Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Božidar Radošević: Naši navijači su najbrojniji u državi, a žene u Iranu ne smiju ulaziti na stadion

INTERVJU Božidar Radošević: Naši navijači su najbrojniji u državi, a žene u Iranu ne smiju ulaziti na stadion

Ne razmišljam o tome hoću li se jednog dana vratiti u Hajduk, svoj dječački san sam ispunio onog momenta kad sam istrčao na Poljud

Splitski vratar Božidar Radošević vratio se na odmor u Split nakon sezone provedene u iranskom Persepolisu, koju je zaključio osvojenom titulom i plasmanom u četvrtfinale azijske Lige prvaka. Radošević je u Iran stigao nakon angažmana u mađarskom Debrecenu, a nakon odmora se vraća opet u Iran gdje ima još godinu dana ugovora...

- Dojmovi su sjajni, klub je nakon devet godina osvojio titulu prvaka, bila je totalna ludnica. Iranci su euforičan narod, a naši navijači su najbrojniji u državi. Kažu da od 80 milijuna stanovnika, njih 40 milijuna navija za moj klub - kazao je Radošević, pa nastavio:

- Atmosfera koja se stvara na stadionu je nevjerojatna, na prvenstvenim utakmicama bude i preko 100 tisuća navijača, već na zagrijavanju se ori s tribina. Nisam mogao vjerovati kada sam prvi put došao na stadion u Teheran što je to.

Ipak, posljednju domaću utakmicu u Ligi prvaka morali su odigrati bez gledatelja. Naime azijski savez ih je kaznio zbog jedne zapaljene baklje...

- Ne znam uopće kako je to netko uspio primijetiti u toj masi. Ja je nisam vidio, ali kazna je rigorozna. Na svu sreću, nakon domaćih 0:0 pobijedili smo u gostima u Kataru i zasluženo otišli u četvrtfinale.

Trener Branko Ivanković je zadovoljan sezonom...

- Sve ciljeve koje je stavio pred ekipu, ispunili smo. Riječ je o sjajnom treneru, pedagogu, a osvojeni trofeji najbolje govore o njemu. On zaista uživa status božanstva.

Nije lako raditi u klubu gdje navijačima i nisu neka opcija...

- Moram reći i da je poraz ravan katastrofi, to je velika tuga, plač, ne samo kod žena nego i kod muškaraca. Imali smo sreće što smo ove sezone malo puta gubili. Inače, najbolji igrači ni ne smiju napuštati stan, jer ih opsjedaju sa svih strana - kazao je splitski vratar, kojeg i samog prepoznaju na ulici i često mu dovikuju 'Rado, Rado'.

Radošević je sezonu zaključio kao jedini stranac u momčadi, iako mu je konkurencija na mjestu vratara najbolji iranski vratar.

- Zaista se radi o odličnom vrataru. Upisao sam sedam nastupa, ali sada se šuška kako bi on mogao ostvariti inozemni transfer. Sjajan je, a zanimljiv je podatak da drži i Guinnessov rekord za najdulje bačenu loptu u kontranapad. Čovjek bez problema baci i do 85 metara. Iranska reprezentacija skoro pa cijelu igru gradi na tom njegovom izbačaju.

Nakon 13 klubova u karijeri, Radošević se odlučio prihvatiti angažman u Iranu i kaže kako nije pogriješio...

- Naravno da nije bilo lako, sve je to nešto novo. Puno je bilo skepse, ali kada dođeš tamo shvatiš da to i nije tako strašno. Postoje religijska pravila koja se moraju poštovati, ali i oni se polako približavaju Zapadu.

Ipak, žene još uvijek ne smiju na stadion...

- A one su totalno lude za nogometom. To je čudo. Propis je takav da one ne smiju ulaziti unutar kruga stadiona i to se poštuje. Opravdanje je takvo da je previše psovki na tribinama. Sa mnom je supruga tamo bila šest mjeseci i ona je morala nositi veo, duge hlače...

A promet?

- On je nevjerojatan, katastrofalan. Ljudi od tri trake naprave njih šest. Nikad se ne bih usudio tamo voziti. Na svu sreću imam vozača. Nema tamo prednosti, vlada zakon jačeg i luđeg.

Radošević je dijete Hajduka, kaže da bi se jednog dana volio vratiti, ali kako sada ne razmišlja o tome.

- Naravno da ostaje žal što nisam napravio više onda kad sam branio. Međutim, neću sada puno razmišljati o tome hoću li se jednog dana vratiti ili ne. Pogotovo jer sam ja svoj dječački san ispunio onog momenta kada sam istrčao na Poljud - kazao je Radošević i zaključio:

- Nevjerojatna je ta Hajdukova škola vratara. Pogledajte Kalinića, Subašić je sjajan, sada dolaze neki novi mladići. Sigurno se radi o najboljih škola u državi, ali i u Europu. 

Vaša reakcija na temu