Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić INTERVJU Domagoj Maroević: KK Split je na dobrom putu vraćanja svih dugova, a Dino Rađa je poslao nezgodnu poruku

INTERVJU Domagoj Maroević: KK Split je na dobrom putu vraćanja svih dugova, a Dino Rađa je poslao nezgodnu poruku

Klub u ovom trenutku bez Grada ne može egzistirati - kaže predsjednik Nadzornog odbora 'žutih'

Razgovor s predsjednikom Nadzornog odbora KK Splita Domagojem Maroevićem otvorili smo aktualnim pitanjem odlaska direktora Mislava Parlova...

- Raskid je sporazuman, a do njega je došlo na zahtjev bivšeg direktora. Želim naglasiti da po sporazumnom raskidu ugovora klub prema nema financijskih ni bilo kakvih drugih obveza. On je iznimno uspješan poslovni čovjek koji ima svoje tvrtke diljem Europe i svijeta i došao je pokrenuti neke stvari. No, u privatnom je biznisu navikao na jedan način funkcioniranja, a klub je nešto sasvim drugo. Neke stvari koje je mislio pokrenuti, po njegovom mišljenju, razvijale su se presporo...

Koje to?

- Radi se o financijskim i infrastrukturnim stvarima, također i o organizaciji Škole košarke. No, objektivno je i to da financijske prilike, predstečajna nagodba i dospjele rate onemogućavaju postizanje većeg iskoraka.

Što se financija tiče, Grad Split financira KK Split s nepovratnih 6 milijuna kuna. Bi li klub uopće mogao opstati bez pomoći iz Banovine?

- Ne, klub u ovom trenutku bez Grada ne može egzistirati. Mi dobivamo tri milijuna kuna za omladinski pogon i još tri za dokapitalizaciju. Plan je da do 2021. godine klub bude dokapitaliziran s još 9 milijuna kuna. Po završetku predstečajne nagodbe klub bi trebao biti samoodrživ, uz isključivu potporu Grada kroz ulaganja u omladinski pogon.

Vi ste u klubu od ljeta 2017. godine, kakvo ste stanje zatekli?

- Na računu je tada bilo 7 tisuća kuna, a ugovorene obveze za sezonu su iznosile preko 6 milijuna kuna, s tim da je još unaprijed bilo potrošeno 4,5 milijuna kuna iz budućih razdoblja. Na dan 10. prosinca 2017. sudbina kluba je bila vrlo upitna, do tada mi nismo željeli preuzimati bilo kakve obaveze, dovoditi novog šefa omladinskog pogona ili igrače. Tada je Gradsko vijeće donijelo odluku koja nam je omogućila daljnje funkcioniranje i konsolidaciju.

I sada se nazire vraćanje svih dugova?

- Prošli tjedan je po predstečajnoj nagodbi vraćeno 2,1 milijun kuna, a početkom četvrtog mjeseca uplatit ćemo drugu ratu kojom bi kompletno vratili dugove prema igračima i bivšim trenerima. Ostaje još 2,7 milijuna kuna duga, najvećim dijelom prema bankama, ali one imaju razumijevanje i vratit ćemo sve to do 2021. godine.

Koliko KK Split može uprihoditi sredstava bez Grada?

- Otprilike 3 milijuna kuna. I to na ime najma poslovnih prostora, sponzorskih ugovora, ulaznica... Mi smo u prošlih šest mjeseci osigurali dodatnih 800.000 kuna od sponzora. Naš cilj je u sljedećih godinu i pol ostvariti preduvjete da nam budžet bude 9 milijuna kuna, od čega ćemo od Grada imati 33 posto. S tim sredstvima bismo imali ujednačen rast u smislu Škole košarke, te kompetitivnu ekipu da se može nositi na razini Cibone i Zadra.

Ajmo se malo spustiti prema terenu. Kako je Ivici Skelinu bilo voditi momčad nakon što se igračima reklo da on više nije trener?

- Nije direktor to rekao igračima. Postojao je razgovor unutar kluba između direktora i NO-a. To je normalan i legitiman razgovor. Svaki put kad su očekivanja veća od rezultata dođe do rasprave o prvom treneru. Mi nismo došli niti u fazu da NO glasa o tome.

Može li direktor smijeniti trenera bez pristanka NO-a?

- Po Statutu nema na to pravo.

A smije li dovesti igrača?

- Samo ako će imati prihode do 70.000 kuna godišnje.

Što nam možete reći o angažmanu Šundova?

- On se dogodio u dogovoru direktora i trenera prve ekipe. NO je imao samo zahtjev da klub to ne košta niti jednu kunu. Šundovu je istekao ugovor i više nije član KK Splita.

Je li trebao ostati u klubu na nekoj funkciji?

- To je bilo u djelokrugu bivšeg direktora, tako da je to pitanje za njega. U svakom slučaju, Šundov više nije član kluba.

Citirat ću sada izjavu Dina Rađe s naslovnice Večernjeg lista: 'Selimo se u Zagreb radi igračkog razvoja mog sina u Cedeviti'. To je jako loša poruka iz koje ispada da se tamo dijete može bolje razviti nego na Gripama. Kako je Vi komentirate?

- U pravu ste da je nezgodna poruka, ali pravo je Dina Rađe da kaže što misli. O njemu mogu reći samo sve najbolje, sigurno on svom djetetu želi najbolje uvjete i s te strane treba poštivati njegovu odluku.

Ali Rađa je ipak bio sedam godina predsjednik KK Splita...

- Da, te još tri godine praktički šef struke. Mi smo u kontaktu, vrata kluba su mu uvijek otvorena. Kažem, treba poštivati njegovu odluku ako smatra da su najbolji uvjeti u Cedeviti, ali mi smatramo da su ovdje jako dobri, s tim da je dobrim dijelom trenersku strukturu regrutirao baš Dino Rađa. Mi imamo mlade, fakultetski obrazovane trenere. Tu su oni s bogatim igračkim iskustvom poput Subotića, te dugogodišnjim trenerskim stažem, poput Karakaša ili Škeve. Rezultati druge ekipe, koja igra isključivo s juniorima, najbolji su pokazatelj kako se radi, a ona ima realnu mogućnost da po plasmanu izbori Prvu ligu. Želja nam je dovesti u klub šefa omladinskog pogona, te pojačati stručni rad da budu još barem dvojica stručnjaka uz kadetskog i juniorskog trenera. Nadalje, u školi košarke Kaliterna i Bubić rade jako dobar posao, pokrenuli smo školu za najmlađe od 3 do 9 godina, upisali 38 nove djece. U segmentu mladih do 14 godina idemo u akciju pojačanog angažmana da što veći broj djece zainteresiramo za košarku.

Jeste li po dolasku u klub nudili Rađi neku funkciju?

- Htjeli smo da on bude sportski direktor, ali je odbio bilo kakav profesionalni angažman u klubu. Dino je nastavio volonterski obavljati dužnost šefa struke dok nije došlo do razmimoilaženja u stavovima s bivšim direktorom.

Idemo na pitanje oko novog direktora, Maroja Bubala. Prvo što će svi pomisliti jest: je li izabran po stranačkom, HDZ-ovskom ključu?

- Ne. On nije stranački čovjek, već ima bogato poslovno iskustvo. On vodi ljekarne i ima iznimnu strast prema košarci. Ta kombinacija odmjerenosti i znanja trebala bi puno dobroga donijeti KK Splitu. Situacija je takva da rad u klubu zahtijeva puno angažmana, vremena i energije jer nažalost pitanje likvidnosti još nije riješeno onako kako bismo mi željeli.

Opatijska inicijativa? KK Split je na listi klubova koji su joj dali podršku...

- Nema tu podrške na način da organizirano u bilo čemu sudjelujemo. HKS je klubovima poslao promemoriju s nekoliko stavaka vezano za financiranje klubova. Svi, osim Cedevite, smo je potpisali, a radilo se o izmjenama porezne politike, olakšicama za sponzore košarkaških klubova... No, shvatili smo to tek kao podlogu za početak rasprave.

Je li ta odluka prošla Nadzorni odbor?

- Ta odluka nije bila u nadležnosti Nadzornog odbora, ali smo s njom bili upoznati, međutim kako se i ova inicijativa sve više pretvara u privatni projekt jedne osobe, u dogovoru s novim direktorom odlučili smo da nećemo biti dio te grupacije, ali ćemo i dalje kroz Zajednicu ekipnih sportova grada Splita i kroz Savez splitskih sportova tražiti najbolja zakonska rješenja koja bi olakšala rad klubova u financijskom smislu.

Pitamo ovo jer smo svjedoci da ljudi u Hajduku i velik broj navijača ne odobravaju inicijativu koju je pokrenuo Damir Mišković koji se jesenas prije izbora u HNS-u sastao s Mamićem pa glasao za Šukera, a Rijeku je kupila firma sa sjedištem u Londonu... 

- Sad nam je to jasno. Naravno da je podrška Hajduku apsolutna. Nema dvojbe da na Hajduka gledamo kao starijeg brata i partnera. U proteklih šest mjeseci smo imali odličnu suradnju, a predsjednik Kos nam je na raspolaganju sa svojim ljudima da prebolimo dječje bolesti koje su oni već prebrodili. No, realno je teško čitav Hajdukov model primjenjiv na košarku jer je košarkaško i nogometno tržište neusporedivo. Igrači u nogometu odlaze uz puno ozbiljniju odštetu, a ovdje će vam odvesti najtalentiranije dijete već sa 14-15 godina, a za igrača do 18 godina možete dobiti maksimalnu odštetu od 50.000 eura.

Koliko vam je opterećenje što se na KK Split još uvijek gleda kroz prizmu trostrukog prvaka Europe?

- To nam je ogromno opterećenje, ali i obaveza. Danas je realnost borba u 2. ABA ligi, ali vraćamo se nakon velikih dubioza i trebat će nam još određeni period za napredak.

Lani se ipak poklopio rezultat i povratak publike...

- Da, vratila se košarka i publika. Nažalost, ove godine nismo uspjeli to održati iz objektivnih razloga. Igramo dva natjecanja, a ostali smo bez tri vrlo iskusna igrača, Subotića, Rančića i Dijana koji su držali balans u svlačionici.

Kakav je plan s bivšim predsjednikom Robertom Andrijićem?

- On ima ugovor još tri mjeseca, a dalje je pitanje za budućeg direktora. Sada je Andrijić tehnički koordinator omladinskog pogona i svih natjecanja, gdje ima dosta posla. Klub ima samo četiri zaposlenika, fali kadra s obzirom na intenzitet posla i obveze.

Ostaje li trener Skelin nakon ove sezone?

- I trenera će novi direktor predložiti Nadzornom odboru kluba, te lagano krenuti u pripremu za iduću sezonu. Još nema odluke po ovom pitanju. Želim još dodati da u stručnom radu kluba nakon dugo godina sudjeluju Macura, Šolman, Jerkov i Damir Tvrdić te da se oko pitanja struke i razvoja kluba često konzultiramo s Velimirom Perasovićem koji je uvijek na dispoziciji klubu i rado se odazove kada god ga zovemo.

Vaša reakcija na temu