke, imali su momčad satkanu od stožernih igrača najboljih svjetskih momčadi, a nekoliko mjeseci ranije njihov Porto je osvojio Ligu prvaka. Tu generaciju je s klupe vodio nekadašnji prvak svijeta Felipe Scolari (Brazil 2002.), a igrali su Figo, Ronaldo, Rui Costa, Nuno Gomes, Deco, Carvalho...

Danas je situacija nešto drugačija, osim Ronalda i Pepea, članova Reala, ostali igrači ne mogu se pohvaliti da su članovi najvećih europskih momčadi u ovom trenutku. Tu je još sada već veteran Carvalho, uvijek opasna krila Nani i Quaresma, na golu je Rui Patricio, a u veznom redu Moutinho, imena koja nešto znače na prostoru Starog kontinenta.

Njihov dosadašnji nastup na Euru nije bio bajan. Do posljednje sekunde grupne faze su strepili za plasman u drugi krug natjecanja, da bi na koncu kao jedna od najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije došli do drugog kruga.

Bilo kako bilo, Hrvatska je na papiru, pa i na kladionicama, favorit ovog susreta. Međutim, na suprotnoj strani stoji Cristiano Ronaldo, pa koja to onda momčad svijeta može sa sigurnošću kazati da joj je prolaz u sljedeći krug natjecanja zajamčen?

Vaša reakcija na temu