Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić INTERVJU Jasmin Huljaj: Financijska situacija je stabilna, a razvojni kredit bi nam pomogao u daljnjem napretku

INTERVJU Jasmin Huljaj: Financijska situacija je stabilna, a razvojni kredit bi nam pomogao u daljnjem napretku

Sljedeća godina je legitimni napad na naslov prvaka

Predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj prije nešto više od 90 dana predstavljen je kao novi čelnik kluba. Huljaj je stoga točno na svoj rođendan iznio svoje viđenje svega onoga što je prošao u proteklo vrijeme mandata.

- Evo prošlo je 90-ak dana. Došao sam iz korporativnog, visoko uređenog sustava, bez velike pripreme sjeo u vruću stolicu. Odmah sam se bacio u vatru, riješio dnevne probleme, upoznao se sa situacijom u klubu. Nakon 90 dana nisam imao vremena u miru sjesti i razmisliti, ali uobličio sam u izvješće koje ću poslati NO i vlasnicima.
Napravljen je veliki pomak u odnosu na Hajduk prije 4 godine, stabilni smo, riješili dubioze, imamo zdravu osnovu i sad smo na prekretnici da krenemo u dugoročno upravljanje. Ono što nedostaje je upravljački sustav, što tko radi, i tu ima jako puno prostora za unaprjeđenje, planiranja, kontrolu budžeta, realizaciju svih segmenata. Jedan od ciljeva je kvalitetnija organizacija, izgradnja sustava. Hajduk u odnosu na druge ima izgrađen sustav u odnosu na hrvatske prilike, ali može napraviti još puno bolji iskorak. Klub počiva na herojima, koji ga vole i hvataju se svakog posla koji vide. Najveća vrijednost su zaposlenici koji rade ovaj posao iz ljubavi, jer se radi sedam dana u tjednu, cijelu godinu i njihova plaća nije dovoljna, motivacija im je ljubav prema klubu. Sad je došlo vrijeme da se postavi sustav, da se ozbiljnije implementira informatika.

Kakva je situacija s financijama?

- Očistili smo puno dubioza, danas je situacija stabilna. Moramo reći da troškove koji su rasli znatno u zadnje dvije godine nisu pratili istovremeni prihodi, i oni su isplaćivani iz transfera igrača. Da bismo funkcionirali i razmišljali dugoročno, moramo imati dugoročne izvore prihoda. Mi Akademiju i stadion pokrivamo iz prodaja igrača i to nije dugoročno prihvatljivo. Morat ćemo se pozabaviti troškovima koje treba dovesti na prihvatljive okvire.

U svom uvodnom izlaganju govorili ste i o strategiji te sportskom segmentu...

- Strateški okvir daje okvir za budućnost, za kvalitetan strateški plan za sve segmente poslovanja. Sada sam se uglavnom morao baviti prvom momčadi, Akademiji ću se više posvetiti ubuduće. Vidljivo je da se može unaprijediti suradnja između svih momčadi i na tome smo počeli raditi... Tri su glavne poruke, nastaviti razvijati sustav, naći dugoročne izvore financiranja, kako ne bismo bili prisiljeni prerano prodavati igrače i riješiti dugoročne investicije u stadion u suradnji s Gradom, kako ne bismo dodatno teretili klub.

Možete li detaljnije pojasniti rast troškova koje prihodi nisu mogli pratiti?

- Operativni prihodi su rasli za 4 milijuna kuna, a troškovi za 30 milijuna, od čega se na prvu i drugu momčad odnosi 18.7 milijuna, pet na Akademiju i 2 milijuna na ostali nesportski dio, radnu zajednicu, servis... Grube su projekcije, ali morali bi smanjiti troškove poslovanja za 15 milijuna kuna. Ovaj mjesec radimo budžet za narednu godinu i da postignemo uštede, moramo smanjiti 15 milijuna kuna troškova, povećati prihod za 5 milijuna, a da ostalih 60 milijuna ostvarimo kroz prodaju igrača i dugoročno financiranje. Nivo likvidnosti bi bio na razini pozitivne nule. Godina 2019. bi trebala biti na nivou 80 milijuna kuna, koliko smo imali i 2016. godine (81 milijun kuna). Nismo još pokrenuli razgovore, ali da bi Hajduk bio održiv, trebali bismo imati 40 do 50 milijuna kuna kredita. Ovo nije kredit za krpanje rupa, nego prelazimo iz kriznog u razvojno upravljanje. Ovaj kredit je za financiranje razvojnih projekata, investicija. U protivnom ćemo ostati na sadašnjoj situaciji. Slikovito rečeno, kada sadite voćnjak, nećete uživati u njegovim plodovima odmah, nego kad sazre. Za to vrijeme dignete razvojni kredit koji vratite kad plodovi sazru i zaradite na njemu. Dakle, nećemo više prodavati zelene plodove. Vidjet ćemo što kaže Grad, postoje banke koje su partneri, koje su specijalizirane za sportske klubove. Vjerujem da ćemo se dogovoriti koji je najbolji put i to je najpovoljnije za klub. Po meni, bez kredita od 40 do 50 milijuna kuna, bit ćemo prisiljeni prodavati igrače da pokrijemo taj 'gap' u priljevu novca i teško ćemo biti konkurenti s ostalima u ligi. Imamo riješenu kratkoročnu likvidnost, nemamo rizik do proljeća, ali volio bih to riješiti do proljeća. Nismo ugroženi ako ne dobijemo kredit, mi ćemo biti na istom nivou, forsirati naše mlade igrače. No, bez kredita ih moramo ranije prodavati i gubiti buduću dobit.

Kako je moguće da nakon ogromnog priljeva u zadnje dvije godine Hajduk nema novca?

- Hajduk se bitno razlikuje danas od ranije, otplatili smo dugove, servisiramo dobavljače, investirano je u klub. Razvojni troškovi su puno veći nego ranije, puno sredstava je uloženo kvalitetno i dugoročno, u stadion, Akademiju, stare dugove, u rast troškova. Troškovi su narasli za 30 milijuna na nivou godine i sad kada to uzmete u dvije do tri godine, to vam je 100 milijuna.

Jeste li naišli na ikakve dubioze koje bi se reflektirale na poslovanje?


- Nisam našao bilo kakvu dubiozu koja bi se reflektirala na dugoročno poslovanje. Nema kostura iz ormara. Ne bi komentirao poteze iz prošlosti jer teško je komentirati što je dobro, a što nije dobro. U ovih 90 dana nisam naišao na nijednu dubiozu.

Koliko košta prva momčad?

- Prva momčad je naš najvažniji segment i najveći dio troškova se odnosi na nju. To je naša realnost, oni su najveći rashod. Mi radimo sad analizu troškova tako da ćemo sve troškove smanjiti maksimalno i maksimalno zaštititi prvu momčad da budemo što konkurentniji. U ovom trenutku je teško reći kolike će biti uštede na prvoj momčadi. Bit će ušteda od troškova putovanja, svih mogućih troškova da ih optimiziramo, a kroz politiku plaća i transfera neke ćemo stvari bolje planirati.

Koliko ćete smanjiti najveći ugovor za igrače?

- Konkurencija na žalost diktira cijene, ali Hajduk će u mjesec do dva propisati politiku plaća i transfera i koliko će iznositi maksimalni ugovori. Definitivno ćemo se svesti na realnost Hajduka. Situacija je takva kakva je, trebat će par prijelaznih rokova da bi se sve svelo u okvire standarda. Jednako će biti i za B i za juniore, kadete i druge. Jednostavno ćemo pokušati optimizirati sve segmente poslovanja, ne samo plaće jer su one samo jedan dio. Sve se može optimizirati kada se uđe kvalitetno u sve strukture.

Takva financijska politika će promijeniti i način gradnje momčadi...

- Nama je cilj dati priliku igračima iz Akademije i tu je dio rasta troškova. Puno je ugovora s igračima, mali su ugovori, ali puno je igrača. Imamo veliki broj igrača od '98. do '00. godišta koji dolaze na vrata prve momčadi i oni će biti izvor popuna. Dva do tri bi morali po generaciji isplivati u seniorima. Mi u budućnosti ne bismo trebali dovoditi popune, nego dati priliku našim igračima. Za to treba jako dobra suradnja između svih kategorija momčadi, jer im treba dati priliku. Ne očekujemo puno kupnje izvana, osim na pozicijama na kojima nemamo kvalitetu u Akademiji.

Možete li razriješiti dilemu oko (ne)mogućnosti kupnje skupljih igrača na početku prošlog prijelaznog roka?

- Kad sam došao u klub, dočekala me takva situacija u financijama da je jedina moguća moja odluka bila - stopirati sve transfere dok ne vidim kakva je situacija s likvidnosti. Morali smo ostvariti značajnu prodaju da osiguramo stabilnost do kraja godine. Napravili smo i plan transfera, sportski direktor, trener Kopić i ja. Sve prodaje su bile s liste za transfere, nismo prodavali one koje nismo planirali. Moja je odluka da nema kupnje dok se ne ostvari značajnija prodaja, jer je to jedino bilo odgovorno u tom trenutku. Kupovati bez da se osigura likvidnost je prerizično. Mogao se i ne dogoditi, na primjer Toma Bašić, pa bismo imali problema s likvidnosti.

Jeste li sada mirni?

- Mi smo mirni do početka ožujka, do kraja prijelaznog roka, ali imamo i rješenja ako situacija zapne.

Kako riješiti igrače koji imaju veće ugovore?

- Ne bih ulazio u detalje koji su nam planovi za prijelazni rok, ali definitivno ćemo sjesti trener, sportski direktor i ja, te napraviti plan. Cilj je na neki način smanjiti budžet, a povećati konkurentnost u momčadi. Ima pozicija na kojima ne trebate dovoditi popunu ili zamjenu kada prodate igrača, a to su dobre pozicije na kojima imamo viška. Prvi prioritet su igrači koje možemo prodati, a za njih ne trebamo zamjenu. Drugi su prioritet igrači koje možemo prodati i imamo našu internu zamjenu iz Akademije. Treći prioritet su igrači koje trebamo prodati zbog isteka ugovora. To su nekakva tri prioriteta na kojima će se raditi. Imat ćemo do zime transfer listu na kojoj su igrači po prioritetima. U dva transferna roka bi se trebalo sve uskladiti s planovima kluba, ti veliki troškovi bi se trebali svesti u planove kluba. Od idućeg ljeta bi svi igrači trebali biti u okviru standarda, a koliki je on, to ćemo još vidjeti. Već na zimu ćemo sjesti i porazgovarati s igračima i menadžerima i dogovoriti strategiju. Što se tiče visokih ugovora, to ćemo rješavati razgovorima i razriješiti sve kroz dva prijelazna roka.

Jeste li spremni istrpjeti par mladih igrača po sezoni?

- Naravno, moramo naći načina, moramo imati suradnju i s drugim klubovima. Prva momčad mora jednim dijelom biti razvojna, a to je pitanje za trenere. Struka mora imati odgovor za to i ta sportska komisija je profunkcionirala. Oni se sastaju redovno, a u njoj su sportski direktor, trener prve momčadi, trener druge momčadi i voditelj Akademije. Oni redovito pričaju o tome kako razvijati igrače i razvijaju sustav koji ćemo morati brzo uspostaviti. 

Planiran je iskorak u privlačenju novih prihoda...

- Nitko neće dati novac ako ne vidi svoju korist. Hajduk mora definirati strategiju svog brenda i definirati što on to nudi svojim sponzorima i partnerima. Prostor za rast vidim kroz maloprodaju, navijačke artikle. Drugi veliki izvor je online prodaja, jer navijača ima po cijelom svijetu. Moj utisak je da im nisu dostupni naši proizvodi. Dalje, navijačka populacija i na Facebooku i digitalnim kanalima komunikacije sigurno se mogu kvalitetnije koristiti za stvaranje novih prihoda. Prodaja na stadionu, match day, je na nuli kad se gleda profitabilnost. Sponzori će dolaziti s rezultatima. Sponzori se uvijek žele poistovjetiti s uspjehom. Nastavit ćemo raditi na kobrendingu. Kobrending je moguće unaprijediti, ali moramo počistiti neke stvari. Puno je sitnih proizvoda koji možda čak narušavaju image Hajduka. Nedostaje da se s tim proizvodom bavimo aktivnije. Znači mi stavimo na njega brand, ali to je znak, a ne brand. Zato treba odraditi marketinške aktivnosti.

U tijeku je natječaj za direktora marketinga, kako tu stoje stvari?

- U tijeku je natječaj i bit će objavljen vjerojatno u roku dva tjedna novi direktor. Intervjui su završeni, završni razgovori slijede i uskoro ćemo imati novog direktora marketinga.

Slučaj Kopić je 'ostao visiti u zraku'. Tko je kome što rekao?

- Dao sam mu podršku nakon utakmice s Belupom i neriješenog rezultata. Uzeo sam dva dana razmišljanja jer sam vidio da je situacija kritična. Razgovarali smo o tome hoćemo li promijeniti trenera ili ne, znači Saša Bjelanović i ja. Moja odluka je nakon razgovora i konzultacija bila da dajemo podršku Kopiću iz jednog jednostavnog razloga, a to je da sam svjestan da nećemo postići puno ako se cijeli sustav oko trenera i prve momčadi ne izmjeni. Dan danas vjerujem da je Kopić vrhunski trener i dobar stručnjak tako da je zaslužio podršku. Ono što se dogodilo poslije, znači kad je dogovoren sporazumni raskid, to je isključivo odluka Kopića da se povuče. Te razloge će on objasniti jer to je njegova odluka koju sam ja prihvatio. Znači, nisam bio u opciji razgovarati da li on ostaje ili ne. To je bila njegova odluka da on više nije u stanju voditi prvu momčad. O razlozima mi je teško govoriti, ali vjerujem da jednostavno povjerenje koje je bilo narušeno nije do kraja vraćeno. Znači, povjerenje između trenera, svlačionice, navijača i drugih. Svi ti odnosi su bili teški za nositi i razumijem odluku trenera. Teško sam je prihvatio, ali nisam imao izbora. Ako netko kaže da nije u stanju, ne možete ga prisiliti da ostane. One slike koje su spominjane su samo kapi u jednoj čaši koje su doprinijele njegovoj odluci. Sporazum je bio da ode bez ikakve naknade, na koju nije ni imao pravo po ugovoru. Za klub je to bilo neutralno, ali po meni je bolje da to bude sporazumno, a ne otkaz, jer je odgovornost obostrana. Imali smo zadovoljene uvjete da mu se zahvalimo, ali nismo to koristili. Imali smo dobru suradnju i nema razloga da to bude jednostrani otkaz, a ne sporazumni raskid. Njegovu odluku razumijem jer nije lako biti predsjednik Hajduka, a kamoli trener.

Po dolasku na funkciju primali ste 'udarce' s raznih strana...

- Što je veći problem, ja sam više motiviran da izguram posao i maksimalno racionalno prilazim situaciji. Za mene je čast biti predsjednik Hajduka i odgovorno obnašati funkciju. Da je lako - nije, da sam se zapitao je li mi treba - jesam, ali sam motiviraniji nego što sam bio na početku.

Koji Vam je bio najteži trenutak u ovih 90 dana?

- Smjena Kopića. Trebalo je naći trenera, smiriti radnu zajednicu, motivirati momčad. Sve ovo što se događa reflektira se i na ljude koji rade u klubu, na koncentraciju i na rad. Nije lako raditi u tim uvjetima, bez terena, trenera, rezultata...

Kako riješiti travnjak za iduću godinu?

- Sjeli smo s Ultrom početkom devetog mjeseca i imamo sastanke. Osnovali smo radne skupine, a naglašeno je da se mora osigurati novi travnjak na vrijeme. Za sada je dogovoreno da se ide s novim travnjakom odmah nakon Ultre. Postojeći se skida i donira klubu u regiji i postavlja novi. To je sada samo ideja. Moramo vidjeti kako tu priču financirati i iskoristiti još neki događaj da se to isfinancira. Organizirati možda još jedan koncert prije Ultre, gdje bi onda bilo isplativije za sve sudionike.
Ovog ljeta nismo mogli reagirati. Stari travnjak je bio uništen, a novog travnjaka nema. Mi smo ga odmah naručili, samo je problem što se čeka 90 dana. Bilo je teških trenutka, kao na primjer primljeni gol u zadnjoj minuti. Ali digneš se i ideš dalje.

Možete li objasniti put u SAD?

- Bila je to kombinacija privatnog i posla. Bio sam u New Yorku s društvom prijatelja Hajduka, imali smo konstruktivni sastanak. Amerika je organizirana ranije, nije bila otkaziva, bio sam u kontaktu s ljudima u klubu češće nego da sam bio u klubu. Čak sam gledao utakmicu s Interom preko streama i nervirao se. Bila je opcija da sjednem na avion i vratim se, recimo da se izgubilo od Intera ili da je neka veća kriza bila.

Hajduk i HNS?

- Nisam se stigao baviti HNS-om, doći će i to vrijeme. Moj stav je da mi moramo participirati u razgovorima, a kad, to ne ovisi o Hajduku. Ja nisam dobio poziv.

Što kažete o mogućoj kazni za derbi?

- Mi smo se očitovali jučer i kazna bi mogla biti danas do kraja dana ili sutra ujutro. Obrazložili smo maksimalno što je Hajduk sve napravio. Dokumentirali smo i dodatne mjere i kroz sredstva javnog priopćavanja, razglas na stadionu i kroz zaštitarsku službu. Ono što smo dodatno još napravili i ono što radimo inače nakon utakmice visokog rizika, napravimo analizu, a naši povjerenici za sigurnost naprave sastanke sa zaštitarskim službama, policijom i vatrogascima. Tako se radi na unaprjeđenju.

Što mislite da treba napraviti?

- Mislim da je pravi put razgovor s navijačima. Maksimalne mjere sigurnosti se uvijek mogu unaprijediti. Znači može se još kvalitetnije raditi provjere. Postoji i ograničenje vremena da bi ljudi ušli na stadion. Znači jedini pravi put je niz razgovora. U kontaktu sam s navijačima redovno i imat ćemo razgovor vezano za ovu situaciju. Duboko se nadam da je ovo pouka, i navijačima i svima da se zapitamo kako da doprinesemo da više ovakvih stvari ne bude. Ja sam uvjeren da bi ovo mogla biti prekretnica. Mislim da su to djela pojedinaca i siguran sam da postoji način kako ih kvalitetnije iskontrolirati da se to ne događa. Ovo nije čin Torcide, ja bih se ograničio na neodgovorne pojedince. Sve kroz razgovor, ne kroz represivne mjere. Voljeli bismo da nema više kazni i radit ćemo s navijačima na tome. Nadam se da će kazna biti blaga, a mi smo spremni na kaznu koja dođe i odgovorno ćemo se ponašati. Mi smo napravili sve što je u našoj moći i više od toga.

Ozlijeđeni vatrogasac može zatražiti odštetu od odgovornih...

- S vatrogascima smo u kontaktu od prvog dana i s ozlijeđenim vatrogascem i njegovom obitelji. Hajduk se stavio na raspolaganje maksimalno. Izrazili smo žaljenje zbog tog događaja. Vjerujem da će moći nastaviti svoj posao. Danas je otpušten iz bolnice i pratimo njegovo stanje. Obitelji sam ostavio kontakt, a oni će procijeniti kako mu Hajduk može pomoći. Tu stvarno osjećamo veliku odgovornost.

Kako gledate na razdoblje poslovanja u vremenu smjene Kosa i njegovog dolaska? Je li se u tom razdoblju rodila klica krize koja je potresla Hajduk ovog ljeta?

- Rekao bih da se u principu takve promjene moraju događati puno kvalitetnije i planirano. Ako se mijenja predsjednik uprave onda se to mora napraviti tako da se nađe nasljednik i da se napravi period tranzicije, a ne da se ostavi klub tri do četiri mjeseca bez vođenja jer to je sigurno nazadovanje. Ne mogu sad povući paralelu što bi bilo da je bio novi predsjednik tad, ali sigurno bi se neke stvari kvalitetnije odradile. Ovako smo imali puno požara koje smo morali gasiti u kratkom periodu, a ja kao predsjednik sam bio tu par dana. Tako da bih ja sugerirao Nadzornom odboru ubuduće ako se odluče za promjenu predsjednika da se napravi priprema i selekcija prije. Tako se radi u poslovnom svijetu, da se dovede zamjena već sutra od dana kada je predsjednik smijenjen. Na primjer, u svojoj bivšoj firmi sam napravio kvalitetnu primopredaju čovjeku koji je nastavio moj posao. U svakom slučaju mora biti pravo rješenje. Jedan član NO-a bi se trebao spustiti i voditi klub ili u klubu mora postojati zamjena. Moj cilj je da bude čovjek unutar kluba koji može sjesti na moje mjesto i voditi ako se nešto dogodi.

Kad će Hajduk biti prvak?

- U roku dvije do tri godine. Ovu godinu nam je cilj stabilizirati momčad, što je kratkoročno postignuto, ali se mora napraviti dugoročni kostur momčadi. Cilj je primaknuti se vrhu ljestvice i približiti se Dinamu. Europa je pod obavezno. Iduće godine ciljamo titulu ili kup, a da ćemo ostvariti teško je reći, i ostali ciljaju. Ali sljedeća godina je legitimni napad na titulu. Mislim da je realno napasti tituli, a hoćemo li je ostvariti, teško je reći. S kontinuitetom Vulića, restrukturiranjem momčadi i dugoročnim izvorom financiranja mislim da ćemo biti spremni.

Koliko ste zadovoljni s Vulićem?

- Jako sam zadovoljan s Vulićem i kriteriji koje smo gledali su bili da je dokazan, da je iskusan, čovjek koji razvijati igrače i čovjek koji zna raditi individualno s igračima te da je financijski prihvatljiv.

Koliko ste pregovarali s Tudorom?

- Nismo razgovarali nakon Kopića. Bilo je samo pitanje hoćemo li razgovarati, ali nismo dalje razgovarali. Bili smo u kontaktu s pitanjem da li da ga razmatramo, a on je rekao ne.

Nakon 19 godina vratili ste se u Split...

- Jutros sam popio kavu i kolač s roditeljima i bratom, nakon što nisam zadnjih 19 godina bio u Splitu. Ostatak dana radno, nisu godine kad se slavi rođendan. Samo okrugle. Obitelj je u Rijeci, kćer je osmi razred i još ovu godinu smo odvojeni pa ćemo vidjeti.

Što ćete reći novom Nadzornom odboru?

- Predstavit ću im plan rada i viziju, a na njima je da odluče što dalje. Moj mandat je uvijek na raspolaganju. Oni će imati moj mandat na raspolaganju prvi dan uz prezentaciju poslovnog plana. Imat će moju punu susretljivost i profesionalnost. Moj ugovor je na četiri godine.

Kad razgovarati s HNS-om?

- Morat ćemo početi razgovore, ali to je pitanje vremena. Mora se osjetiti spremnost s obje strane. Meni se čini da nije spremno s obje strane. Za razgovor je potrebno dvoje, ja sam siguran kad bude pravo vrijeme da ću ga osjetiti. Sad još uvijek nije. Bilo je razgovora prije pa vam se dogodi Kup u Vinkovcima. I tu je priči kraj. Treba razgovarati, ali treba biti pravo vrijeme. HNS je dublja tema, a ja moram puno toga napraviti i informirati se. Tijekom ovog perioda sam se bavio Hajdukom, da Hajduk bude bolji i da se onda stvari oko nas poslože bolje.

O Brbiću?

- Izuzetno cijenim rad koji je napravio u Hajduku. Neke stvari su vraćene koje je on vodio, kao što je upravljanje likvidnošću, budžetiranje. Kvalitetno je postavio sustav. Jučer sam dobio par savjeta kako upravljati klubom i financijama.

O Kosu?

- Čuli smo se i vidjeli dva puta, formalno primopredaja i vraćanje opreme. Isto tako je i on imao par savjeta sa svoje strane. Kos je isto dao svoj doprinos klubu kroz ulaganje u Akademiju, što je najveći doprinos. Brbić financijska stabilnost, Kos razvojni put i sad to treba uobličiti.

Vaša reakcija na temu